dilluns, 18 de maig del 2015

PreCampanya 2015

Abans que entrem definitivament en Campanya forestal, que per nosaltres a nivell de planificació comença el 15 de juny, aquesta primavera se'ns està presentant excessivament estival...

Es va passar ràpidament dels caps de setmana de neu fins gairebé finals de març a un seguit de dies de sol, temperatura i estabilitat atmosfèrica. Tota l'àrea metropolitana barcelonina ha patit episodis de contaminació i per tant per uns dies s'han introduït en una mena de boira lleidatana, però sense el fred ni les humitats. Les últimes setmanes la temperatura ha anat augmentant gradualment, l'abril va tornar a repetir episodis de vent com ara fa un any, cosa que ha anat eixugant el combustible de camps i boscos. Pel que sembla en algun racó ja han començat a segar... però jo no ho he vist, ni a la zona de la Noguera ni a la de l'Urgell.
Però aquesta última setmana hem patit uns dies de calor estiuenca, que ha posat en alerta als nostres estimats i benvolguts tècnics del comfortabilíssim despatx de les Barcelones. Pel que sembla amb els bombers que hi ha als parcs no n'hi havia prou... Però això ha estat per un repunt de la calor? o és que tenim els recursos humans mermats de tal manera que a la més mínima se'ns col·lapsa el sistema? A mi em sembla que tenim un problema important de base, que la casa ha estat intentant tapar des de fa ja un grapat d'anys.
La plantilla s'està envellint, s'ha jubilat personal, altres per motius de salut han passat a desenvolupar activitats no operatives... no hi ha incorporacions de personal des de fa cinc anys, de la convocatòria del 2009. Tampoc hi ha hagut promocions a caporal o sergent així que ens trobem alguns parcs i torns on és difícil disposar d'un comandament.

I què ha fet la casa per posar-hi remei? De moment al març els conseller va prometre 125 bombers nous... però a hores d'ara no ha sortit cap convocatòria... i si surt, quan començaran a fer les proves? Primer presenta papers, després treu llistes d'acceptats i exclosos, el període d'al·legacions, etc... res, que fins passat l'estiu res de proves. Així que com a molt aviat la propera primavera entraria aquesta promoció a l'escola de bombers... ufff, període de pràctiques cap a la següent tardor i cap a parc amb plaça provisional després de Nadal. O sigui que ens anirem a inicis de 2017!
Potser si que aquesta activació del M1 per 3 dies de calor ha estat per cobrir-se les espatlles. De fet, al parc de Lleida portem una setmana amb una sortida darrera l'altra. Aquí la guàrdia és de 9 bombers, i aquests dies hem tingut el reforç de 4. o sigui que 24h x 4bombers x 4dies = 384hores generades en aquest parc i tots els de 8-9 de mínims, a la resta serien al voltant de 190hores cadascun.
Tot i disposar de 13 persones per a les sortides, amb el moviment que hi ha hagut la gent ha sortit a molts serveis (ep, que per això ens paguen també) però mentre estaves a un servei en sortia un altre que atenien els companys que quedaven al parc i tu al tornar et donava temps de rentar-te la cara i apa, cap un altre servei. Ha estat un sense parar. I per acabar va venir la ventada del dijous que va servir per trencar branques i tirar arbres.
No sé si aquest ritme afluixarà una mica, diumenge ja érem els 9 de torn, però tampoc es va parar. No al mateix ritme que la resta de setmana però entre incendis de vegetació, branques/arbres, serveis tècnics i de salvaments varis per la ciutat i poblacions del voltant sembla que haguéssim començat els entrenaments de la pre-temporada. Per sort, a l'hora de dinar ens varem poder seure fer tots alhora, i això en dies així no passa gaire sovint.
Be, a veure com evolucionen els propers dies... segur que els sindicats "majoritaris" (aquells que no han estat votats pels bombers --> a partir d'ara son els sindicats minoritaris) seguiran reivindicant no sé quines causes perdudes del món. Nois, que som bombers, defensem al bombers! Ah, no, que ja no us votem.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

La cosa es complicarà si els bombers voluntaris continuen sense voler sortir...Ai no, que no poden, segons ells...

Anònim ha dit...

Buen escrito,como casi siempre Alfons,si es cierto que el tema personal esta mal,y tal como se observa no hay respuesta por parte de nadie,esperemos que el verano no sea complicado y que con los Auxiliares Forestales se cubra todo lo que tiene que venir, cruzemos los dedos
En cuanto a los BBVV. seguro que seguiran son su estratégia,que le vamos a hacer,nos quedaran los ADF que demuestran muy buena disposición y ganas, que a otros les falta
Saludos y suerte

Anònim ha dit...

sempre havia pensat que el voluntaris, eren una lacra, que no sabien el que es feien, que prenien la feina als bombers.
Ara es veu, ho deu fer la camisa groga, tenen bona disposició i ganes.
Jo ja no entenc res

Anònim ha dit...

Jo nunca he pensado que todos los BBFF eran una lacra,habra como en todos los colectivos buena gente,gente ni tant buena e incluso mediocre como en todos los sitios,pero si comienza un incendio a mi me importa poco quien venga a apagarlo,camisa azul o amarilla,pero que no se utilice como moneda de cambio la estacionalidad de la CF para negociar o pedir cualquier reivindicación,que falta personal es evidente y necesario nada mas

Anònim ha dit...

Cony fa uns mesos amb els bbff ja n'hi havia prou per cobrir tot catalunya.. Ara que toca carregar les motxilles i fer la feina bruta dels focs forestals trobeu a faltar fins hi tot als de Pc, Ara teniu els collons de fotre la pilota als ADFS quant temps enrera ens fotieu fora de molts focs per què segons molts de vosaltres feiem nosa.. que poc us agrada treballar, dons apa a fer hores ben pagades que daixò no us queixeu..

Anònim ha dit...

Que confundido vas, no soy ni bombero ni funcionario,te estas equivocando,soy un simple ciudadano que sigue la problemática ,solo digo que si tengo un fuego o una emergencia me da igual quien venga sea con camisa azul,amarilla,verde,roja,marrón,me es igual,pero que se haga con profesionalidad,que se sobre entiende que todos la tienen,si este fuera un país normal,como muchos de nuestro entorno,puede que no hubieran tantos cuerpos separados, sino uno que los aglutinara a todos, seria una buena opcion,ahora tenemos,bombers F,bombers V,Adf,Protecció Civil,Agents Rurals, i otros que seguro que me dejo,NO ES FUNCIONAL nii efectivo, un ejemplo,cuando hay un fuego los bomberos van por un lado,los ADF por otro,los Rurales,por otro ,los de Protección Civil por otro,ha por cierto todos con sus emisoras con bandas distintas,con sus jefes,sus coches,sus parques o cuarteles como se llame y a sumar,MALA GESTION. Perdon,pero es que es acojonante,ha hi no pasa solo en las emergencias tenemos casos en otros organismos.Gracias

Anònim ha dit...

Però que diu l'últim anònim, 21 de maig, 12.24, dient que en un incendi es un descontrol? Si una cosa no es coneix que no parli.
1.en un incendi una Protecció Civil no i pibta res (fer entrepans?)
2.en un incendi Agents Rurals ha d'anar a la seva perquè no fan el mateix que ADF ni Bombers.
3.bombers i ADF van a una. Que portin emissores diferents i vehicles diferents no implica que vagin mal coordinats.
4.un ciutadà ha de vetllar per a la seva autoprotecció, i no voler fer la feina de tècnics que han fet anys d'estudi sobre el tema.
Què fàcil és parlar d'un tema quan no es coneix des de dins...
Salut!

Anònim ha dit...

Simplemente sot un cuidadano que paga aus impuestos y corre mundo y ve lo que se hace en otros países,que no conozco el tema posiblemente solo es una opinión que no se tendrá en cuenta pero aunque me equivoque dare mi opinión lo siento aunque no guste . Repetire demasiados agentes o cuerpos o dígale como quiera. Solo es un apunte .Gracias hi hasta el próximo post de Alfons