He de reconèixer que tot i que queda molt lluny de Lleida m'agrada anar a l'Escola de Bombers. Queda lluny, per un curs a les 9:30 has de sortir de Lleida a les 7, per a tenir temps per a esmorzar. A la tornada passa el mateix. Un curs que acaba a les 6 (les classes es programen sense tenir en compte que cal recollir el material) pots acabar sortint per la porta de l'Escola a 2/4 de 7, o sigui que a Lleida arribes a 2/4 de 9... i després el temps que tingui cadascú fins a casa. O sigui que si, m'agrada, i sempre que m'ho proposen em costa dir que no, però tantes hores, doncs he de reconèixer que em costa. Després et trobes que la dona també ha plegat tard, o que tens algun crio malalt o que senzillament, tens la nevera buida i a les 9 de la nit on vas a comprar? No és fàcil anar a l'Escola. Has de tenir-ho tot ben lligat.
Vaig anar a un curs per formadors, per poder donar classes d'instal·lacions tècniques (electricitat i gas), que aquest any és el que ha tocat a la RMS i a la RELL. També hi ha els Bombers de Barcelona, que des de fa algun temps compartim alguns mòduls formatius.
Aquest cop reconec que vaig aprendre un grapat de coses. No tinc formació especifica d'aquest tema. Principalment entenc molts dels conceptes de l'Electricitat a partir del desenvolupament de l'electró, que és el que vaig aprendre a la Uni ja fa un grapat d'anys. S'ha muntat un plafó d'instal·lacions de gas, connectat a un compressor d'aire i que permet "veure" com funcionen algunes vàlvules de seguretat...
Des de l'any passat tenim la formació obligatòria dins l'horari, i pel que sembla aquest any tindrem sort i ampliarem els coneixements sobre instal·lacions elèctriques i de gas. Em sembla que és una assignatura pendent. La formació fins ara no era obligatòria ni tampoc s'havia desenvolupat un pla formatiu (espero que realment sigui un pla i no una improvització) per tal d'homogenitzar coneixements i ampliar-los. Altres regions els ha tocat altres mòduls, que aniran rotant dins un quatrieni... després ja veurem si a la Gene encara hi queden bombers.
Però normalment des de l'escola o des de les mateixes regions (quan organitzaven la formació) podem tenir dos errors importants. El primer és donar un nivell mínim per tal que tothom tingui el mateix nivell... això no pots fer-ho si el curs és obligatori o si no has fet una prova de nivell anterior. Et pots trobar que hi hagi gent que sàpiga molt sobre el tema i els tinguis tancats en una aula durant dos o tres dies... perdent el temps. Però també hi ha un segon error. Pretendre que tothom té un nivell mínim per tal de poder donar un pas endavant. En una aula on hi ha una trentena de persones, si en tens més de 5 que no entenen de què parles et trenquen la classe. Només que un et faci una pregunta acabes intentant explicar-li el perquè passa allò i aquí és on et quedes sense temps.
Segurament caldria fer una feina prèvia d'anàlisis individual de què coneix cada bomber i quines mancances té. Tampoc sobre les titulacions... l'experiència laboral de cadascú hi influeix molt, el grau de desenvolupament sobre les TICs i un grapat de coses més. No és fàcil, però els plans formatius s'haurien de fer a mida de cadascú. En els fons tampoc costa tant, cal que algú hi cregui i hi dediqui el seu temps.
De fet, la gran mancança que hi ha a nivell formatiu a bombers és que NO tenim accés als temaris de l'Escola. Es disposa d'una plataforma E-learning, que t'obren només els mesos en que fas un curs per aquesta plataforma... segur que val una pasta, però això hauria d'estar obert a TOTS els bombers. I si no aquesta plataforma doncs a la mateixa Intranet hi hauria d'haver tot el Curs Bàsic i els diferents mòduls que s'estan (o ja s'han desenvolupat) del que és el Modul Formatiu de Bomber.