dilluns, 3 de novembre del 2014

tu apreta que això no peta

A l'últim post parlava de quina seria la propera... i be la propera ja és passat, perquè aquesta setmana amb la nòmina es va cobrar (millor dit, es va deixar de cobrar) el segon tram de productivitat. I dic deixar de pagar perquè tot i no tenir els nombres reals s'estima que sol l'ha cobrat el 15-20% de bombers.
Si, després de fer la preceptiva revisió mèdica, la course Navette, la formació obligatòria de dues sessions (inútils, això si) i fer les 69 guàrdies que hi posa als acords de fa ja alguns anys, ara ens apliquen el decret (que no acord) aprovat la passada primavera (per la productivitat de 2013!) i per tant qui hagi deixat de fer alguna guàrdia de les que superen les 69 preceptives fins aquell moment han begut oli.

Aquests dies comencem a pensar en les vacances de 2015. No perquè tinguem el cap en un altre lloc, sinó perquè abans del 15 de novembre les hem d'haver confirmat. Això, i si farem 70, 71 o 72 guàrdies. I aquí és on està el dilema...
En principi el decret d'horari i jornada de treball, autoaprovada pel govern, ens diu que hi ha 72 guàrdies, però que dues son voluntàries encara que poden no ser-ho per necessitats del servei. I aquí el problema. Diu el conseller que falten bombers perquè fa 5 anys que no hi ha hagut cap oposició i que durant aquest període s'han jubilat un grapat de bombers. Així que convocarà aviat una opo de 150 a 160 bombers. I això que vol dir? que si tots decidíssim fer 70 guàrdies n'acabaríem fent 71 ò 72, perquè no quedarien coberts els forats estructurals.
He fet números. Una guàrdia nostra, no treballada i per tant descomptada del sou surt a uns 429€, que per les 24h que fem ens dóna la xifra de 17,875€/h , i un cop descomptat el tram de l'IRPF queda a 10,725€/h. Doncs si, això és el que em hauria de cobrar net després d'una hora de treball, inclosos dies festius i assenyalats. De tota manera n'hi ha per pensar-s'ho... 257,4€ nets per una guàrdia acaben sent un bon feix de diners, ni que 171€ més vagin a Hisenda.
Però no tot en aquesta vida son els diners, de fet aviat ja no caldrà ni patir per les sortides. Portem un grapat de mesos en que quan arribem al servei, ja hi ha arribat la guàrdia urbana, els mossos i l'ambulància medicalitzada. Per sort, als serveis de foc no ens anul·la ningú, però d'accidents ja en porto uns quants que no arribem ni a sortir del recinte del parc. M'explico. Ens avisen per emissora o telèfon, agafem dades i organitzem la sortida... això és poc més d'un minut. Anem als vehicles i sortim... mentre l'ambulància ja ha arribat al servei i també la policia. No ho entenc.

En teoria els avisos al 112 emeten una "carta" electrònica (o era elèctrica?) que arriba als sistemes dels 3 serveis (SEM, CME i Bombers) i algú, a més, deu avisar a la guàrdia urbana de Lleida. Doncs pels serveis que he anat d'un temps ençà (i els que he deixat d'anar) quan els bombers estem sortint del parc la resta d'efectius ja han arribat a lloc. Fa pocs dies en un petit incendi a l'interior d'un pis vàrem ser els últims i això que estava relativament proper del parc. Costa de creure, però és així.
La sensació que et queda quan arribes a un foc i trobes que tothom ha arribat molt abans que tu és rara. En un incendi hauriem de ser els primers en arribar (tot i que operativament, trobar-se el transit tallat i una mica d'espai pels vehicles s'agraeix). Al donar-li voltes, et ve la paranoia de que si aquells 10 segons en mirar el mapa, per tenir la millor ruta i confirmar el lloc, han estat excessius, però això son uns pocs segons i ben invertits. Per tant hi ha alguna cosa externa que se m'escapa. No puc entendre com als dos minuts de rebre l'avís al parc algú ja ha arribat al servei, ha avaluat i a més ha decidit que no necessita cap mena d'ajuda.
Al final el moriré d'esperar alguna cosa bona...
Be, com us deia a l'inici. Cada cop estem més "contents" això funciona a tope! La màquina engrassada i el personal satisfet. Vaja, mira si estem be, que no trobo a faltar ni als sindicats ni als sindicalistes. Calla, calla, que com despertin la tornen a liar.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Alfons, estic tan mosquejat com tu, això del 112 no crec que funcioni tant bé com ens pensàvem, i dic 112, no tant CC Bombers.
Quan trobis l'origen del problema m'ho expliques, espero no tenir que trucar a "cuarto milenio".
Estem molt contents i motivats amb aquests "directius" que fan i desfan el que els i dóna la gana sense tenir-nos en conta, l'única esperança és que marxin aviat i ens deixin tranquils d'una vegada.
Estic fins als co--ons de tan inepte que tenim al cos de bombers amb tanta ratlla groga.

Penso que es podria gestionar millor l'horari (vacances per setmanes o guardies i no per quinzenes) cosa únicament de gestió i no de calers.

Prou malbaratament de recursos, tenim bombers "operatius" fent de xofers de "miss Daisy" / D0 que no surt per res del mon i deixan parcs sota mínims. etc, etc...

Bé, per avui ja tinc prou.


Salut i força.

Un Bomber cremat.

Anònim ha dit...

Bon día Alfons,
Jo treballo de bomber a Barcelona i sovint ens passa el que comentes, som els últims en arrivar, al final parlant amb companys em arrivat a una conclusió,
Ells ja hi són al carrer, o bé patrullant o a qualsevol cantonada, nosaltres deixem el que estem fent (ja sigui entrenar, pràctiques o migdiada) sortim corrents, posat l'equip i agafa la bossa puja al camió i busca la ruta o espera que et portin el paper amb la ruta (en el cas de bcn) i surt cagant osties normalment amb un vehicle pesant.......
Torno a repetir que els altres serveis (sem, guàrdia urbana, mossos...) ja hi son al vehicle, circulant o a qualsevol cantonada.... evidentment que arrivaran primer

Salutacions Alfons