dilluns, 17 de setembre del 2012

Hi havia una vegada... un GRAF bo (part 1)

l'1 de juny d'aquest any van començar els GRAFs al parc de Lleida. Fins llavors havien estat a Balaguer i uns anys abans a Tremp.
Ara, el GRAF-Lleida es reparteix en dues bases. La de Lleida i la de Tremp. En principi no s'entén, però d'aquesta manera tens gent dels dos "extrems" de la Regió. D'altra forma acabaries limitant l'accés a la gent que viu prop d'aquesta única base.

Fa poc més d'un any vaig escriure un article dedicat al GRAF. Era un article de caire generalista, dedicat a la idea general del GRAF i a la visió que en tenim d'ells des d'un parc que no hi tenia cap vincle directe. Com sol passar a la majoria dels meus articles alguns s'ho van prendre pel cantó bo i altres pel dolent. I com ha passat (tot i que no ha plogut gaire des de llavors) és hora d'actualitzar la meva relació amb els GRAFs i posar les meves sensacions al bloc.
Per començar he de dir que vaig mirar la informació que hi ha penjada a la intranet. SI, hi és, però i què? NO tothom te la capacitat de llegir més 30 arxius uns en pdf, altres en power-point, vídeos, etc amb la lentitud dels ordinadors de la casa. A més a la gran majoria de parcs sols hi ha 1 ordinador, que s'utilitza per baixar el correu de parc, el GISBombers, els serveis, les planificacions de torn, les inscripcions a la formació...
que consti que jo ho vaig fer, però en vaig treure un 10% del suc que s'hi podia treure.
Posteriorment em vaig apuntar al curs d'actualització forestal que es feia de forma semi-presencial. Mitjançant l'Escola de Bombers em van donar accés a la plataforma digital on hi havia la "mateixa" informació que a la intranet, però estructurada, ordenada, amb quadres de suport, un professor assignat que et treia els dubtes, corregia errors (amb l'ajuda dels qui havien preparat els apunts) i totes les possibilitats d'una plataforma e-learning.
Aquí si vaig aprendre molt. I m'ha servit per entendre alguns (no se si molts) dels conceptes amb els que es mou el GRAF.

A partir d'aquí? Em vaig trobar els GRAF a l'incendi d'Àger al febrer. Entre ells i el comandament (E0) van ajudar-nos a trobar una bona posició d'atac, elaborar l'estratègia... A l'incendi de març a Calvinyà (La Seu) el comandament màxim del GRAF d'aquell 2n dia, GRAF03, va resseguir tota la línia a peu, i en el nostre cas ens va donar instruccions de seguretat, quina era la labor a fer i perquè. També a l'incendi de Sant Guim el GRAF03 d'aquell dia va anar resseguint el perímetre (amb cotxe) i acabant d'explicar l'estratègia als diferents vehicles.
El meu concepte actual dels comandaments del GRAF (de la UTE?) és força bo. No dubtava dels seus coneixements, evidentment, però sembla que als incendis es comporten com a persones. I això la tropa sempre ho agraïm.

També vull dir que l'1 de juny va començar el GRAF Lleida (que fins la data estava a Balaguer i fa anys a Tremp) a fer les guàrdies al parc de Lleida. Be, això de fer les guàrdies al parc és un dir.
Pel matí de les primeres coses que fan és mirar al "seu" ordinador la previsió i les informacions que disposen de la guàrdia del dia anterior. Parlen amb el comandament central... (GRAF01 i/o UTE) i elaboren (o segueixen) l'estratègia del dia. I repàssen el vehicle i les eixes manuals i mecàniques. Gairebé sempre acaben fent rutes a zones on el risc és més alt, resseguir perímetres d'incendis anteriors, soques o estudiar incendis antics. Per tant fàcilment arriben, estan una horeta pel parc i marxen. A més com sols son 2 (a vegades 1) els solen ajuntar amb Barcelona o Tarragona, fent que cada guàrdia l'acabin amb més de 300km al cul.

Per la nit, quan ja estan al parc descansant i nosaltres tenim sortida tenen la voluntat d'aixecar-se per veure que hi ha i si ens convé alguna cosa. Però el més habitual fins al moment és que estiguin a les ordres de la Sala Central i no a la nostra disposició.
Fins ara la relació ha estat molt bona, tant amb els 2 companys del torn C com amb els dos "pàjarus" que tenim al torn D. Al capvespre o a primera hora del matí (al plegar) ens expliquen aventures amb els companys d'altres regions. Que si que tal això d'estar a Lleida, que si els hi fotem molta canya, que si estan amb elpobrebomber i si és un tio xungo,... pel que sembla hi ha molts mites, de la mateixa forma com nosaltres també els teníem cap a ells.

A la segona part intentaré analitzar/interpretar alguns aspectes tècnics.

2 comentaris:

Jordi ha dit...

Un apunt;
GRAF 01: tècnic de UT GRAF que es queda a sala central, realitzan totes les tasques de moniterització dels incendis i asignació de tasques a les quatre unitats de Catalunya. No va a foc.

GRAF 02: Tècnic de la UT GRAF que es desplaça als incendis amb CCB per donar suport i fer l'enllaç entre sala central i l'incendi.

GRAF 03: tècnic de la UT GRAF que realitza les tasques de cap de guàrdia de les unitats GRAF, i es desplaça a tots els incendis per donar suport a D0 tècnicament i dirigir les unitats graf. Va a foc

GRAF 00: tècnic de la UT GRAF analista amb cap. Marca les estrategies a seguir als incendis segons potencials i posibles afectacions. Va a tots els focs.

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Gràcies Jordi per la teva aportació.
Ja he fet el canvi.