dimarts, 24 de juliol del 2012

el meu foc de l'Empordà


Aquest és un servei al que de moment no hi he anat (divendres que ja veurem), però que he viscut intensament tant a nivell bomberil com a nivell d’usuari de xarxes socials. 

Em vaig assabentar dels incendis de la zona nord de Girona el diumenge al voltant de les 9 de la nit durant la cua de tornada a casa. Havia estat fora amb la família, en un parc aquàtic, on evidentment el primer que deixes a la guixeta és el mòbil. 
En un primer moment vaig tenir informació de l'alarma... la meva dona m'anava llegint alguns twuits sobre gent atrapada a les carreteres, a l'autopista i fins i tot morts! Allí, parlant amb ella vaig veure que els bombers veiem les coses diferents a la gent “normal” com ella. Vaig entendre de seguida que la gent s'altera molt i fa les coses sense gaire sentit sols seguint un instint de moure's per fer alguna cosa. 
Per la radio vaig acabar posant al Basté en un programa especial, però reconec que si sovint l’escolto al cotxe, aquella crònica no m'agradava, ja que jo la trobava bastant catastrofista i poc informativa. Es prioritzaven trucades de gent que deia que tenia un amic aïllat en una masia i fent una crida per socorre'l. Uff, això té molts i molts matisos. Realment és feina d'una ràdio “enviar” a gent a buscar una masia rodejada de foc per treure'n algú?... 
Al final a casa vaig posar el 3/24 i les cròniques em van semblar més realistes (que no vol dir que no fossin dures). Ho vaig estar seguint per twitter i la tele fins dos quarts de dues de la matinada. I vaig fer un retwit d'un article que vaig trobar genial, analitzant el paper de les xarxes socials als incendis de València. Aquí us deixo l’enllaç: redes-sociales-y-emergencias


També amb companys de torn i del parc, anàvem comentant via Whatsapp que s'hi havia anat des del parc de Lleida i altres parcs de la Regió. Evidentment hi hauria relleu i discerníem sobre qui hi aniria. Per twitter amb un parell de companys d'altres regions entrem en una conversa sobre l'evolució de l'incendi les properes hores, un cop amaini la tramuntana.

Al matí, ja de guàrdia vam veure que els companys que anaven al relleu havien estat força puntuals, abans de dos quarts de set ja eren fora amb 2 vehicles i passarien a recollir gent d'altres parcs. Això volia dir optimització de recursos però també és alentir el relleu (no és el mateix anar a trobar 1 vehicle a foc que a 4, que poden estar a llocs molt llunyans). De fet fins al voltant de les 6 de la tarda no arribava a Lleida la gent procedent de l'incendi. 
Durant la guàrdia, pel whatsapp, rebíem fotos de represes, dels camions de la UME, el que menjaven... pel SIGBombers (el dia 1 d’agost en parlaré en un nou article) veiem que hi havia unes 300 emissores donant senyal: vehicles, helicòpters, GRAF, emissores portàtils... la veritat no sé quants corresponies a vehicles, però la Regió de Lleida hi ha aportat els 8 parcs de professionals i un grapat de parcs de voluntaris (recordo Lles, Torà, Oliana...) i també podíem posar dimensions al perímetre (més de 18km de dalt a baix!) Una animalada. 

La nostra guàrdia a Lleida no va ser ahir gaire complicada... be, es va liar cap a les 6 de la tarda, per un foc en una pastisseria... al final hi havia un triple sostre que va dificultar molt trobar l’origen del fum i de l’aigua que queia del mateix sostre. Amb la càmera tèrmica sols havíem descobert una petita diferència de 5º de temperatura a les plaques del sostre. Tot allò que diuen que la llana de roca (aïllant) no crema... doncs no us ho cregueu tinc varies imatges que demostren el contrari! Aquí els qui vam passar fotos cap als companys de l’Empordà érem nosaltres, jejeje per fer-los enveja. Al final encara que semblava poca cosa es van gastar 9 ampolles d'aire i va durar dues hores. 


Les imatges corresponen a represes de dia, de nit i els moments de menjar.

Al vespre seguien arribant-nos fotos de columnes i represes a la zona d'Avinyonet. I també la del seu sopar. Pel que sembla una mica curt però és bo i això sempre és d'agrair. Com que ens agrada xinxar una mica (senyal del bon rotllo que tenim actualment al torn) els enviem una de la truita de patata que estem acabant de preparar, de 14 ous per a 9. Referent a l'avituallament als serveis també tinc un article per les properes setmanes.
Les fotos amb les UME ens fan reflexionar sobre l'evolució d'aquesta unitat els últims anys i la visió que tenim d'ells. Van començar que no en sabien i poc a poc després d'estar cada estiu a tots els grans incendis possiblement ja tinguin tanta experiència com nosaltres (a nivell de currantes). No sé com van a nivell d'anàlisis dels incendis i la seva propagació. Però si s'espavilen en 4 dies també ens atraparan tàcticament. 
Aquest matí (24/7/2012)
Aquest matí ja ens diuen que encara estan perseguint columnes. Que no han parat en tota la guàrdia d'anar amunt i avall. Segurament el foc va per llarg, feia molt temps que a Lleida no es feia un relleu fora la Regió de més de 3 dies. I espera't. 

En realitat no crec que hi hagi prou mànega per resseguir els 60km (si que hi son, cada camió porta uns 900m de mànega). Vull dir que aquest perímetre és extremadament gran com per deixar la instal·lació muntada sencera durant dos dies. I pel que s'opta és per anar fent actuacions a les diferents zones de més perill i que encara tenen escalfor. També hi ha zones de difícil accés i fins que no sigui més segur no hi anirà ningú a peu. Els helicòpters fan molta feina, els avions també, però no apaguen el foc. Durant el primer dia a estones ajudaven a alentir la progressió de les flames, altres cops sols li feien pessigolles. Però ara hi ha la feina de veritat, anar racó per racó assegurant amb aigua o eines manuals que el foc ja no tingui continuïtat. Els GRAF també han fet cremes per assegurar contorns, altres s'han assegurat amb el llaurat per maquinària pesada de bombers i de tractoristes proporcionats pels plans d'emergència municipals.
El Punt de Transit d'Avinyonet
Aquests dies veurem moltes imatges de gent corrent sota un fum terrible, el mateix que tenim nosaltres a peu de flama, altres ens explicaran que han tingut molta por i angoixa, camions de bombers parats, altres anant de corcoll perseguint represes... però tots tenim la nostra funció dins un incendi (forestal o no). També us passo un altre enllaç interessant On son els bombers?
Aportació personal d'una senyora a l'operatiu d'extinció
I finalment dir que arribem on podem. Alguns cops acabem fent-ho massa tard, però segurament venim d'un altre lloc on també fèiem falta. Nosaltres sols podem agrair la voluntat de la gent i la seva paciència. Alguns amb la cara de gratitud o de descans ja ens donen molt, altres ens porten coses... una mica d'aigua, quatre magdalenes... recordaré sempre que al 1994 prop d'Hostalric, pel matí ens van portar llet acabada de munyir. 

Per cert, moltes d'aquestes imatges i enllaços els vaig penjar ahir al Twitter... en 24 hores tenia més de 30 seguidors nous. Increïble.
Apa, la vida continua...

10 comentaris:

Mazur ha dit...

Bona entrada Alfons.

El dia de l'origen del foc estavem de guardia al nostre parc i ho vam seguir en directe per GIS i per l'emisora.
Evidentment l'informació que rebiem no era dels mitjans de comunicació, sino dels mateixos bombers a peu de foc, i la veritat es que feia por algunes comunicacions que escoltavem.

Vam escoltar en directe la devastació del càmping de Capmany, la crema de la casa de La Jonquera i el rescat del ciutadà francés de Agullana que posteriorment no va sobreviure.

Vam escoltar també l'inici del foc de Portbou, l'atrapament de civils i de Mossos a la N-260 en aquell foc, etc, etc.

Veiem pel GIS com "corria" el foc, per les diferentes posicions dels vehícles i portàtils, i com el perímetre anava creixent per moments.

A ultima hora de la tarda es va montar el tren de sortida d'ajuda de la RET i la RETE. Ja habiem trucat a control per veure si hauriem d'anar, per poder montar l'equip operatiu a temps ( des 4 que erem de guardia, 2 treballaven al dia següent i ens faltava un per poder anar), però al final no ens van enviar d'ajuda ( i això que el nostre parc es el mes proper de la RET a Girona), així que ens vam quedar "amb les ganes" de fotre un cop de mà.

Així es com vaig viure jo aquest foc de L'Empordà. La resta de dies ho vaig seguir per les xarxes socials i pels mitjans de comunicacions.

Salutacions

Anna ha dit...

Això em pregunto jo? On son els Bombers Voluntaris de la Regió de Lleida?
Com es que no han anat al Foc Forestal de Girona??
Que passe? Poden quedarse al Parc a cobrar, mira pelis, portar novies, anar a la terrassa del poble a fer el xulo, a la pisina,etc, etc...però a treballar NO, a aixecas a les cinc del mati per fer relleus? Tampoc. Per que us volem? Ahhhh? Es que treballeu! iI esclar, aixo es un pluri!! Es veritat, ja no me enrecordava, heu de fer de Mosso, Ambulanciero, Forestalillo, i esclar no podeu anar.
A mi em cauria la cara de vergonya! Quin morro que li esteu foten!!
Felicitats amics!!

Anònim ha dit...

El diumenge a la tarda van trucar als parcs, els que feien guardia i els que no, demanaven tenir relleu pel dilluns, que sapiga i van anar tres parcs dels que estaven de guardia.El dilluns, els parcs que estaven de guardia el diumenge i no van sortir per no tenir relleu, tornaven ha estar tots de guardia, curios.

Jordi-Torà ha dit...

Anna fes un favor quant obris la boqueta primer t'informes, soc Bomber Voluntari del parc de Torà (LLEIDA), nosaltres des-de el mateix diumenge a la tarda ja varem anar a foc conjuntament amb la columna de vehicles que es va muntar des-de Lleida, dir que fins ahir varem estan a foc amb els respectius relleus, mes el personal que cada dia entra de guàrdia, fins aquesta nit el nostre vehicle no tornara a parc ja que l'últim relleu ens l'han fet els companys del parc de Lleida, en resum! pel foc hi hem passat quasi un 60% del personal del nostre parc, molts no hem anat a treballar per tant no cobrarem res, i cap som funcionaris amb lo cu-al a molts en hi va la feina, ah! jo també soc un dels pobrets que s´aixeca a les 5 del mati per anar a currar per desprès entrar a cobrir al parc fins a les 9 de la nit, la veritat es que molt temps per anar a la piscina, ni ha veure pelis, ni a fotrem el xulo per la piscina tinc! aixo si! 5 min per contestar-te a tu si que els trobaré, fes-te un favor! el dia que vulguis estas convidada al nostre parc mires el que fem i deprès si vols torna a dir tonteries!! no et conec personalment però la gent que opina de la manera que ho has fet tu hem fot bastanta pena la veritat...... potser ja comença a ser hora que tota la gent que us dediqueu a fotre mala maror per les xarxes calleu la boca d'una puta vegada!!

Xavi ha dit...

Per mi que és l'Alfons amb diferents noms, per donar vidilla als articles jajaja

Altre cop amb els voluntaris...no podeu viure sense nosaltres ni amb nosaltres! Quin dilema!

Bon dia "companys!! jajaja

Anònim ha dit...

Anna, a veure si abans de parlar t'enteres una mica de les coses... tenim companys al parc que s'han jugat la seva feina per anar al foc de l'Empordà amb tota la bona voluntat, i no entenc com hi ha gent com tu que només us dediqueu a tirar merda sobre els voluntaris, quan no en teniu ni idea del que fem... bé no cal perdre massa el temps ja que no hi ha més ceg que el que no ho vol veure.

Anònim ha dit...

Des del meu punt de vista, crec que la gent havans de opinar ha d’ estar informat sobre el que va a parla, ja que sinó tens informació sobre el tema en qüestió les teves “teories” es poden refusar i fer que la gent rigui sobre tu ja que dons una imatge de no competent .Perquè des de un nivell elemental bàsic ensenyament, ensenyen que les teves idees s’han de fonamentar amb una raó , fet, informació... En aquest cas crec que vas totalment equivocat/da ja que en la regió de Lleida es van desplaçar efectius de bombers Voluntaris. Crec que ja n’hi ha PROU de tirar merda sobre els BOMBER VOLUNTARIS.

Anna ha dit...

Hey, disculpes als Bombers Voluntaris de Torà, que si van anar al GIF de Girona. Tot i que ja tenia l'informació algo va passar al hora de enviar el missatge, el qual el primer parraf d'ell es va tallar i venia una nota d'agraiment a ell i a la resta de voluntaris que si van estar....
Dit això, el meu missatge no tenia sentit sense això i la meva critica volia anar dirigida que la regio amb més BV amb 23 Parcs, només van anar tres, i en canvi de 8 Professionals van anar 6.
Penseu que la resta genereu aproximadament uns 10000 Euros diaris de despesa cada dia que entreu a cobrir el vostr Parc, i amb la unica disposició de sortir a la vostra zona.
Un preu molt car que paguem tots els Catalans.

Anònim ha dit...

Bones,
veig Anna que quan vols tens tota la informació i pel que dius o tens un contacte o tens accés al programa, però dius les veritats a mitges i és el que fa mal.
Resulta que finalment de bombers voluntaris van anar Oliana, Pobla, Torà, Artesa i Almacelles (que al final els van anul.lar desde sala central), tots ells s'activen desde sala i son voluntaris i s'els hi ofereix la possibilitat d'anar sempre que puguin garantir el relleu al dia següent al seu propi camió. Tots ells tenen el seu propi treball i si ells van és per ajudar i no com tu dius.
Respecte als professionals estan sota un comanament i estan de guàrdia 24 hores, aquest comanament D0 ordena la sortida de les esquadres forestals contractades a l'estiu amb 2 bombers professionals i que es troben als parcs professionals. La ordre arriba de sala central de BCN. Suposo que ara tindràs la resposta del perqué van més professionals que voluntaris.
També parles de diners i veig que no dius que els bombers voluntaris no cobren des d'el setembre i ningú s'ha queixat. També parles el que costa l'entrada dels bombers voluntaris cada dia, però no parles de les 5000 guardies d'estiu amb època de crisi que fan els professionals de 10,45 a 22,45h. Que hi ha algun cap pensant a Barcelona que mentres la crisi no s'instal.li en el seu pressupost, s'ho podran repartir desde la cúpula fins a l'últim bomber, però la resta de colectius ni un duro i si això arribés al carrer més d'un s'esgarrifaría.
Podrien parlar també que als professionals no els donen festa i els fan quedar al parc i a damunt l'afegeixen 2 bombers més o sigui que als parcs faclment es dobla la plantilla. També com sobren diners per aquest colectiu fan entrar un sergent més, i també entra un E00 I D00 a la guàrdia de més i si comptes els forestals contractats, podriem dir que a la regió de Lleida entren de més respecte una guàrdia normal unes 100 persones i tu vas i te queixes del menjar del canari.
L'únic que vull és en temps de crisi veure com els comanaments estan a l'alçada i es retalla de veritat. S'hauria d'escapçar l'arbre per dalt, començant pels polítics, escés de comanaments a BCN i la resta, col.lectius GRAF I GRAE que haurien d'estar integrats la resta de l'any al parc no com ara que estan però només surten a tafanejar els accidents i no conten com a bombers. Els GRAE a l'estiu tenen raó de ser però la resta de l'any es dediquen a fer pràctiques en hores de treball ja que no tenen feina. Treure tots els cotxes oficials als mandos, treure la major dedicació, treure les guàrdies d'estiu, només s'els hauria de cridar a fer hores quan en realitat fes falta més bombers. Cobrar pels serveis, accidents, rescats, boletaires, segur que funcionaria millor la casa.
En un principi pensava que podies estar dins la casa, després també he pensat que eras una periodista, però tens moltes més faltes d'ortografia que jo. O sigui que finalment veig que treballes a la fusta tens connotacions piròmanes i vols recollir el que quedarà.

Mazur ha dit...

Volia respondre a l'Anna, però ja ho ha fet l'últim anónim per mi. Només volia dir que es la Sala Regional qui activa els parcs a petició de la Sala Central, però ja s'ha explicat.

A lo que si contestaré a al coomentari que fa sobre "Ambulancieros". Perdoneul, però aquesta paraula es un tant despectiva, al menys per a mi i per a tots els meus companys que treballen en ambulàncies. Des de fa molts anys no som "ambulancieros", sino Técnics en Transport Sanitari, així que com a mínim s'ens ha de denominar TTS. Es com dir-li a un Guardia Urbà "munillo".

Salutacions