dimarts, 10 d’abril del 2012

Quimica en fitxes o en INTs?

A vegades la vida dona una serie de voltes que no saps explicar-te. Fa uns dies, de casualitat vaig veure com a la Regió de Lleida es preparaven fitxes bàsiques d'intervenció per a serveis tipus. Com sóc una persona que fora de bombers tinc un altre perfil més tècnic, dedicant-me d'entre d'altres coses a fer formats, documents i manuals de gairebé tot, em van cridar i em van demanar la meva opinió. Cap problema, hi ha gent a qui no li pots dir que no. Al cap d'una estona estaven 2 tècnics i jo preparant una fitxa, fent-la clara, concisa i pràctica. No l'he vist acabada però crec que tindrà bona pinta.
Lo bo del cas, però és que em van demanar que quan haguessin de preparar la de Risc Químic que em demanarien de com a mínim tenir-hi part de "culpa". I què caram, si aquesta fitxa ja la tinc feta!
Fitxa de 2007 en DIN A3
Res, l'endemà a l'oficina (la meva), on tinc tots els arxius de gairebé tot i més, vaig recuperar una carpeta on tinc resumit tot el que cal tenir en compte en un servei de Risc Químic i el millor és que tot i que la vaig fer el 2007 segueix sent vigent. Home, caldrà donar-li un format diferent i afegir/canviar alguns detalls com els nous detectors portàtils, però 5 anys després em segueix agradant tant com el primer dia. Segur que vista des d'altres ulls es modificarà bastant però el contingut no canviarà ni en un 80%.
Després, al vespre, vaig afegir-hi un toc de qualitat i modernitat. De moment no us el diré. I finalment ho vaig ensenyar a qui li toca. Penso que serà massa modern per la casa. Ja veurem. Els bombers (els pobres bombers) estem preparats per la modernitat. Molts ja portem telèfons intel·ligents, que els podem connectar a qualsevol base de dades per rescatar dades concretes de productes (estem parlant de RQ). I d'aquesta manera accedir als "nostres" documents que hauríem de tenir a un servidor, i que penjar-los hauria de ser una cosa senzilla, però em sembla que aquesta tasca ja serà més complicada.
En una fuita de nitrogen líquid
Per cert, sovint sempre que explico alguna cosa relacionada amb la falta d'informació/formació hi ha algú que em replica que la documentació del GRAF i de Telecomunicacions està penjada de la intranet. OK, però ells tenen accés directe a penjar-hi coses, d'altres no. Sembla que les regions siguin una mena de punt d'informació a "las provincias" sense cap capacitat de decisió... vaja, i per evitar ferir sensibilitats, per fer aquesta fitxa de RQ ens hem basat en powerpoints de l'Escola i sobretot en la INT que fa un any ens van "ensenyar" i que hores d'ara ningú ha tingut el valor d'aprovar. Serà que els enginyers de la casa finalment han acceptat que no saben de química? De moment, encara no és una idea generalitzada, però temps al temps.

1 comentari:

PabloCastro ha dit...

Creo que aún no tienes cuenta, pero yo te invito a colgarla en bomberscat.com

A mí la propuesra de INT de riesgos tecnológicos me pareció bastante sensata.