Si heu seguit el Mobile World Congress, que a part de les visites nocturnes a les cases de barrets, alguns dels expositors/visitants han passat per un estand de Telefónica Moviles de España on s’exposava un maniquí guarnit amb el vestit d’intervenció de bombers de la Generalitat amb el seu casc groc.
La notícia que hem pogut llegir tant al servidor de premsa de la “gene” com als mitjans de comunicació és que s’ha signat un conveni per tal de estudiar i posar sensors als vestits de bombers: "els Bombers de la Generalitat han cedit material (jaquetó d’intervenció), en el qual han inserit un polsador d’alarma i uns sensors que, en cas de detectar gasos, generarien automàticament l’alarma. Aquest material estarà exposat a l’estand de Telefónica, al Mobile World Congress"
Fins aquí, d’acord (i qui sóc jo per estar o no d’acord?). Després si es llegeix la notícia en tot el seu contingut la cosa ja no és com podríem imaginar. Pel que sembla els sensors seran per detectar fins a 9 gasos perillosos ... vaja jo que m’havia fet la il·lusió que serviria per alguna cosa... doncs no. Seguirem igual de rucs i anirem plens de coses inútils, pesants o poc pràctiques com fins ara.
Quan es parla de posar sensors als vestits de bombers des d’una plataforma de telecomunicacions, com pot ser movistar, un s’imagina que estarem en contacte permanent amb una central de recepció i anàlisis de dades. Si algú ha pogut parlar amb els de la UME (Unidad Militar de Emergencias) haurà pogut comprovar com els seus vehicles ESTAN SENSORITZATS. Consisteix amb seguit de sensors que comunicats permanentment amb un dels vehicles de control (que també està al lloc de l’incendi) et permeten saber la quantitat d’aigua que hi ha a cada vehicle, si han bolcat, si estan drets,... i després tota la localització via GPS per coneixer on estan en tot moment i si es mouen o estan estàtics... Jo, realment vaig imaginar una sensorització semblant per als nostres vestits. Seria bo conèixer quan entrem a un habitatge, des d’una pantalla TIC, per on transcorren els nostres bombers, si estan drets, es mouen, si parlen (i sentir-los), fins i tot una petita càmera al casc, un sensor de temperatura per conèixer si les condicions son més que extremes... Si es posa a les camises o als casc d’incendi forestal podríem conèixer coses semblants (i faríem més àgils els terminals de radio) i sabíem on para tothom i les condicions ambientals que té cadascun i fins i tot es podria fer un mapa de condicions meteo al voltant de l’incendi. Però no, no van per aquí els trets. I mira que això que he pensat és fàcil de portar a terme, més que el que volen fer!
Sembla ser que seran sensors per conèixer si l’atmosfera en que ens movem és tòxica o és tòxica (vaja, sempre és tòxica, no cal que m’ho recordin). Han de posar 9 sensors al vestit d’intervenció. Si, aquell que pesa un disbarat, que tots n’estem farts perquè no transpirem, que a l’estiu és inaguantable i a l’hivern l’utilitzem d’abric a la majoria de serveis. Tothom demana a crits que se l’alleugereixi per poder anar als accidents de trànsit amb més soltura i patir menys calor. Hem vist dibuixos fent mofa de com anem vestits amb el casc amb llanterna, l’emissora, la llanterna al pit, les botes, l’arnés, una sirga de subjecció, un parell de mosquetons, etc... i a més els bombers ens hem comprat (per uns 20-25€) un auricular per sentir l’emissora. O sigui, tota una proesa poder-se moure en les condicions que ho fem.
9 sensors per conèixer les condicions de l’atmosfera que ens envolta... a veure, en un pis on hi ha foc hi ha fum, negre (que se’t cola per tot arreu i estàs dies a treure-te’l), calent i tòxic, molt tòxic. I a mi què si hi ha 9ppm o 500? He d’anar amb màscara connectada a l‘equip d’aire (ERA) i encara que hi hagi poc fum hi ha les partícules sòlides o sigui que sempre aniré amb la màscara... i el vestit el portaré perquè hi ha escalfor, brutícia, fum, dioxines, contaminació i també per no tallar-me... o sigui que les dades que em donarà ja les sé. I els que hi ha fora també les saben, on hi ha foc o fum hi ha temperatura i gasos tòxics i una bona quantitat d’inflamables, i si no us ho creieu torneu a mirar el vídeo de l’explosió que van tenir els Bombers de Barcelona fa poques setmanes o busqueu vídeos de backdraft.
El que no tinc tant clar és quin tipus de sensors posaran. Jo els que conec fins ara son els normals que tenim als detectors portàtils (un a cada parc) i que sols detecten la inflamabilitat dels gasos. Si aquest detector el posem en un ambient de fum (com per exemple un incendi d'habitatge) es fa malbé el sensor!, per tant hauran de posar algun sensor electrònic que no tingui interferències amb el fum. De moment a la casa sols hem sentit a parlar dels més habituals que son els Sensors d’Oxigen, de gas inflamable, Electroquímics, els Tubs Colorimètricos i els PIDs (detectors químics d’ampli espectre).
Després hi ha altres inconvenients. Els nostres vestits es renten de tant en tant. S’haurien de poder treure, i al manipular-los caldrà calibrar-los i comprovar que funcionen correctament i ens donen dades correctes... ah, i gasten piles/bateries, que s’hauran de carregar o canviar tot sovint. No sé, voleu dir que val la pena? A, però segur que a algun il·luminat se l’acut allò que no cal que ho portin tots, ho deixarem pels caporals i sergents, aquells que tot sovint es queden fora o a la porta, no perquè s’escaqueigin, sinó perquè la seva feina sovint és la de coordinar i organitzar, entrar amb la mànega és feina dels del casc groc.
Com veieu no he entrat a parlar a fons en el tipus de sensor ni coses rares, podria entrar-hi a fons però no ho faré. Tot i ser químic no en sóc cap expert i no conec aquest tema en particular (segurament a nivell electrònic hi ha vàries possibilitats) però segur que es topen amb el problema de l’opacitat del fum i les partícules sòlides que contenen. Perquè un detector de fums (com un sostre qualsevol) no serà, oi?
Com m'han comentat recentment: Em sembla que hi ha algú que es tindria de ficar el sensor al cap, que quan s'il·luminés amb aquestes brillants idees li fes una descarrega elèctrica per resetejar-li les idees...
3 comentaris:
Hola Alfons,
T'explico que a l'ASBOVOCA estem treballant en un projecte de recerca liderat per empreses del sector de tèxtils tècnics i de protecció, amb l'assessorament de dos centres i d'un Institut de Recerca de la Universitat, per tal de trobar noves combinacions de fibres, teixits i peces de roba per tal d'alleugerir els inconvenients que planteges millorant els nivells de protecció.
Cap a mitjans d'aquest any ja es podran veure alguns prototips.
Bona diada del Patró i ves en compte amb els serveis d'avui !!!
Joan
Joan ! un altre dia t'estalvies els desitjos, que ja veus que t'han fallat totalment. ;-)
Gràcies per la informació, algun dia ens hauràs de donar alguna lliçó magistral sobre materials.
Si vols et pots donar per convidat pel Patró de 2013 al Parc de Lleida a fer una xerrada, segur que serà d'allò més interessant.
Primera notícia que tengo de quejas de movilidad con nuestro equipo actual, pero las comparto.
Los trajes recientes que se ven en otros cuerpos y la UME se ven más ligeros que los nuestros, y es cierto que en los campeonatos de excarcelación restan mucha agilidad.
Respecto a detectores de gases del servicio:
http://www.bomberscat.com/detectores-multi-gases-t162.html
Publica un comentari a l'entrada