dilluns, 19 de setembre del 2011

informació bombers i piròmans


Aquesta setmana m'ha arribat una informació publicada al diari Regió 7: Amonesten un forestal per informar d´un incendi pel Twitter

Ho agafaré des de dues vessants. La primera és la de plantejar-nos que podem posar o no als nostres Twitters, Facebooks i resta de xarxes socials... i la segona que si comencen pel pobre forestal hauran de seguir amb tota la piràmide i amonestar aquells qui escampen informació molt més valuosa respecte la possibilitat d'ignició d'un incendi, no sigui que algun piròman els llegeixi i faci algun disbarat.

Començo per la segona part. Qualsevol informació feta pública, vinguda des de qualsevol lloc, pot ser susceptible de ser interpretada pel piròman com a pista d'on actuar. Si no volen donar informació, sobre les condicions del bosc, hauran de començar a no donar la informació del temps. No podrem coneixer les temperatures, ni les humitats, ni l'índex de sequera, ni els dies que fa que no plou. Tota aquesta informació la pot interpretar un piròman. A l'hivern tampoc podrem coneixer l'estat de la neu, on la sequera de les pastures sota la neu pot ser un gran perill (perdó, ara he donat una pista als piròmans hivernals).


A dia d'avui a Twitter hi podem veure comentaris com els següents:
  • Ja arriben els núvols de vent. Demà al vespre ja hi serem de ple en un nou episodi crític
  • Foc a batea. Carrega be de nit. Avui els focs ens estan dient k el cap d setmana serà llarg. De moment la pluja amb entitat no es veu venir.
  • Es prepara un nou episodi de risc per vent i baixes humitats de diumenge a dimarts. Al tanto k la campanya comença ara...
  • Seguim amb focs petits, a la zona agrícola de Lleida. El ponent, mestral i tramuntana es comença a reforçar ara.
  • Ull a la caiguda de les humitats i al dessecant punt d rosada...
  • Primers petits focs. A ponent la granja escarp, avisa del k ens pot dur la tarda. El ventet acaba d'entrar ara fluix, però anirà a mes.
  • Roures secantse al massís d Prades. La sequera apreta i molt en akesta part d territori...
  • Llamp a Prepirineu Lleida, crema baixa intensitat. Serà pca cosa
  • Estava entrant tempesta amb aigua des d'arago i l'han desfeta amb iodur de plata. Algú hauria de fer algo...el bosc necessita akesta aigua
  • La marinada reforçada avui fa córrer mes els focs. La canó ja ha estat un primer avis
les següents fotos les he tret dels "Forestalillo" 149 i 150, però abans les hem vist al Twitter.

Jo, mirat des del punt de vista bomberil, crec que aquesta informació em dóna pistes de com es comportarà el foc i quines mesures de seguretat i mitjans hauré d'aplicar per "atacar" millor l'incendi. Des d'aquest punt de vista ho trobo collonut!
Mirat des de la vessant perversa... cony, ara ja sé quan li puc fotre foc a Prades!!!
Però aplicant el mateix criteri crític hauríem de prohibir el temps a la Tele, webs com "meteoclimàtic", la del "servei meteorologic de catalunya" i moltes altres.

Ara torno a la primera part (la parte contratante de la primera parte será considerada como la parte contratante de la primera parte), la de plantejar-nos que podem posar o no als nostres Twitters, Facebooks i resta de xarxes socials.
La veritat és que si ens identifiquem com a "treballadors" de la casa ens convertim de cara als mitjans i la població en general en una font fiable i hem de ser el màxim de curosos. Millor dit, aquesta no és la nostra feina. No puc dir que estic enmig de l'autopista a un accident d'autobús amb 3 atrapats i dos morts un dels quals decapitat... en tot cas, i és la meva opinió, fins que la casa no ho reguli, podré dir que vaig a un accident i poca cosa més. Penso també que per fer públic que hi ha una columna de fum a un lloc determinat no passa res, no poso en perill ni l'extinció ni l'arribada de recursos ni dono pistes d'on fotre un incendi. A més qualsevol que vegi la columna de fum pensarà abans que hi ha un incendi a que hi ha indis fent senyals de fum.
Columna d’un incendi conduit per vent. Font: Bombers de la Generalitat de Catalunya
Durant anys he anat seguint llocs com el fòrum de "patim la meteo" on multitud de seguidors canten columnes, pengen fotos d'helicopters anant a l'incendi, etc... però ells no són el Cos de Bombers i aquesta és una diferència important. Ells parlen com a observadors i nosaltres parlem com a part implicada. Això vol dir responsabilitat. Quina? Depèn del què escrivim.
Si poso que el Cap de Guàrdia arriba al foc amb l'helicopter algú podrà interpretar que a l'hora que arriba ho fa aviat o tard o preguntar-se què havia fet fins aquell moment. Si dic que arriba un helicopter... ja no dono informació diferent a la que es pot veure des de l'exterior.
Possiblement no hi hagi cap problema a mostrar fotos de l'evolució de l'incendi, ni de com ha quedat un retrovisor del camió després de topar amb un arbre en un camí de pas estret (ep, que després em podran dir que perquè no tallava la branca si tenia les eines).

Un últim comentari, fer fotos dins la nostra feina pot quedar lleig. Per començar pot semblar que no estem fent allò pel que ens paguen i per altre que som uns morbosos. Us explicaré una anegdota. En un accident, a la nit, on vam fer una maniobra d'excarceració complexa, els companys em van demanar de fer alguna foto de l'evolució. Com que érem gent suficient vaig fer-ne alguna. Més tard, en acabar el servei dos companys em van dir que altres intervinets d'altres cossos havien comentat que què hi feia un bomber fent fotos, que no els semblava correcte. En realitat sols havia fet fotos de puntals, talls protegits i espais oberts on abans no hi havia accés. Evidentment vaig fer altres coses dins el servei, però externament es podia interpretar de diferent manera.

Siguem curosos, però no perdem el Nord, una foto o una informació d'una columna de fum és això una columna.

    3 comentaris:

    JoanRomaSalvó ha dit...

    Ja ho he dit en algun altre lloc.

    Posats a amonestar i fins i tot prohibir, que prohibeixin als diaris de vendre ganivets ja que poden incitar les agressions amb arma blanca.

    Estic d'acord amb tu en què s'ha de ser curós.

    Salutacions

    aspirant ha dit...

    Fa temps que llegeix-ho els teus articles i puc estar més o menys d'acord, però crec que t'has deixat de posar que qui més informació pot donar als piromans és la pròpia generalitat amb el seu mapa de risc d'incendis forestals. Si un piroman vol fer foc pot mirar el risc del mateix dia i el del dia que segueix. Per als seguidors bomberils la informació que donen aquests twits és molt bona i no fa mal a ningú, molt menys donen pistes als piromans.

    Alfons Tormo Vilà ha dit...

    Tens raó aspirant, de tant evident, m'he oblidat d'esmentar el mapa de risc d'incendis forestals.