dilluns, 8 de gener del 2024

Qui és qui a Can Bombers

Començo el post igual com l'acabava ara fa just un any: "Quan la gent veu als bombers treballar al·lucinen. I us escrivia comentaris de gent molt propera: Ostres, tots sabíeu què havíeu de fer, estàveu super organitzats, tothom tenia la seva feina, hi havia un desplegament de no sé quants vehicles. En resum, que els bombers tenim un alt nivell de coordinació, de coneixements, de capacitat de treball. Externament donem la imatge d'un cos que domina la situació i la manté sota control. Externament som molt ben vistos. Llàstima que internament els nostres gestors i jefes siguin incapaços de mantenir una mínima empatia i ser còmplices amb els seus bombers i bomberes. Altrament escoltarien les nostres mancances, els problemes, els neguits i les inseguretats".

I perquè començo així? Simplement perquè sóc bomber d'un parc gran, amb un gran torn, on he viscut un any ple de serveis de tota mena, on a més segueixo alternant-ho amb el GRIT, comparteixo vivències amb bombers extraordinaris, tinc companys meravellosos, considero que hem assolit un important grau de tecnificació i coordinació, tant com a torn com a parc. Per tant , estic super content d'on estic. Em considero una persona amb la sort de fer la feina que m'agrada i d'estar envoltat de grans companys i professionals. Però?

Aquesta setmana s'ha donat a conèixer un nou sindicat d'alts comandaments de bombers. No sé què vol dir alts comandaments. Fan més d'1m 90cm? Jo em creia que els alts comandaments eren els caps de regió i de divisió, a més dels dos sotsdirectors i el de l'ISPC de bombers. Però em sembla que no va per aquí. Que aquests creguin que els de sota, dels quals també bombers som "especials" en el sentit dolent, ho puc entendre (que no compartir). Ells si que són els alts comandaments. Però dubto molt que ho posin per escrit i simplement es dediquen a fer de les seves amb l'organigrama i les funcions de cada grup. Una mostra ha estat el tancament "per collons" de la seu del GRAF a Lleida. En aquest sentit estan habilitats per a fer el que volen i quan volen. Els sindicats simplement poden fer que l'agonia sigui una mica més llarga (provocant reunions i negociacions) i intentar introduir algun canvi (que la casa concedeix a mode de pastanaga). Però aquestos jo els tinc clitxats de fa temps.

Els qui promouen aquest sindicat d'alts comandaments (que no ho són), ja han comès alguns errors. primer creure's alts comandaments. És senzill de raonar-ho. Si són sindicat, contra qui negociaran? Els alts-alts comandaments? Els comandaments al quadrat? Si han de negociar llavors no són alts, són simplement comandaments. De l'escala executiva, però comandaments i ja està. L'altre error ha estat que junt amb la seva presentació oficial s'han posat a tota la bomberada en contra. Ostres, han de negociar contra els de dalt i a més tenen els de sota en contra. No em sembla una bona targeta de presentació.

Un sindicat defensa els treballadors i els seus drets. Els deures sovint s'obvien, però certament els treballadors tenim deures. Un és el de fer bé els serveis, estar organitzats i ser responsables amb tot allò que fem. Si teniu algun dubte, llegiu altra cop el segon paràgraf. Un sindicat que acusa a altres treballadors de no fer bé les coses s'hauria de replantejar la seva pròpia filosofia i fins i tot existència. Un sindicat defensa drets, no ataca a ningú. Un sindicat no exerceix de fiscal, sinó que busca la millor de les opcions pels seus treballadors i afiliats. Un dret de TOTS els seus treballadors és el d'estar malalt. Més en el nostre àmbit. Un bomber amb tos, amb febre o amb mal de cap no hi fa res en un parc de bombers. A quina casa en flames entrarà? No es pot posar un ERA perquè els mocs no el deixaran respirar, ni la febre el permetrà posar-se en un ambient de molta calor o de gran esforç. Però això, per als "alts" comandament dels nou sindicat no és motiu per exercir un dret. Com si ells no es posessin malalts ni agafessin mai cap baixa. Recordo que les baixes laborals i les indisposicions les tenen tots els treballadors, siguin funcionaris o no. Evidentment estan regulades per llei i cal cumplir un seguit de condicions. I que cal fiscalitzar, si, però un sindicat no ha d'acusar a cap col·lectiu d'exercir un dret. I si algun comandament (sigui alt, baix o petit) té dubtes, ha d'anar a la legislació i a les INTs per saber què ha d'exigir al seu treballador com a justificant d'aquell dret que ha exercit. I si es detecta que algú n'ha fet un mal ús, dins el seu exercici laboral, que no sindical, ha de fer tot allò que està a la normativa de funció pública per tal de detectar-ho i denunciar-ho.

Segurament, aquesta "presentació" de sindicat no és la millor manera de que els sotsinspectors es facin benveure pels bombers. De fet, si tenim un grapat de INTs i Procediments és perquè ni bombers ni comandaments teniem una idea clara ni unificada d'interpretació dels acords laborals entre bombers i DGPEIS. Però tinguem molt clar, que la DGPEIS no som cap dels bombers i bomberes, tots són polítics i càrrecs polítics. Si algú no entén això, es que no ha comprès de que, sigui de l'escala tècnica, executiva o superior, només és un treballador amb tot de deures i també drets.

I els drets cal defensar-los. De moltes maneres. Amb els delegats que són elegits democràticament entre tots els sindicats que s'han presentat a l'última convocatòria. A les reunions entre la DGPEIS i els sindicats representatius (segons el resultat de les últimes eleccions). A les reunions del Comité de Seguretat i Salut Laboral (on els representants són nominals), a les reunions mono-temàtiques sobre temes específics (tòxics, vehicles, ERA...). I quan no hi ha entesa el que cal és un servei jurídic. Igual com el que té la DGPEIS, els sindicats tenen un servei jurídic que busca la part més formal dels acords per trobar enteses o denuncies formals. I a qui es denuncia és a la DGPEIS, per a que un jutge doni sentència sobre l'aplicació correcte o incorrecte d'un acord o una legislació laboral o de salut.

No conec a cap sindicat que es dediqui a acusar als seus treballadors, perquè això ja ho fa l'administració. El 2024 comença torçat. Esperem que aquests pseudo-alts-comandaments es dediquin a fer bé la seva feina (alguns ja ho fan), a comprar camions de bombers (però comprar-los bé), a promoure que els ERA funcionin bé i no deixin a cap bomber sense aire ni a cap camió sense espatllera. Que treballin per a tenir els manteniments dels vestits de nivell 3, dels detectors de gasos, de les ITV, dels manteniments dels camions, dels manteniments de les instal·lacions dels parcs. I sobretot, sobretot, que els bombers tinguem els recursos necessaris cada cop que sortim a un servei. Sigui incendi, rescat, accident o fuita.

5 comentaris:

Marc ha dit...

Et dono la raó en moltes coses, però el tema de l'abús de les indisposicions clama al cel, i com deia aquell, perdoneu però algú ho havia de dir. I els del SUACB ha posat el dit a la llaga.
I el que també és vergonyós és el nombre d'hores extres que es fan per cobrir les indisposicions.
Alfons, caldria més autocrítica que a can bombers hi ha gent que te molta jeta, i després fan de bombers, quan tornen d'escalar o de fer una ruta en bici, i per això mai estan indisposats.

Anònim ha dit...

Haviam.., se’t veu de lluny els galons, disimula. Parlem de com una guardia de delta la fan per hores fins a tres persones, ( literal) . Que ixo mateix que imputes a la gent ho va fer uns anys enrrere i per nadal , un dels grans capos actuals. Mirat el melic.

Anònim ha dit...

"Un sindicat defensa drets, no ataca a ningú."

Qui ho diria quan UGT es posa en contra dels Bombers Voluntaris dia si, dia també...

Anònim ha dit...

A mi em sembla que ha errat de ple amb la presentació en societat. S’ho podien haver estalviat i segurament haguéssin tingut alguna oportunitat. Les indisposicions són un acord de la mesa general que aplicada a bombers genera HE segur. Però això els gestors ja ho saben i ho tenen assumit i, per tant, intentar responsablilitzar a qui fa ús d’un dret és una equivocació important d’aquells que volen representar una part del col·lectiu.

Anònim ha dit...

Tens raó Alfons.
Des de luegu s'ha de ser malpensat, pensar que totes les indisposicions que hi han quan arriben festius, ponts, etc son voluntàries i que no etenen a cap malaltia.

Tots sabem les pases, pandèmies, grips, etc... que no saben de dies de la setmana.

Quina colla de desconfiats aquets dels SWAT, SCUBA o com es diguin.

Diques que si Alfons, nosaltres els bombers a parc sempre som uns súperprofessionals que sempre ho fem tot bé, buenu bé no, SUPERBÉ!!! I si algo no ho fem bé, és sempre culpa dels de dalt, dels ALTS comandaments, dels gestors o de l'altre torn!!!