dimecres, 27 de desembre del 2023

No sempre és Nadal al Cos de Bombers


És curiós com Nadal, que és (o hauria de ser) una època d'alegria (consumisme a banda), en la que gaudim de la família a casa (no hi ha cole), dels familiars (que ja sabem que la família ens ve imposada)... i es celebra el naixement de Jesús i l'inici del cristianisme, en realitat poc a poc se'ns fa més costa amunt. Per una part el que ja us he dit de les famílies, però també perquè aquest any als parcs estem de comiats. Ja us vaig fer un post al respecte. Però en el fons aquest Nadal i els dies en que estem de guàrdia son tristos. Per mi ho son.

Aquests dies però, sempre hi ha qui fa vacances, qui li toca "ajust" i per tant no ens veiem tots durant aquesta última quinzena. Hi ha companys que ja fa dies que no veig i que ja no compartiré més guàrdies amb ells. Per això que la sensació d'aquest Nadal, a mi, se'm fa estranya. Potser no enyoraré a tots els que se'n van, però si a la gran majoria. De fet, el dia de Nadal, tot i no treballar vaig passar-me pel parc a veure els companys del meu torn que si estaven de guàrdia. Què menys! A partir d'aquí, el gener ja veurem què passa. Els "nous" fitxatges (com si fossin vehicles semi nous i revisats) ja veurem com funcionen. Segur que bé. Els conec a tots en major o menor mesura. Al final, Nadal és això, temps de renovació, de naixement d'alguna cosa nova. Així doncs el nou torn serà un renéixer. Esperem que tant bo o millor que l'últim. Encara que el nivell que ens deixen és molt alt.

I tot i que el futur sempre és incert, no podem perdre l'esperança que tot seguirà anant igual de bé. Curiosament, els nous ens pregunten com és el torn, quines dinàmiques tenim, què fem, com ens organitzem. És el que té conèixer a tots els que vindran en pocs dies. Doncs si, aquí fem pràctiques. Potser no exactament la que ens marquen, però provem, aprenem, repassem tot allò que en aquest parc urbà de primer nivell necessitem pel nostre dia a dia. Fins i tot tenim un protocol específic d'incendi d'habitatge. Nosaltres sortim 9, tots. I això no es pot improvisar. Cadascú té un rol segons on s'assegui al camió en que va. En conseqüència cal fer-li una repassada cada cop que hi ha canvis al torn. N'hi ha quan ens arriba un caporal nou al torn o ara que ens venen 5 companys "nous". Encara que també practiquem de tant en tant amb la llitera de rescat "sked", trenquem algunes portes de cotxe i també quan ens canvien el DEA  o porten cordes i mosquetons nous de rescat urbà. Amb els de pràctiques, just després d'explicar-los com fem la sortida d'incendi d'habitatge vàrem anar a la torre de pràctiques a fer transicionals. Encara que fes vent en contra.

Aquestes coses, es fan a diferent escala a la resta de nivells de sortida (SISCOM). No sé com es plantegen les pràctiques dels Eco (dubto que tinguin una pràctica cada guàrdia), però si que a l'estiu se'ls planteja alguna situació a nivell forestal (d'aula, amb ordinador, amb el banc de sorra), com també es fa amb els Delta/Charli. Però que tampoc és ni cada dia ni durant tot l'any. Ho justifiquen? Nosaltres si que ha de quedar registrat quan si i quan no s'ha pogut fer.

Amb el SISCOM4 la cosa es complica. Cada mes se'n programa una. Això vol dir que si hi ha 7 caps de regió, en prou feines en fan dues al cap de l'any. Evidentment és un exercici que es complica una mica més que el veure uns vídeos i fer un petit exercici amb un equip ERA, un ventilador o una eina de tall. Les practiques de SISCOM4 impliquen molta gent i logística. Jo he tingut la sort d'haver assistit a un parell i realment no només m'ho he passat molt bé sinó que he après de com es gestionen els grans serveis. L'estructura modelable en la que s'incorporen uns grups o uns altres, segons la tipologia de servei, realment funciona. Funciona l'estructura. Després cadascun dels grups ha de treballar-ho no sé com.

El GROS, que és qui s'emporta la major part del pastís, com a grup que està físicament de guàrdia pot realitzar la seva preparació de manera constant. Els grups d'especialistes també tenen integrada la seva preparació i coordinació dins la guàrdia. I la resta de grups? Ni GRIT ni GREC tenim guàrdies presencials. Per tant les pràctiques ens son molt més difícils. Hem d'aprofitar les dels SISCOM4 per poder treure rendiment del nostre potencial. Però amb una pràctica al mes i de temàtiques diferents no ens dona per poder-ne fer més d'un parell o tres a l'any. En els cas d'aquests dos últims, cada servei és una oportunitat de buscar informació, de fer simulacions, de veure quina informació s'ha donat i s'ha creat durant el servei actiu i poder comparar-ho amb tot allò que podem arribar a saber i si era o no compatible amb la celeritat en que es desenvolupa un servei d'aquestes característiques.

El GREC sovint treballa sobre talussos o parets ja caigudes i per tant la feina només és la de valorar possibles afectacions a l'entorn immediat i l'evacuació. Més difícil és tenir una paret amb una esquerda, un mur inclinat o un forat al terra provocat per una fuita d'aigua. En el cas del GRIT, que t'avisin d'un incendi de productes químics quan fa una bona estona que crema, les possibilitats de fer coses es redueixen. La de saber quins productes hi havia després de la barreja inicial no n'és una (encara que hi ha qui ho pretén conèixer). Per nosaltres és molt més interessant ordenar el servei en quant a distàncies a la font del servei. Conèixer cap on van els fums i la seva densitat. També la de poder valorar la toxicitat de fums i vessaments (sovint l'aigua d'extinció es barreja amb tot de productes), o simplement plantejar-se què fer amb el producte recollit o que ha anat a parar a un embornal. Són tot de situacions que aprofitem cada un dels serveis que tenim per a fer valoracions. Que se'ns activa, escolta i se'ns fa cas? Segurament si poguéssim estar a molts més SISCOM4, 3 i 2 la percepció que tenen alguns sobre el GREC i el GRIT milloraria i les consultes i activacions millorarien en escreix.

Curiosament, als pobrebombers que estan als seus parcs se'ls demana, guàrdia rere guàrdia, practicar i practicar, quan són els que més surten als serveis. Mentre que qui organitza, gestiona i dona seguretat als grans serveis (que és quan cal afinar i molt) només ho fan de tant en tant. I sovint també s'anul·len per noves reunions, inicis de campanya o visites del polític de torn. És el que té estar a baix de tot, som els ases dels cops.