dilluns, 9 d’octubre del 2023

Perquè no hi ha campanyes de prevenció a la llar?

No tinc per costum donar detall dels serveis als que vaig. Tanmateix això no vol dir que mai hagi parlat de serveis en els que he estat o d'altres que n'he pogut fer seguiment. Diguem que intento ser curós en tot allò que fa referència a les persones involucrades (les víctimes i els damnificats), no sóc cap veu autoritzada per donar ni els detalls ni molt menys per saltar-me les lleis de protecció de dades. Això no vol dir que no pugui acabar parlant de serveis.

 Quants cops m'haureu llegit criticant que per una "merda" d'incendi s'hi han enviat desenes de camions... Cert, ho he fet i ho podeu trobar a l'historial. Però si una cosa tenim (o hem tingut molt de temps) en aquesta casa, és amagar-nos la informació. Potser per això molta gent no sap ni que tenim un equip de periodistes que, des de dins, informes als mitjans de comunicació. Però qui informa als propis bombers?

Per sort, des de fa alguns anys, existeix un grup de Telegram de cada regió. Desconec quants bombers segueixen el compte de la seva Regió. Jo ho faig i de tant en tant (quant tinc guàrdia de suport) faig seguiment actiu de la resta. De fet, fa molts anys que em varen convidar a seguir el grup GRAF01. Tot un descobriment per a entendre com es gestiona un incendi forestal de certa envergadura. Però també per a entendre i conèixer diàriament les previsions meteo i les últimes dades (les del dia anterior i de l'última nit). Així que qui més i qui menys, pot estar actualitzat amb les diferents actuacions que hi ha al seu voltant. Evidentment ni s'hi pengen tots els serveis, ni s'hi poden penjar tots els detalls.

Un exemple, algun dels últims serveis als que he anat. Aquesta setmana hem tingut dos serveis ben especials. En ambdós persones de certa edat, els quals (i així ho explico al meu entorn) els van recollir tots els àngels de món mundial, per a que cap dels dos tingués bitllet directe per anar a veure Sant Pere a les portes del cel. De vegades no t'expliques com algú que tenia tots els números de loteria per morir, li ha tocat l'únic que el salvava.

I és que la gent gran són, segurament, un dels nostres clients principals. Recordo una ocasió, fa anys, a Lleida, en que vàrem anar a una olor de gas a l'escala d'un bloc de pisos. En principi no sentíem res i el detector tampoc. Però en un moment vàrem percebre una petita olor que podia ser-ho... així que ens vàrem posar a indagar per l'escala. Finalment ens va sembla que potser en una planta es sentia una mica. (al final va ser tot molt intuïtiu), així que vàrem trucar a la porta (no recordo si al timbre o donant cops). Ens va obrir un home d'edat força avançada. Uffff quina pudor de gas que feia! Apa a córrer cap a la cuina. Hi havia un fogó obert deixant anar tot de gas ciutat per l'habitatge. La dona d'aquest home estava al menjador mirant la tele. Cap dels dos olorava res. I fotia una pudor de gas!

Aquesta setmana no ha estat una manca de percepció de l'olor. Sinó que ha estat la manca de la percepció de perill, el voler fer el mateix que quan eren joves. Sovint les persones grans creuen que a ells no els hi pot passar res. Així que tots aquells que tenim (o hem tingut) persones grans a la família (pares, avis, oncles) ens els podem trobar en qualsevol moment pujant a dalt una escala, utilitzant una màquina d'obra, o simplement conduint un cotxe. Quants, dels que viviu en un poble, us creueu amb persones de més de 70 anys cada dia amb el seu tractor cap al tros? I les barres anti-bolcada? Altres cauen, es perden, tenen accidents anant o tornant del tros o simplement deambulen per la ciutat fins que algú els troba a faltar.

Però per a tenir un accident o que se't cremi la casa no cal haver complert 70 anys. Només cal que no fem les coses que toquen. Que no seguim els quatre consells de seguretat i prevenció que l'administració  ens hauria de recordar periòdicament. Les campanyes que fan per la tele? Les que et diuen que et compris un mòbil de segona mà, que et protegeixis de la calor o que pots fer un curs ocupacional per millorar o aconseguir una feina. Però quantes campanyes ens ensenyen que no hem d'omplir les regletes (o lladres) d'aparells endollats? O quantes et diuen que tinguis bé la instal·lació elèctrica (per a que se't desconnecti automàticament en cas de X).

Aquest darrer estiu, a més de tota la calor, temperatura i manca de pluja, hem pogut veure a les notícies, anuncia i campanyes diverses que molts dies no es permetia anar als parcs naturals, ens recordaven contínuament de no fer foc i que davant qualsevol sospita de fum avisar al 112. El resultat ha estat que tot i la molta calor i sequera s'han cremat molt poques hectàrees i hi ha hagut molt poques ignicions. Això significa que les campanyes funcionen! (tot i que si veus fum, hauries de comprovar mínimament què és). Aquesta setmana també vaig anar un un incendi d'habitatge i era una barbacoa a la terrassa. No sé si era enveja del veí o que no li agradava l'olor de carn (que es sentia des del carrer).

El que vull dir amb això, és que cal fer campanyes per a moltes coses (també per a ser més ecològics quan haguem de canviar el mòbil), però crec que des de bombers hauríem d'insistir en que hi haguessin campanyes de conscienciació de què EVITAR a casa per a que no se'ns cremi la llar. Què hem de fer i què NO en cas d'incendi. Perquè la gent, en general actua totalment al revés de com hauria de fer-ho. Uns perquè no son conscients de les regletes elèctriques ni dels patinets al mig del menjador i els altres perquè fugir deixant-ho tot obert pot resultar fatal per als teus veïns de bloc. I sinó que ho preguntin als veïns de Badalona on es van cremar diversos pisos d'un mateix bloc, el gener del 2019.