dilluns, 16 d’octubre del 2023

Amb la prevenció no s'hi juga

Aquesta setmana no em surten els números. L'últim post no va ser llegit/obert per massa gent. Desconec el motiu, perquè vaig fer el de sempre. Curiosament però, ha estat dels posts que més interaccions m'han reportat. Algunes vegades els lectors feu algun comentari a peu de publicació. Però aquest cop he rebut missatges directes de persones amb qui tinc relació i per tant tenen el meu número de telèfon. Doncs això, tot i ser dels posts menys llegits (espero que el recupereu i llegiu aquesta setmana), he rebut diferents missatges felicitant-me pel tema i també per fer-me notar que hi ha alguna possibilitat de que finalment la prevenció a la llar sigui un tema recurrent en la publicitat institucional...

De fet, diumenge pel matí, vaig rebut un missatge que m'enllaçava a un twit del Departament d'Interior (ja no és ni Bombers, sinó el mateix departament) en que parla de les llars de foc i la necessitat de tenir instal·lat a casa un detector de fum. Twit d'interior. Sabeu que sóc l'únic que hi ha fet Like i re-Twit? O tothom està de vacances o ningú és conscient de la importància d'aquesta informació. No entenc res.

Porto molts anys amb aquest bloc, he parlat del gran nombre de serveis que tenim causats per les llars de foc (moltes d'elles imfumables) que hi ha construïdes en aquest país. Cada any, quan es comencen a posar en marxa les calefaccions i les llars de foc, el nombre de serveis de bombers per mal funcionament d'instal·lacions de gas, de cremadors, d'extractors de fum o simplement de la deficient construcció de la caixa de la xemeneia, provoquen un grapat de serveis. Alguns provoquen persones intoxicades per fum o per monòxid de carboni i d'altres directament un incendi. Moltes d'aquestes situacions son evitables. Ho son perquè cada any es repeteixen els mateixos errors tant humans com constructius com de revisió. Un simple detector de fum a casa pot salvar-nos d'un gran ensurt.

Mirant per internet, al mateix Amazon (o qualsevol de les botigues d'aparells elèctrics de la vostra ciutat) podeu aconseguir un detector de fum. Preu? el primer que surt val 19,95€ i us arriba demà. Paga la pena tenir-ne un parell a casa! I no pagaria també la pena que, la Generalitat, Interior i Bombers féssin anuncis d'aquest tipus? Potser no "incitant" a comprar detectors, però si a que la gent revisi la seva instal·lació, que prengui mesures de protecció (revisió de la caldera, de l'extractor de fums...) o simplement que facin netejar la xemeneia abans de començar el fred. Totes aquestes petites accions dificulten que puguem tenir un ensurt a la llar. Per als qui tenen llar de foc, un detector de CO (monòxid) costa a partir de 27€. També és una eina que salva vides.

A Lleida, des de Bombers anem a les escoles i instituts a explicar què poden fer els alumnes i professors per evitar ensurts i de com evitar les situacions mes comunes d'incident a la llar. Tot l'auditori acaba al·lucinant del gran nombre de coses senzilles a fer (i que no fan) per evitar un petit incendi a la cuina, al menjador o que el fum no pugui afectar ni a ells ni als pisos veïns. I és que la cultura preventiva d'aquest país és tant i tant petita! Al nostre entorn, la cultura preventiva només existeix per a dir que utilitzem el casc (com a treballadors) encara que estiguem a l'aire lliure. O per calçar-nos botes amb puntera metàl·lica, encara que ens costi una ungla o una fascitis plantar. Som meticulosos a la feina i no ens podem permetre un sol accident laboral, però en canvi l'estadística diu que el major nombre d'accidents els tenim a casa.

Amb aquest post d'avui, només espero una cosa. Que la casa comenci ja d'una vegada per totes a fer campanyes efectives (i dotades amb pressuposts suficients) per a divulgar tot de missatges a la població  de què poden fer per evitar patir un incendi o una intoxicació a la llar.