dilluns, 14 d’agost del 2023

una Campanya Forestal de Barbie

La Campanya Forestal va superant setmanes. Després de l'incendi de Portbou només hi ha hagut petits ensurts, que com va sent habitual, és resolen en una tarda. Llàstima però que aquesta bonança amb els incendis no la tinguem amb la manera com la casa "cuida" als seus bombers. Els bombers, recordo una vegada més, som els qui apaguem els incendis (una mica els helicòpters i avions) però sense les persones que hi ha darrere no s'apaga ni una simple branca de pi.
Després de comprar camions, uns Scania molt bonics (que no apaguen incendis forestals), organitzar la seguretat (dir que es begui aigua i que vigilem amb el foc, que crema), muntar tota una manera de distribuir els camions (uns PEV que a cada incendi es renumeren de maneres cada cop més estrafolàries), tenir un grup de personal dedicat exclusivament a portar menjar i beure (que amb el plan que va la casa, les bosses les podem portar directament al camió), i tot un suma i segueix... I malgrat tot això, els bombers anem i apaguem els incendis. Potser és que tot això que s'inventen cada temporada, i dic potser, no serveix per a tant.

El que funciona és que uns anem manguera en mà, apagant les flames i uns altres vagin analitzant per on cal anar. Perquè, insisteixo, els incendis s'apaguen amb aigua. I com sempre, els més tontos som nosaltres. Perquè sense menjar (o un trunyo de menjar), sense els nous camions, i sense els forestalillos ni els bombers voluntaris, els incendis s'han apagat.
Acabarà l'estiu i per moltes queixes sobre on ens han col·locat als incendis, el menjar, la cremor d'estómac, els dies que no s'han cobert els mínims a alguns parcs, les mobilitzacions de personal no cobertes, les UCM a mig gas i parcs sense comandament, a l'octubre vindrà el Conseller i explicarà què tot ha funcionat molt bé, i els responsables de la DGPEIS ens diran que algunes coses noves han funcionat i altres les milloraran. Com cada any. I cada any es repeteix el mateix. Si alguna cosa ha acabat funcionant ha estat que puntualment algun motivat l'ha fet funcionar.
Però si, la coordinació amb les ADF serà exemplar (que s'han queixat per activa i per passiva), els Agents Rurals han fet la investigació al punt d'inici (tot i la pugna entre bombers i rurals per qui pot i qui no pot entrar a zona calenta), els bombers voluntaris que tot i la seva vaga han obert un grapat de parcs (i demà faran un escrit al diari i una comissió al parlament) i els centenars d'urbanitzacions que s'han organitzat per sobreviure a un incendi (malgrat no tenir ni franges de seguretat i més arbres i arbustius que mai)... Tota la Campanya Forestal 2023 haurà estat de pel·lícula. Però si ens ho mirem com la peli  Barbie, una cosa és l'aparença i l'altre el que hi ha darrera. Em sembla que ja li he trobat nom. El 2023 estem tenint una Campanya Forestal Barbie. Una cosa és el que sembla i l'altre el que hi ha.

4 comentaris:

AGT ha dit...

A quan es remuneren ara els PEV?

AGT ha dit...

A quant

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Ups, renumeren. Coses del corrector 😅

Anònim ha dit...

Campanya Forestal Barbie! 🤣🤣💯💯