dilluns, 7 de desembre del 2020

al desembre pas de pardal

Al desembre pas de pardal, sí, ja sé, la dita no és exactament així. Els qui no la conegueu la busqueu, que una mica més de cultura a tots no ens aniria malament. 😜

Poc a poc anem avançant en un any estrany, on ens ha passat gairebé de tot (l'any en que va cremar la DG va ser un altra), ens hem sabut adaptar a la COVID, a tornar a estar mínims, molt mínims, als parcs, gairebé ningú a les oficines de regions, sales de control amb més positius que personal treballant-hi, trucades amunt i avall per aclarir què passava amb les mascaretes, els guants i també com és que s'havien de reutilitzar vestits de protecció química/biològica quan eren d'un sol ús. Ens hem adaptat, millorat, ens hem tornat resilients, tenim alguns protocols de protecció una mica més clars (una mica, no ens passem tampoc), hem descobert que la Bio a Can Bombers no ens l'havíem pres mai de forma seriosa (ara sembla que si, com a mínim tenim bona experiència), hem entrat a pisos on hi havia malalts de COVID perquè s'havien quedat tancats als lavabo, obert pisos on l'inquilí malauradament havia perdut la vida i un grapat de coses més en una situació de pandèmia mundial i hem SOBREVISCUT amb nota.

Molts bombers ara serien capaços de muntar una ABD (sembla que també sabem el que significa), fer una barreja amb el % de lleixiu potser costaria una mica més, però segur que sabríem trobar la info sobre la proporció. També molts bombers es posarien el Nivell II sense gaires preocupacions, que bàsicament els assegura una bona protecció. Molts hem (i m'incloc) après a fer videotrucades amb el Zoom, el Meet, els Teams i un grapat de plataformes més. Fem un grapat de reunions des de casa, amb la comoditat de no posar-nos pantalons, sinó el pijama. També ens hem hagut d'acostumar a netejar les superfícies més comuns de la cuina i les habitacions quan entrem de guàrdia, així com ventilar el parc a primera hora del matí (per molt fred que faci), i també som molt més nets. Mai havia pujat a un camió de bombers que no fes pudor de fum, de mullat o simplement que em piqués el nas per la pols del tauler de comandaments. Ja no hi ha cendrers amb alguna cigarreta de fa 5 anys, ni la cendra corresponent. Hem sobreviscut i hem après. Som molt millors.

I poc a poc, a pas de pardal, les coses van arribant. Ja tenim al servei (a l'espera d'algun detall) els dos primers camions BRP. Són els dos primers models que havien de servir per a comprovar que tot estigués ben dissenyat, que ningú s'hagués oblidat algun detall, o simplement que no hi hagués cap  incomoditat subsanable. Segurament aquests dos models es quedaren així. Ja no seran reformats, però esperem que els que ens vindran a partir del trimestre vinent ja portaran les millores que s'hi volen afegir. Així que si algun dia passeu per Cerdanyola (al GROS) o per l'Escola hi veureu els dos primers i flamants camions de bombers, de la sèrie dels 92 BRP. I com que ja tenim les eleccions a tocar, ningú s'hi posarà per la foto. De fet, els mateixos que l'han acabat comprant, son els mateixos polítics que van deixar de comprar-ne durant molts i molts anys. Per molt que les aixetes de Madrid estiguessin tancades. Per cert, algú els hauria de preguntar durant la campanya electoral, quan renovaran els parcs de bombers. I no em val la resposta de que ja hi ha un pla. Perquè el pla fa anys que està fet. Quan s'executarà?

Així que a pas de pardal anem millorant la nostra plantilla. En poques setmanes els nous 250 bombers en pràctiques acabaran la seva formació i podrem disposar d'ells als parcs al 100%. Fins ara els hem tractat com a nens, els ensenyem i ens segueixen a tot arreu on anem. En poques setmanes ja s'integraran com un més als parcs, i ajudaran a pal·liar la crítica situació que encara vivim de manca de personal. I que seguirem tenint.

I seguirem, perquè és evident que si volem ser (i ho hem de ser) ambiciosos vol dir que hem de tenir la plantilla complerta i segurament incrementada encara una mica més. Hem de poder arribar a tot arreu, i no només aquells dies en que els riscos, les tempestes o grans catàstrofes s'han esdevingut, sinó també en el dia a dia de la prevenció i el fer coses "normals" de bomber. Quines? Anar amb el camió per la ciutat i parar en algun hidrant i comprovar-lo. Resseguir aquells carrers de la ciutat que recentment han canviat de sentit. Aquells carrers que han estat reformats per a ser de vianants, semi-vianants o simplement perquè hi han instal·lat llums i senyals noves, i per tant cal comprovar que l'autoescala es pot desplegar entre cablejats, ferros i estructures, que tot i els necessaris llums de Nadal, podem seguir passant amb els camions i desplegar els 30m de l'escala. Sense descuidar de fer pràctiques decents (no les de mirar un vídeo) sinó les de fer tot un muntatge al pati del parc, utilitzant cordes, desplegant mànegues o tirant litres i litres d'escuma. Per a tot això no cal 2500 bombers, en necessitem molts més. I és que el dia que fa falta, i de tant en tant som necessaris, cal buscar i trobar bombers de sota les pedres.

I per acabar la dita... per any nou pas de bou. Doncs a veure si és veritat i l'any 2021 comencem a tenir alguna alegria.