dilluns, 14 d’octubre del 2019

l'evolució del món dels bombers

El món evoluciona i nosaltres hem d'evolucionar amb ell. Molts de nosaltres ens hem trobat al llarg de la nostra vida laboral que hi ha companys que per caràcter, inutilitat o simplement per no exposar les seves debilitats intenten convèncer a la resta que aquell canvi no és bo i que allò que ells sempre han fet és el millor, perquè ells en saben més.
Qui més qui menys té una anècdota per explicar, com aquella de no fer servir el collaret a un ferit perquè es perdrà i millor utilitzar el tou que portava l'antiga CreuRoja (quan feia el servei d'emergències). El pitjor del cas és que molts d'aquests havien començat a CreuRoja o hi havien fet la mili.

També és de manual que alguns veterans no utilitzessin els equips d'aire per protegir-se del fum dels incendis perquè ells eren molt "machotes" i amb un mocador mullat ja en tenien prou. Després sortien tossint i vomitant sucs negres, però això no era dolent, devia ser de fumar. Per cert, aquest cap de setmana alguns companys han guanyat un importantíssim premi per la investigació i millora dels ambients de fum en incendis forestals (impensable només fa 10 anys). Aquí teniu més informació: https://developer.ibm.com/callforcode/blogs/call-for-code-2019-finalist-prometeo/
Ara però poc a poc anem agafant consciència i aprenem, també perquè les noves generacions ens empenyen, i també perquè molts bombers fan de formadors. Això ens dona un plus de coneixement i ha fet que en les disciplines forestal, rescats en accidents de transit o d'instal·lacions de gas i electricitat (i també alguns sustos) haguem millorat considerablement els nostres coneixements.

Ara tenim nous reptes. L'escalada urbana és una assignatura pendent pels qui ja no som escaladors (fa 25 anys que no em poso en una paret) o la necessitat de renovar coneixements en primers auxilis. Aquesta setmana he vist un vídeo que m'ho ha recordat. El SEM ens ensenya a fer la RCP i a trucar al 112.
Tot i això ens fa falta ser conscients que a més de bombers en dies com el de la sentència, el de la votació del 1Oct o altres, necessitem ser líders també en la utilització dels diferents DEA que hi ha escampats arreu. Quan fa 20 anys vàrem fer la formació sanitària, aquesta, ens equiparava al personal de les ambulàncies, avui però no tenim accés al mòdul oficial de tècnic sanitari, que ells si tenen i han de tenir per exercir per treballar a les ambulàncies. Segurament no ens cal una formació tant estricte, però si una renovació de tot aquest mòdul, per a fer-nos més útils davant la societat.
Els bombers a més d'apagar incendis saber tallar arbres, obrir portes, fer rescats en canals, tenir nocions de mecànica i d'electricitat, també sabem de primers auxilis però sembla que això ningú més ho sap. I també sabem trencar cotxes, però del que més en sabem, és de salvar persones i tractar-les amb molt carinyo. I qui ens ha necessitat, bé que ho sap.
Un altra problema és que quan peti una central nuclear de qui se'n recordaran és dels bombers, com a Chernobyl. El pitjor és que aquí anem peixos, molt peixos. De la mateixa manera que no cal saber de química per entendre una instal·lació química tampoc cal saber física nuclear per saber com funciona una central. Però per desgràcia de tots, mai ningú ens ha ensenyat el protocol a seguir. Com a Chernobyl.