dilluns, 20 de maig de 2019

Terror davant la Campanya Forestal 2019

Sabeu perfectament que no sóc apocalíptic, ni exagero de forma desmesurada, però us he de confessar la meva preocupació davant una propera Campanya Forestal plena d'incògnites.

On jo estic, a la RELL, hem patit un hivern ple de misèries amb poc personal i dificultat d'arribar als serveis a una hora decent. Tenim algunes zones on es depen gairebé en exclusiva dels parcs de bombers voluntaris, que lluny de polemitzar en si sií o si no, durant aquest hivern i part de primavera no han donat el servei pel qual estan dissenyats. Evidentment la situació referent als Bombers Voluntaris és diferent a la dels Bombers professionals, nosaltres amb venir a fer hores al parc solventem la papereta de la Direcció General. En canvi, els BV són pocs i no poden desdoblar-se ni deixar d'assistir als seus llocs de treball per tal d'anar als serveis. La situació és aquesta: hi ha paisos en que això es viu diferent, però aquí, per molt BV que siguis, si no vas a treballar et fan fora o simplement, no cobres. Ara no parlaré de model, potser un altra dia. Però en aquest moment, la manca de Bombers Professionals es cubreix amb Hores Extra, mentre que la manca de Bombers Voluntaris no es pot cubrir de cap forma, perquè simplement no es pot cubrir un servei que no té gent.

Podriem donar solucions temporals com seria que durant la Campanya Forestal alguns parcs de BV s'obrissin amb personal Professional, aprofitant les guàrdies d'estiu que nosaltres realitzem. Però això necessita un parell de posts, unes quantes pujades de pressió per part d'alguns i potser tres o quatre infarts d'altra personal. Per tant no seguiré per aquí.
Al riu tenim incendis conduits per vent i que fàcilment agafen extensió
El que si que és obvi, és que no som suficients parcs ni persones ni vehicles com per donar el servei durant la propera Campanya Forestal de 2019. I us ho justifico. Aquest hivern hem anat a Aitona, a Torres de Segre, a Almatret, a Serós, La Granja d'Escarp... i triguem gairebé una hora a arribar-hi, perquè és el temps que es triga amb camió des de Lleida, localitzar el foc i rodar pel camí que toca fins la cua de l'incendi. Si comptem, com així ha estat durant l'hivern, que els BV tot sovint no poden fer sortida, les ajudes indiscutiblement ens venen de Mollerussa, Balaguer i Tàrrega. Això si no estirem d'altres regions, llavors en ajudaria Ascó, Gandesa i Mora... tot ben aprop. O sigui, que pel cap baix tenim una altra hora de ruta per a poder tenir pel cap baix mitja dotzena de camions fent la nòria d'aigua, muntant línia d'aigua apagant i encerclant l'incendi.

Això que tants cops he criticat, per exagerat, que és enviar una vintena de camions a qualsevol petit incendi forestal, a la RELL resulta impossible. Exemples en tenim molts. Des de fa molts anys tenim problemes per a que ens envïin vehicles a incendis a a zona del Baix Segre. Quan demanes vehicles sempla que demanis or. És més fàcil que et vingui un helicòpter des de Sabadell que un camió des de la teva mateixa regió.
A la RELL arriba abans un helicòpter de Sabadell que un camió
El que fins ara sempre ha passat al Pirineu, que quan surt un servei a la zona de Sort i necessita ajuda ningú sap quina altra comarca ha de deixar sense bombers (qualsevol Cap de Guardia de la RELL t'ho admetrà en privat), ara també passa al Segrià. El Segrià és com la RELL però en tamany comarca. Allargada, de gran extensió i sense parcs de bombers (professionals, ja m'enteneu, que n'hi ha de voluntaris, però sense gent). Per tant els últims serveis que hi ha hagut a la zona han estat una loteria a l'hora de disposar d'ajuda. Que activin Mollerussa, Tarrega, Balaguer hauria de ser el més normal del món mundial, però no és així perquè et quedes sense parcs al llarg de molts kilòmetres d'autovia, autopista i de capitals de comarca amb força activitat agroindustrial.
Costa molt tenir acumular vehicles per un incendi
Aquesta setmana han caigut quatre gotes, però en una setmana sense pluja tornarem a tenir els camps secs, els boscos disponibles i els serveis aniran sortint com bolets, un darrera l'altra o tots alhora. I aquí és on tenim el perill. Potser acabarem apagant incendis com al 1991, que amb 5-6 vehicles et buscaves la vida, però és que a la RELL només tens 5-6 vehicles per tots els serveis de la Regió, perquè faràs venir Sort, Pont de Suert o La Seu a un incendi al Segrià? Fins que no entenguem, o entenguin que a la RELL hem de multiplicar els parcs, el personal i també les ajudes que ens venen des d'altres regions, estem abocats al fracàs.
Bombers que només es poden veure en un simulacre
I el fracàs a Bombers és que se'ns cremin moltes hectàries, que patim algun incident i que finalment hagi de rodar el cap d'algú de dalt. I ja no sé a quin nivell anar a trucar a la porta. Facin la feina d'una vegada i posin bombers i camions i tot allò que faci falta per a que els serveis de la RELL es facin en les condicions se SEGURETAT i d'efectivitat que són necessàries.

6 comentaris:

Marc ha dit...

Hi ha una manera fàcil i ràpida d'obtenir bombers. Quan una empresa gran (suposem d'electricitat) té una escola on forma a estudiants, quan aquesta empresa necessita gent en plantilla és llògic i entenedor per a tothom que agafarà gent que ha format, per tant crec que és obvi que els BV es pot considerar aquesta escola per a poder dotar la plantilla de bombers ara que fan falta. Els BV estàn formats i equipats amb diners públics, tenen la formació i equipament per a fer tot tipus de servei. Per tant, perquè bombers no contracta als BV per entrar en plantilla? És ràpid, fàcil i de sentit comú.

Anònim ha dit...

Perque el preu d'hora extra de funcionari es molt golòs si no ja no se com estaria la casa. Perque a la casa només manen els sindicats i esta clar que no n'hi ha sentit comú.
I quan interessa a tirar de voluntaris amb cost pero low.

Joan Roma Salvó ha dit...

Efectivament Alfons, ho dius molt clar a la darrera frase del segon paràgraf i es així. Quan no hi ha personal, no hi ha res a fer!
Ho vaig dir fa anys i ningú competent en la “matèria” em va escoltar ni ha estat capaç de posar-hi remei.

Anònim ha dit...

La solució mes coherent seria la que comenta en Marc i tot i així encara continuaria faltant personal. Però arreglaria bastant el problema de fons. Mes personal a curt termini i ja format, menys hores extres i menys carrega de treball per a tots. Molts bv ja costa complir les hores de descans amb una feina normal de 40h setmanals 5 o 6 dies a la setmana.

Anònim ha dit...

Feu com els yankis. Incrementeu unicament personal especialitzat en campanya forestal. Al departament no li surt a compte contractar mes bombers, nomes pq en 4 mesos fa falta personal extra. Voluntaris?, es lo q sou, voluntaris. Les opos estan per algo. ADFs?, mes voluntaris. Prepareu personal especialitzat en foc forestal desde el mateix cos, per exemple incrementeu unitats GRAF i EPAF. I si cal incrementar opos, feu-lo. Plorar i plorar no us portará enlloc. I repeteixo, voluntaris sou voluntaris.

Anònim ha dit...

Si clar, un voluntari es un voluntari(i ves per on fan de bomber). Un vaso es un vaso...i un funcionari es un funcionari. Esta clar.
Falten bombers només 4 mesos? Au va. La resta ja queda solucionat amb hores extra no? A tu ja et va be no?.

Vols rebre els articles per correu? apunta't!