dilluns, 7 de gener del 2019

La crua realitat

Ara que ja ha passat el Nadal, el Cap d'Any i els Reis, ja tenim clars quin son els desitjos de la majoria de nosaltres. Incloc els nostres principals caps operatius, els que compren, planifiquen i organitzen com volen que sigui el Cos de Bombers. Així que no insistiré.

Però si que el que toca és fer recopilatori d'on estem. I estem aquí, amb un grapat de parcs de bombers tancats cada dia, perquè simplement no hi ha gent. No ens enganyem, la causa no és que no vulguem fer hores, les hores son voluntàries, nosaltres complim amb el nostre horari, com qualsevol altra persona normal. Que hi ha feina? per exemple un servei, una recerca, etc... no deixarem res per tancar ni sense gent, però si simplement la rotació de personal no dona per a omplir el personal de guàrdia aquest no és el nostre problema, ho és de la "casa" que és qui ha de convocar les places suficients per a tenir els torns de treball complerts i dimensionats suficientment per a tenir coberta la guàrdia.
I com ho tenim tot? Doncs a la Regió de Lleida cada dia falta aproximadament de 7 a 10 bombers, per tant de 45 n'entren cada dia menys de 40. La resta haurien d'entrar en hores extra. Aquestes durant el 2017 i 2018 s'han cobert de forma voluntària fins a 500.000 hores per a tot Catalunya, unes 250 h/bomber i any. Que a més hem d'afegir a les 102 hores que per decret i per tant "imperatiu legal" hem de fer perquè la casa al 2014 ens va obligar a fer més hores perquè en aquell moment ja va considerar que com no tenia personal suficient havia ad'ampliar-nos l'horari. Però a dia d'avui, tot i fer 102 hores de més, hi ha la necessitat (i aquests dies es demostra) que en total hauriem de fer més de 350 h cada bomber per a que el servei funcionés amb el mínim. Perquè el que fem és donar mínims.
Mínims vol dir el personal just per a cobrir la guàrdia, el retén. La resta de personal, que hauria de sobrar (i ara no és el cas) podria fer feina de prevenció, de simulacres, de visites a llocs de pública concurrència, túnels, hospitals, escoles, etc per a poder actualitzar la informació, plànols i fitxes d'actuació en cas d'un sinistre. Però com dic això sense una dotació suficient de gent als parcs no és possible.
A la Regió d'Emergències de Lleida no ha fet falta tancar cap Parc de bombers, una de les causes és que hi ha pocs parcs i la dotació habitual és de 4 bombers, aquests dies al poder fer mínims (per una instrucció temporal deguda a la manca d'efectius) es permet tenir parcs amb 3 bombers, així que es desplaça el personal arreu de la regió per acabar de completar els parcs que ho necessitin, així ens trobem que pràcticament cada dia a Lleida ciutat hi ha 7 bombers, a Balaguer -5 i a la resta 3 i puntualment 4. El que deia 35-40 bombers dels 45 necessaris.

Però hi ha regions que estan molt pitjors. La Regió Centre és una àrea petita també amb pocs parcs i com molts tenen dotació de base reduïda fàcilment es troben que no poden cobrir-se entre ells i per tant opten per aglutinar efectius allí on es creu que son més necessaris (Manresa i Vic) i van tancant la resta en funció de les mancances diàries.
El més greu però està a la REG. Aquesta sempre s'ha caracteritzat per tenir molts parcs de bombers amb poc personal, tots de mínims 3, excepte Girona ciutat. Aquí la bona comunicació i la poca distància entre parcs ha permès la cobertura del territori mitjançant el desplaçament de dotacions (camió i bombers) en ajuda als serveis. Per tant qualsevol petita necessitat de bombers comporta l'activació de dos parcs (quan a la RELL això només passa en cas d'incendi d'habitatge). Degut a la situació actual de manca de bombers, cada dia han de tancar dos i tres parcs per a poder completar la dotació de la Regió. El dia 4 i el 5 tancaven tres parcs, el dia 3 tancaven cinc parcs, el dia 2 eren dos, el dia 1 tancaven 4. I així cada dia.
Una de les lectures que ja fa dies que volten per la casa és la de tancar alguns parcs de bombers per a fer més "lògic" el servei. I evidentment la REG té tots els números, però això ha d'anar acompanyat també de la millora en quant a estructura humana de la resta de parcs. Girona hauria de ser com Tarragona, Reus, Lleida o Badalona, amb 8 o 9 bombers per dia, i la resta amb un mínim de 5. Els que tenen vehicle autoescala necessitarien ser 7. Així que si fem números podem veure (en condicions normals) que el fet de tancar un parell de parcs tampoc soluciona la dotació de la resta, ja que 6 bombers (3+3) no omplen més que dos parcs. Això si, la isòcrona de temps de resposta a la REG poc variaria en alguns casos.