Aquestes dues últimes setmanes l'actualitat bomberil ha vingut marcada per les negociacions i "l'oferta" per part de la nostra (aix) Direcció General. Segurament ha propiciat que la gent estigués molt més pendent de les desinformacions i comentaris que hi ha contínuament als nostres grups de xarxes socials que, i vist de forma egoista, a les coses que us he anat escrivint en els meus últims posts. No han anat malament, ni molt menys, però si que hi ha temes i formes d'escriure que per l'experiència sé que no acostumen a fallar i que a més tenen bona acollida. Però com dic, aquestes últimes setmanes no ha estat tant així.
Per tant veig que hauré d'insistir. I no cauré en tòpics ni faré mala sang d'allò que no toca, però si que seguiré burxant i insistint en tot allò que a ulls dels pobrebombers no està bé.
Com deia fa uns dies... no podem anar als serveis amb implicació de persones amb una mà davant i una darrera. Tampoc hi podem anar quan és un habitatge, ja sigui al barri vell o un xalet a la zona elitista. Però això, que sembla que no passi, si ho comparem amb el que fem cada dia quan tenim un incendi de vegetació es molt més que exagerat. La diferència de mitjans quan ens activen per un habitatge o un rescat es totalment minsa en comparació a la d'un avis de columna a una zona propera al bosc.
Per tal de remetre això, i fins ara ningú m'ho ha posat en dubte, no hi ha res més obvi que augmentar els recursos dels parcs de bombers. No proposo anar amb menys mitjans a un petit incendi de vegetació (se suposa que el risc de fer-se gran hi és, i per això es busca el seu ràpid control) sinó buscar que la resta de serveis tinguin la mateixa oportunitat de ser atesos amb la mateixa qualitat de resposta.
Per tant la fórmula és clara. Més bombers, que no més parcs. Si voleu saber perquè, recupereu el post de la setmana passada. Més bombers i de forma quantiosa ens permeten fer segones sortides (vaja, anar a un segon servei sense restar efectius al primer), amb la particularitat que podem agafar qualsevol dels vehicles que hi ha als parcs. Actualment hi tenim 2 o 3 camions d'aigua, així que 2 serveis diferents es podrien fer. El problema actual és que només hi ha personal per sortir amb un o dos vehicles per a un únic servei.
En parcs grans si que es dona la possibilitat de sortir a dos, però si un d'ells és habitatge ja no podem fer aquesta segona sortida complerta de 7 bombers. Per això que aquests parcs també son dignes d'estudi per tal de multiplicar la dotació de personal.
Parcs repartits per arreu amb la particularitat de fer dues sortides. No és ficció. Sabeu el nombre de serveis que "no fa" un parc com Montblanc, al mig de tot, i que no surt perquè no hi ha ningú més a la seva àrea? Podria anar a ajudar Mollerussa, les Garrigues, parcs de Tarragona i Reus, etc, que sent un parc molt ben situat, fa al cap de l'any un nombre irrisori de serveis. En aquest sentit, a la RELL trobem Mollerussa que poc a poc ha anat augmentant els serveis convertint-se el segon més potent de la regió. I és que a la mínima surt en ajut de Lleida, Balaguer o fa la sortida de les Garrigues que sovint es queda sense altra resposta immediata.
Doncs això ha de ser exportable a molts altres indrets. Evidentment cal mantenir l'estructura de la resposta immediata en 20-30' minuts, però també hem de començar a exigir que sempre hi sigui, i tant per un segon servei (que ara no es compleix), com per a que aquest primer sigui en les millors condicions possibles.
L'augment de les plantilles durant l'època estival ha permès en els últims anys fer un "experiment" que ha sortit molt bé. Avui anem als incendis de vegetació sobrats de mitjans i ens permet remetre'ls en poc temps o simplement de forma eficient, ja que en cas de que es faci gran ja hi tenim molts recursos assignats. Això, que des d'un començament semblava agoserat, ara ens serveix per a poder demanar exactament el mateix però amb l'objectiu de que el receptor no és un arbre o un bosc, sinó la persona a la que se li crema la casa, el que ha tingut l'accident, l'excursionista que ha pres mal saltant d'una pedra o el boletaire que s'ha desorientat o ha caigut d'un single.
El futur dels Bombers de la Generalitat ha de passar per a una millora substancial del seu servei. La "carta de serveis" que fa alguns anys algú va inventar (i que ningú s'ha cregut) s'hauria d'implementar en un futur no gaire llunyà, fent possible allò que avui és impossible a casa nostra: Donar servei a dues emergències importants en un mateix territori. Aquest és el nostre futur. L'Objectiu en que hauria de treballar Can Bombers, Objectiu Bombers 2025 ha de ser tenir un 25% dels parcs actuals totalment preparats per a fer dues emergències simultànies, i això a més, ha d'estar repartit de forma equidistant a tot el territori. Apa, que se'ns gira feina.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada