dilluns, 15 d’octubre del 2018

Els edificis ruïnosos

Parc de Cambrils, divendres 12/10/18, poc abans de les 12 del migdia

Acabem la setmana amb la notícia de l'accident del parc de bombers de Cambrils. Aquest no és més que el resultat d'algo que es veia a venir. I no és només el parc de Cambrils. Caldria, i ho dic molt seriosament, revisar tots els parcs de bombers realitzats en aquell període, des de 2000 a 2012 perquè tot i les diferents constructores si que hi ha un mal comú, que és la deixadesa en l'execució de les obres, els increments pressupostaris (o de partides) que implicaven retallar per una altra banda, partides molt més que ajustades per executar algunes fases... 
Visita escolar al parc de Lleida (com cada dijous)
I, per tant, ens podem trobar sorpreses com les de divendres a Cambrils on cau una paret (o la part superior de la paret de les portes), i en que per sort no va passar res més. Però imagineu si en aquell moment s'hagués estat fent la revisió dels vehicles de les 8 del matí? O just en el moment d'una sortida a un servei, o tornant-hi, o fent neteja de la cotxera, o anant més lluny... una visita d'una escola, perquè hi ha parcs en que cada setmana ens visita una escola!
Doncs si, us podria posar mil i un exemples. A Mollerussa es va posar una ventilació a la cotxera a base de reixes que a l'hivern hi gelava dins. Solució? Posar plaques d'aïllament. També va ser necessari millorar el terra dels banys, per a que no estiguessin sempre mullats, o posar una porta entre el menjador i la zona de descans... Tot això en principi no dona cap perill però si son errors i mancances que han sortit del dia a dia, que hi sortirà de l'estructura? I us dono més exemples.
Visita escolar al parc de Vic
Vaig viure i patir l'obra de remodelació del parc de bombers de Lleida. Aquest parc que tothom veu tant bonic i que està tant bé. Ho està en comparació a Reus, Tarragona, Girona, Manresa i tants altres parcs que qualsevol dia vindran els del "pasaje del terror" a fer-hi una atracció de Halloween. Dons a Lleida van passar moltes coses i segueixen passant.
Imagineu al Pau Gasol (a la foto) sota les plaques del sostre del parc de l'Hospitalet de Llobregat?
Ja sabeu que des del primer dia els "pixadors" del parc no funcionen. Pecata minuta. Però sabíeu que el pis de dalt té el pes limitat? Si, hi van sorgir diferents problemes estructurals durant la remodelació. En una ala es va tapar una fossa d'aigua soterrada, en una altra l'estructura del terra del primer pis hi van trobar manca de ferro en el planxer i es van haver de fer diferents proves de pes. (Això també va passar a l'edifici de regió, que també mereixeria un past sencer), el gimnàs en conseqüència va haver de modificar-se i les màquines pesades havien d'anar al pis de baix, creant-se una escala nova entre les dues plantes del mateix (tenim un gimnàs a dues plantes (ni que fos el DIR o l'EKKE). De tota manera les màquines les varem reduir de pes i es van mantenir a la planta de dalt.

Ens hem trobat amb problemes amb la calefacció, l'aigua calenta, circuït d'aigua freda on sortia aigua calenta (als vàters), cablejats de comunicacions, els automatismes de control de les llums automàtiques (que mai han funcionat i la majoria estan anul·lats), les dutxes amb polsadors d'estalvi d'aigua que tiren més aigua que les fonts de Montjuïc... i un llarg etcètera.
L'incendi de l'edifici de la DG a Cerdanyola no va ser casualitat ni mala sort.
L'accident previsible del parc de Cambrils no és un accident aïllat, passaran més accidents. Segur que a parcs remodelats i a parcs nous us heu trobat amb múltiples problemes. Ja no és només els parcs envellits o mal mantinguts, també tenim problemes als parcs nous. Caldria fer una auditoria real i autèntica de l'estat de tots els parcs de bombers. Fer-ho ens pot estalviar una desgràcia major. Cambrils només ha estat un avís.😩

2 comentaris:

Marc Ferrer ha dit...

Ara faré d'advocat del diable: la deixadesa d'alguns usuaris i el poc compromís i respecte per les instal·lacions també ha contribuit a la deixadesa d'alguns parcs. No tot és culpa de l'administració.

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Cambrils no és un mal ús. Cerdanyola és vell i sense mitjans de prevenció, altres tenen problemes constructius. Edificis d'ús permanent 24h i 365 dies tenen molt estrès. I és casa nostra. No hi crec en el mal ús.
La casa és l'encarregada d'un manteniment i posada al dia que en prou feines ha fet de forma molt minsa.