dilluns, 13 d’agost del 2018

Venedors de fum

Bé, sembla que sigui l'hora de parlar d'incendis forestals... si d'aquells que fins a dia d'avui no n'hem tingut. Perquè si l'incendi més gran de Catalunya aquest estiu és un foc de 9,4ha a Cabra del Camp i seguit d'un de 7,5 de matolls a Reus... és que no hi ha hagut res de res. I quan dic res vull dir res. (perquè els Cereals son un altre món, 27,4ha Belianes)

Per tant fins ara només s’ha parlat de fum, de fer fum i de la possibilitat que el fum ens piqui als ulls. 


On son aquells incendis conduits pel vent en que havíem de mobilitzar centenars de vehicles per a poder rodejar l'incendi amb més o menys seguretat? On son els incendis de totes les regions d'Emergència desplaçats a l'incendi de l'estiu? Doncs no, a dia d'avui això no ha passat. 


Risc juliol i agost 2018

Altres anys, hores d'ara, portàvem varis episodis de calor, onades de sud, “ola de calor” o qualsevol altra nom que li vulgueu donar. Si, tot això son períodes estivals en els que ni bufa gota d'aire, ni el termòmetre ens deixa dormir per la nit, ni les humitats (principalment nocturnes) augmenten per a poder rehidratar unes hores el combustible. I aquest estiu només en portem un. Un que ha durat gairebé una setmana... però clar la memòria dels humans és el nostre taló d'Aquil·les. I aquestes onades de sud duren de 3 dies a una setmana, així que d'excepcional no en tenen res. 

I això em fa recordar ara fa 15 dies qual l'eclipsi de lluna... tot eren whats dient que si es veuria Mart a simple vista. I clar jugar amb la ignorància de la gent és molt fàcil. Es veia Mart, si, però també es veia Júpiter i Saturn, i no era res excepcional, feia setmanes que es podien veure els tres, i encara es poden veure. Però algú ja va vendre la moto de Mart, i en el foc forestal també hi ha venedors de motos i venedors de fum. 

Risc desembre 2017

Vendre fum és dir que “que viene el lobo” durant tot un estiu en que la pluviometria ha estat generosa a tot el territori (per mosaics, per setmanes, però finalment és generalitzada). Els mapes de risc han estat variables però han estat clars. Aquest a l'igual que el de l'any anterior els punts vermells dels mapes de risc d'incendi han estat escassos. I així seguiran, les condicions meteo juguen al nostre favor. 

Risc juliol i agost 2017

Però tal com estem, potser haurem d'aprendre a vendre fum. Vendre fum per a poder tenir vehicles, espatlleres, ampolles d'aire, recanvis de material i moltes altres de les mancances que patim. Portem anys sense inversions a Can Bombers. 

Risc juliol i agost 2016

He de vendre fum i crear expectatives per a tenir un bon equip tècnic com en l'incendi forestal, hem de vendre fum per a tenir tot de gent motivada pels parcs fent grups per als concursos d'excarceració per a tenir equips, màquines i eines renovades als vehicles. Però també hem de vendre fum i crear expectatives per al Risc Químic, per a la extinció en espais confinats, en les recerques, en llocs especials com son aparcaments subterranis, en hospitals i en molts altres llocs en els que en realitat ni en sabem, ni en podem saber ni pel que sembla ningú (ni els de dalt ni els de baix) es preocupa per a poder millorar el nostre coneixement, el nostre equipament i sobretot (SOBRETOT) la nostra seguretat. 

Avui podríem dir que sovint a foc forestal es ven fum, però hi treballem amb molta més seguretat que fa uns anys. També podríem posar en dubte la utilitat real d'algunes maniobres i “teatres” dels concursos d'accidents, però als accidents reals hi treballem molt i molt millor. Ara ens toca millorar als aparcaments, al Risc Químic, a incendis d'habitatge, en l'àmbit sanitari i a una molt àmplia carta de serveis.

2 comentaris:

Jaume Costa ha dit...

Alfons:
Em sembla entendre el que vols transmetre en aquest blog d'avui però, i és el meu criteri, no has estat encertat amb les paraules. Es una sort que a CAT estem passant l'estiu sense Incendis Forestals, però la planificació i formació prèvies son responsabilitats ineludibles sigui quin sigui l'escenari. En altres terrenys no m'hi poso ja que ho desconec. En resum: quina sort que no hi hagi fum...
El teu blog és sempre una caixa de sorpreses i d'aire fresc.
Una abraçada.
Jaume

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Jo no vull incendis ni venedors de fum. Els mitjans i la preparació han de ser per a tots els àmbits del servei, cadascun en la seva justa mesura.
Gràcies Jaume, sempre tinc en compte els teus comentaris.