dilluns, 13 de novembre del 2017

La futura organització bomberil: primera part

Curiosament fa uns anys quan estàvem negociant per l'aplicació o no del nou conveni i la imposició de la reducció de sou, fer més hores, i altres pèrdues laborals vaig estar escrivint alguns dels meus pensaments en aquest bloc i curiosament l'altra part m'anava llegint i ho va aprofitar per anar tancant escletxes... doncs aquest cop no ho faré. Al llarg del temps he anat aprenent que tot i que es pot parlar de tot, sempre que ho facis amb respecte i ho argumentis, hi ha detalls que en certes situacions que cal ometre.
Aquests dies alguns han estat parlant de l'aplicació del 155 i el relleu a la conselleria d'interior i quina podia ser l'afectació a nivell de bombers. De moment mantenim el mateix Director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, però sobre aquest ja tenim càrrecs de nomenament estatal. Revisant el que hi posa a la web de "bombers" hi llegim que entre altres coses: "Exercir el comandament del cos de bombers de la Generalitat i la direcció, coordinació i inspecció dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments i de les seves instal·lacions". Bé, això és teoria.No recordo mai haver tingut com a comandament d'un incendi al Director de bombers. Ell no és bomber, ni tècnic de bombers, per tant la seva formació i coneixements seran molt i molt bons però no en quant a prevenció o extinció. Ell és qui marca, com també diu la mateixa web: "Dirigir l'organització general i impulsar polítiques específiques del cos de bombers de la Generalitat, del personal bomber voluntari, del personal tècnic especialitzat i, en general, dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de Catalunya."
La resta, tots els que anem per sota, hem passat una oposició i hem estat nomenats dins la legislació de l'administració pública per exercir les funcions que desenvolupem. Els tècnics a fer de tècnics, dirigir i comandar de forma directa els serveis, i als bombers per aplicar les diferents tècniques per a apagar incendis, treure gent de cotxes espetegats, rescatar persones de muntanyes, aigua o ascensors i qualsevol altra servei "tipus" que se us pugui acudir on intervenim els bombers.

Sincerament, poca cosa podria fer una persona vinguda de fora per tal de dirigir un servei de bombers. Bé, sorpreses en podem tenir, ja ho hem pogut "tastar" les últimes setmanes. Per cert, espero no veure a cap bomber a la presó, tots tenim les nostres idees, i ningú ens ha prohibit mai expressar-les sempre que no afectessin al desenvolupament d'un servei. I fins ara així mai ha estat. Els bombers ens podem sindicar, podem formar part de partits polítics o de llistes electorals i participar de forma activa de les activitats socioculturals. I així ha de seguir sent. Jutgi qui jutgi.
En tot cas el que més em preocupa en aquests moments és poder anar recuperant poc a poc algunes de les pèrdues dels últims anys. Recordem la paga extraordinària que tenim pendent de cobrament i que aviat arribarà a 10 anys (i alguns la prometien per ahir). La reducció de sou (com la majoria de treballadors públics), la imposició de fer més hores a un "mòdic preu", i les amenaces vàries que encara volen per l'espai sideral de bombers sobre horaris...
Per sort el temps posa a cadascú al seu lloc. Els que prometien que "ho guanyarem tot" segueixen perduts en la seva utopia. La direcció de can bombers ha hagut de reconèixer finalment que manquen efectius humans i per això dia rere dia cal fer mans i mànigues per tals d'omplir tots els parcs amb els bombers de torn que es necessiten, també ha hagut de reconèixer que hi ha alguns parcs (n'hi ha més) pendents de reparació, posada al dia i fins i tot de fer nous.
Una de les coses que hem perdut és la capacitat d'organitzar jornades tècniques, de simulacre o visites a empreses "peculiars", d'interès o de possible complicació per al servei un cop es va desmuntar la "Major Dedicació". Aquesta però ha estat substituïda en part per la formació que fem ara si TOTS, que en un cicle de 4 anys acabem fent els bombers. I aquest si és un canvi positiu. Cal reconèixer que calia millorar amb escreix la formació i amb voluntat s'ha aconseguit. Gràcies a l'Escola o als tècnics d'operacions, no ho sé, però si que el canvi és important. En aquest sentit em recorda als Bombers d'Andorra quan varen fer una aporta important per la formació.
I tenim pendents moltes coses, millorar en la organització de simulacres, visites a empreses, hospitals, grans infraestructures... és una tasca molt complicada, més quan hi ha els de Protecció Civil que sempre hi posen el nas i volen portat la veu cantant de tot. Potser hauríem de començar a tirar milles sense ells. Son exercicis operatius de bombers, de funcionament intern, d'aplicació dels nostres protocols... Fer una pràctica en un parc de bombers (recursos humans i logístics a banda) és senzill, prepares l'exercici, fas la formació prèvia i la poses en marxa. Però fer-ho fora vol dir que a més de tenir en compte l'empresa o recinte on ho vols fer se t'apunta un grapat de gent més, per tal de sortir a la foto, fer ells el comunicat de premsa o simplement reivindicar-se com a ent.

Bé, avui no solvento cap problema, ni us dono cap solució, però si que poso sobre la taula alguns temes que durant les properes setmanes i mesos ens faran treballar de valent.