dilluns, 20 de novembre del 2017

La futura organització bomberil: 2-Desglosant el Cos de Bombers

Després de la bona acollida del post de la setmana passada hauríem de començar a posar fill a l'agulla de què és el que volem reformar i què es el que volem mantenir de l'actual Cos de Bombers. Perquè sense límits això pot ser un no parar de fer propostes per tal de modificar-ho tot i potser hi ha coses que si que funcionen a can bombers... perquè alguna deu funcionar, oi?
Per tant, hauríem de fer primerament un llistat de quines àrees té el Cos de Bombers i per una crítica (anàlisis) del seu funcionament i fer si pot ser una comparativa amb altres cossos o altres entitats per veure pros i contres... uix, ja veig que això se m'està liant per moments... però bé, estic de baixa, que voleu que faci a més de pensar i perdre el temps en aquest bloc? Va, ara seriosament, em sembla que val la pena dedicar-hi una mica de temps per tal de veure què fem i intentar veure si es pot millorar o si hi ha punts prioritaris.
Els bombers apaguem incendis i anem a tot tipus de serveis. Això en podríem dir "operativa", però també cal que tinguem una planificació dels serveis, fer protocols a partir de l'experiència i anàlisis dels serveis que tenim "planificació operativa". També tenim la part de direcció dels serveis, que en principi la podríem establir dins l' "operativa", però que segurament necessitarà un apunt especial, com cada un dels serveis tipus o àrees principals sobre les que actuem... algunes d'aquestes caldria concretar, i si que en alguns casos tenim desenvolupats grups específics però en altres casos no (grups de rescat, gossos, risc químic, emergències mèdiques... i altres que potser se'ns acudeixen pel camí.
També i tenim tota la part més tècnica associada a la normativa de prevenció d'incendis en edificis, industries i també la de llocs de gran concurrència. Aquesta àrea, que possiblement és la menys coneguda i segurament la menys desenvolupada és la "Prevenció" i que de ben segur li hauré de dedicar un capítol a banda. Sé d'alguns que estareu molt contents de que en parli.
I d'aquí acabar parlant de què han de fer els bombers al parc. Activitats de revisió i manteniment d'eines, de formació diària, de coneixement de territori, de control de l'entorn (coneixement i seguiment de les vies de comunicació i seguiment d el'estat d'altres estructures com hidrants, basses, pilones...) i acabar plantejar-nos què fem realment amb els grups d'escolar, associacions i altres que venen als parcs de bombers.
Tot el tema de comunicacions i control de recursos disponibles a partir de les "Sales de Control" segur que donen molt de si. Hauríem d'analitzar quina és la seva funció, distribució i si cal o no mantenir el nombre i l'estructuració actual. I de ben segur que serà un capítol amb molta polèmica. Com també ho serà el fet de veure què fem amb el model professional-voluntari. Quins son els % de gent, de distribució territorial i també operatiu. Segur que aquí us animeu a fer les vostres propostes. Endavant, teniu els comentaris oberts. Eh, respectuosos, sinó esborraré, esteu advertits. Tots.
Potser també m'animo i dins la distribució territorial i faig un punt per si realment som tant diferents als Bombers de Barcelona i cal mantenir l'estructura d'uns i altres o tot i mantenir la adscripció a administracions diferents comencem a tenir més coses en comú, que potser no ha de ser, però ja ho analitzarem. Per tant, dins la organització territorial haurem de veure la distribució de parcs i la seva funcionalitat i recursos tècnics (tipus de vehicles, especialització, etc...) i també tota la part "logística" de recursos compartits una mena de USLO però analitzada per al servei a tot el territori, ja que la distribució actual és molt directa pels parcs metropolitans i poc pràctic (o lent) per la resta.
Caldrà parlar de la "Formació" als nous bombers, als que ja som bombers i també estabrir què cal fer per a reincorporar-se al servei actiu després d'una lesió greu o un llarg periode fora del Cos. Per tant, quina és la funció de l'Escola de Bombers, la formació presencial, la que es fa Online i també s'hauroia de parlar de la metodologia formativa... si a les escoles per primària es parla de treballs en projectes i establints grups per tal d'assolir competències, perquè no plantejar.ho a Bombers?
Tot el tema forestal, i no només el GRAF necessitarà d'una estudi profund, per tal de comprovar si son una colla de llunàtics, com defensen alguns, uns il·luminats com diuen uns altres, o simplement és ciència aplicada a l'extinció dels incendis. I aquest capítol també haurà de donar molt de si, ja que la part col·laborativa amb altres administracions de l'Espanya actual i fins i tot la UME ens han de donar una visió de com estem i cap a on hauríem d'anar. -Repeteixo, hauríeu de fer-me arribar alguna aportació, i més en aquest aspecte. Aquesta setmana he seguit per sobre les jornades (gestió humana als serveis forestals) de la Pau Costa Foundation i tot i que entenc algunes de les ponències si m'ha sorprès els organismes que hi intervenien)-
Tot el tema de vehicles, recursos tècnics, equips d'escarceració, fins i tot elements tecnològics que no tenim i que es podrien incorporar (drons, detectors, monitors... ), equips d'aire, compresors, desfumatge de les cotxeres i un gran etcetera com és la mateixa roba que utilitzem (camises, polos, samarretes...), també quin seria el seguiment mèdic i el nivell de salud que hauríem de tenir així com el manteniment físic... 

De ben segur que podria acabar sent un llistat gairebé infinit. I per això ho hauré d'anar ordenant. De moment em quedo aquí, però possiblement hauré de fer algun subgrup i d'algun àrea CONCRET dedicar potser un parell o tres de posts.

Va, us deixo pensar tota la setmana, cadascú al seu tema i si podeu escriviu a sota o m'ho feu arribar de forma directa, segur que trobeu com.

PER ARA EM SURTEN:
  • Operativa
  • Planificació operativa
  • Prevenció
  • Formació interna (diària, periòdica i Escola de Bombers). El mètode formatiu.
  • Sales de Control
  • Distribució Territorial i Bombers Barcelona
  • Logística-USLO
  • Grups Especials
  • Forestal
  • Vincle administratiu (professionals-voluntaris)
  • Roba i Equips de Protecció
  • Vehicles, eines i elements tècnics
  • Seguretat i Salut. Condició física i mental.
  • Segurament alguns els podrem agrupar recordant l'escrit en anteriors posts però d'altres no.