dilluns, 4 de setembre del 2017

Tanquem la campanya 2017?

Després d'un bon grapat d'incendis, l'estiu de 2017 no passarà a la història pel gran nombre d'hectàrees cremades. No, tampoc per algun incendi d'especial interès mediàtic. Amb això no vull dir que no hagin hagut incendis mínimament interessants a nivell bomberil, però cap d'ells ha estat suficient com per a obrir un telenotícies.

Aquest estiu hem tingut sobretot incendis que ens han fet aprendre i practicar maniobres noves. Hem utilitzat en un parell d'ocasions el EAMI (és un post que tinc pendent des de fa mesos), també s'han helitransportat als bombers a alguns incendis (no sòl ser habitual, excepte als GRAFs), i també s'ha pogut comprovar l'aposta pel treball segur (segur que hi ha excepcions) on es creen els emplaçaments dels vehicles (PEV) i les agrupacions dels camions per tal d'anar encerclant l'incendi alhora que en tot moment sabem on hi ha el personal de bombers.
Aquest últim punt és una gran diferència a com es treballava tampoc fa tants anys. Si que el primer vehicle es situa allí on pot o on creu que li anirà millor, però la resta ja es situen de forma "programada" per tal d'anar treballant en equip i fent mal a l'incendi. Recordo qua abans et deien agafa el camí i ja trobaràs el foc... i segons el teu comandament buscaves o un lloc segur o un lloc just davant les flames. Mai havia trobat un criteri prou coherent per entendre ni ell lloc ni la maniobra.

Hores d'ara tot això ja ha canviat. El "Incident Command System"(ICS) s'aplica des de molt aviat. Potser perquè un dels primers a arribar és el sots-cap de guàrdia i la comunicació és fluida als diferents nivells. Tots tenim consciència mentre anem a l'incendi d'anar informant del que veiem (si som dels primers vehicles a acostar-nos-hi), per tal de que qui ha de prendre les decisions envers la quantitat de mitjans necessaris i estructurar l'operatiu ho pugui fer de la manera més objectiva. Ja tots parlem de com son les columnes i fins i tot ens enviem videos i fotos per whatsapp i telegram. D'aquesta manera vivim l'evolució al moment. Els que prenen decisions ho tenen més fàcil i els que hi anem intuïm el que ens trobarem.
Fins fa pocs anys ningú sabia com havia anat un incendi fins que no llegies la premsa el dia següent i veies alguna foto. De tota manera la informació que s'hi donava era bastant dolenta. Ara qui més qui menys està en grups de whatsapp o telegram per compartir informacions dels serveis. La majoria son grups de parc, altres sindicals però també n'hi ha d'específics on només es parla d'incendis i de serveis destacables. D'aquesta manera encara que no estiguis a foc tens tota la informació al moment i de primera mà. Addicionalment el "Twiter" segueix sent una bona eina per veure el que la gent veu, trobar videos interessants i també poder seguir alguna de les imatges de les webcams de les ADFs de la Catalunya central.
Però tanquem la Campanya o no? Doncs no ho sé. De moment fins a l'última setmana d'agost poc havia plogut i ens feia preveure un setembre complicat. Les altures de les flames anaven creient, els antorxeixos cada cop més habituals, el focus secundaris que a la majoria d'incendis ens llençaven el foc per davant... han estat fins fa quatre dies els principals protagonistes dels nostres incendis. Per sort la pluja de l'última setmana ha ajudat a disminuir el comportament d'aquests i el risc d'incendi forestal ha minvat considerablement. Tampoc és que haguéssim tingut setmanes gaire complicades... els mapes que hem tingut així ho expressaven, però si que encertaven les zones on anaven apareixent els incendis. La plana de Lleida i la Catalunya Central (Anoia i Bages). També incendis al sud, on la Regió d'Emergències de Terres de l'Ebre ha tingut els incendis complicats a nivell operatiu (fent necessari l'EAMI i l'helitransport de gent).
Tº de l'aigua del mar a Barcelona (font: Diego Lázaro)
Però ara hem de mirar les dades que tenim. El mar segueix estant molt escalfat (aquest últim cap de setmana encara per sobre els 25ºC, i hem estat juliol i agost per sobre les temperatures de l'any passat. Divendres ja era mig grau per sota. Fa un any varem patir un setembre especialment càlid. i estem lleugerament per sota.
A molt curt termini seguirem amb pluges per aquesta setmana. Després, tot i la incertesa els models, parlen de poca pluja (puntualment si) i temperatures de 25º. Això sembla bo. Si no hi ha calor ni vent la temperatura serà agradable i els arbres no patiran. Però i l'estrés acumulat?
Doncs això. Hem de recordar que no tot és el llindar dels 30º. Tenim les humitats, que si no plou van reduint-se. L'estat deplorable de la majoria de boscos. Amb abundant vegetació morta, fulles seques i branques per terra. Les pluges provoquen rebrots, però allò que és sec, sec es queda. I després l'acumulació. La gran quantitat de material orgànic als boscos és molt gran. On son els boscos on podies entrar sense massa esforç a buscar bolets, a passejar o simplement a perdre't durant un matí del cap de setmana?. Cada cop és més difícil trobar un bosc amb poca vegetació baixa, que sovint manté la humitat i ajuda a mantenir-la. però que fa que la continuïtat tant horitzontal com vertical del combustible sigui molt diferent ara de la de fa uns anys.
D'acord, ara ja no cremen 10.000ha, però cremen 200 o 400 en una desena d'incendis cada estiu, i això que hi dediquem molts recursos humans i tècnics. Com hem dit, ara apagar un incendi és més una qüestió de ciència que de sort. Els bombers ja no anem pel nostre compte a tirar aigua al bosc, sinó que fem actuacions planificades per disminuir l'activitat de l'incendi.

La Campanya de 2017 seguirà per un parell de mesos. No podem baixar la guàrdia. Puntualment tindrem 30º, tornarà el vent, les humitats aniran fluctuant, però el bosc segueix com des de fa alguns anys, acumulant. I per molts mitjans que tinguem, si el que ha de cremar és més gran cada dia, el dia que ho faci ho farà de valent.

Apa, bon setembre a tot@s