Doncs sembla que la vaig encertar. La setmana passada us comentava que el Pirineu estava sec, que hi havia plogut poc, que mancava molta neu i que el risc d'incendi començava a ser alt en alguns punts. I mira per on que aquesta setmana hem tingut l'incendi de Garòs, a la Val d'Aran.
No hi he estat massa a sobre, només l'he seguit per les xarxes (poca cosa, la veritat) i després pels grups interns amb companys. Però tot i això n'he vist l'evolució. Podríem dir que ha estat tàcticament similar a l'incendi de fa uns pocs mesos a Esterri. Allí es treballava manualment (aquí poca aigua s'hi ha tirat també), amb equips de bombers de la Val i grups GRAF, eines manuals per anar traient combustible i també maniobres amb foc tècnic. També hi havia mitjans aeris. Però clar, helicòpters a l'hivern pocs en tenim. Son situacions tant excepcionals que ningú entendria tenir mitja dotzena d'helicòpters contractats i parats per si tenim un incendi de 200ha en un racó de pastures d'alta muntanya (ep, no sé quin potencial tenia, però proper a les poblacions ho estava, i ja sabem tots que a la Val de construccions de fusta n'hi ha unes quantes).
No, que ningú s'ho prengui com una queixa. Segur que ha estat un bon incendi per utilitzar totes les eines i maniobres que hores d'ara ja disposem a casa nostra. Parcs propers a la zona treballant amb eines manuals (això al pla o als parcs de la resta de la Catalunya "civilitzada" era impensable fa un parell d'anys). Ara ja poca gent posa en dubte la necessitat de la seva utilització en incendis com aquest.
El que vull introduir però és una reflexió. I comença com ja alguns anys anys vaig escriure per acabar un post. Els blaus hauríem de ser una mica més grocs i els grocs haurien de ser una mica més blaus.
Per l'experiència que tinc, al parc de Lleida, on compartim guàrdies bombers i GRAFs, estem força integrats (al "meu" torn és així). Una i altres ens intentem ajudar, però ni ells podem pujar als camions sempre que volen, ni nosaltres podem anar amb el seu Nevara a veure com fan una crema o com valoren l'evolució d'un incendi de fa algunes setmanes o anys.
Ho dic no només per la part pedagògica d'intercanviar experiències. Els GRAFs de tant en tant entren a torn amb nosaltres, i per tant acaben fent de bomber "normal". Nosaltres només tenim l'oportunitat de treballar amb ells (agafats de la mà) quan hi ha incendis d'alta muntanya. Allí si que s'ha de treballar utilitzant maniobres que fins fa no gaire eren exclusives dels GRAF.
Ara caldrà esperar al proper incendi al Pirineu per veure tot de bombers helitransportats muntanya amunt, pullanskis i gorguis o qualsevol altra eina manual, i principalment treballar sense gota d'aigua. Ja sé que la situació de personal i estructura a la Regió d'Emergències de Lleida és molt precària, però hauríem de començar a ampliar el nombre de parcs parcs que van a aquests incendis. Només per l'experiència didàctica i també per la part de tracte entre tots els grups val la pena fer aquest esforç.
Incendi 8/3/2012 Baix Pallars |
D'aquí a Setmana Santa hi haurà més incendis, més helicòpters i més eines manuals a utilitzar. Segur que tenim l'oportunitat de posar-ho en pràctica. Ho farem? No sé. Però com sempre tot depèn dels recursos humans disponibles, i actualment a la RELL som 4 gats i 4 parcs. Portar bombers a un incendi és tota una feina de complexa logística.
Llàstima que aquest any m'ho perdré, però com diu en Terminator, I'll be back.
2 comentaris:
Ei.... I tenim una eina molt bona que es diu EAMI... I ens l'em de creure els de dalt i els de més avall sinó acabarà desapareixent com el BRA.
A q et refereixes? Merci!
De les imatges de l'incendi d'Esterri, vaig veure mots pulaskys, i mica en mica alguns batefocs. Nosaltres treballem molt amb una esquadra fent atac directe combinant batefocs i motxilles d'aigua. Sembla que no, però crec q en aquests incendis també seria molt interessant aquesta metodologia de treball.
Publica un comentari a l'entrada