dilluns, 4 d’abril del 2016

EPIs novetats i toxicitats

Avui us parlaré d'un tema que crec que és molt important, i que a més, molt poca gent li dona la importància que en realitat té i que és molta.

Faig primer una mica d'històric del que passa, per a que entengueu perquè crec que no només tenim ara un problema, sino que durant l'estiu el tindrem i més quan rebem el proper equip complert d'intervenció.
Ja us vaig comentar fa alguns mesos que des que tenim la jaqueta forestal mes que un EPI el que ens han donat es una jaqueta "pret-a-porter" per al lluïment dels figurins de cada torn. I és així perquè al curs forestal que fem a la regió de Lleida a les 8 del mati els bombers en lloc de portar el folre polar (que es el que tocaria) venen vestits amb la jaqueta forestal, que la majoria de casos es veu prou neta, pero que ningú ha rentat des de setembre, i estic segur que han anat a mes d-un incendi de matolls des de llavors.
Si mirem informes i webs (estrangeres "of course") ens podem posar les mans al cap amb els advertiments sobre la toxicitat dels equips d'intervenció en tornar de qualsevol incendi. Ja no només incendis urbans o industrials sino també de caire forestal. Si no fos així, perquè us penseu que tenim les mascares FFP2?

Així que si ningú pren consciencia, i al curs es un bon lloc per recordar-ho, es l'ús exclusiu que hauriem de fer dels nostres EPI en ser utilitzats als serveis i no només no utilitzar-los com a roba d-abric, sino que podríem arribar a prohibir-los a l'interior de les estances dels parcs. I per tant, també podria fer-se extensiu a tota aquella roba i equips, que per comoditat o per no tenir-los freds, hi ha gent que te al passadís del parc. Perquè segur que aquests equips porten un grapat de contaminants a sobre.

I com que ara comença l'època d-anar a incendis de matolls aquestes jaquetes forestals començaran a omplir-se de porqueria. Un detall el tenim amb els GRAF, que intenten posar les motxilles i jaquetes als armaris laterals, evitant la pudor i contaminació de l'interior del vehicle (a mes del poc espai interior).
Per tant, aprofito per recordar-vos algunes recomanacions d'higiene i neteja:
  • Recordeu a mantenir nets tots els EPIs. --> vestit d'intervenció, sota-casc, botes, casc, guants. També els EPIs forestals--> Jaqueta groga, casc, ulleres, mascareta/filtre, guants.
  • La NO NETEJA comporta que et contaminis per via dèrmica i respiratòria d'agents químics nocius, tòxics i cancerigens.
  • Cal prendre TOTS consciència de la importancia de la seva neteja i de l'ÚS EXCLUSIU als serveis!
  • Son equipaments que haurien de restringir-se l'entrada a les dependències dels parcs i tampoc haurien d'estar a les aules.
  • S'hauria de donar importància a la neteja de les ampolles d'aire, espatlleres, llanterna, emisora i qualsevol eina/estri que estigui en contacte amb l'ambient nociu de l'incendi.
  • Les finestres dels vehicles haurien d'estar per defecte baixades (a la cotxera), per tal de ventilar l'aire interior fins que comença un nou servei.
Cal netejar els EPIs, però també cal que coneguem el nombre de rentades que tenen. Algú sap quantes vegades li han rentat l'equip d'intervenció? Doncs ho hauríeu de conèixer.
Recordeu la pols a les Torres Bessones de NY?
Recordeu la practica de l'Escola de Bombers de la descontaminació a l'aire després de sortir del contenidor d'amoníac? Doncs ho hauriem d;aplicar a la sortida de cada incendi d'habitatge, industria o fins i tot d'un senzill contenidor o un cotxe.

I ara, us ensenyo (segur que ja les heu vist) dues fotos dels nous EPIs vestits d'intervenció que per a final d'any sembla que ja estaran repartint-se pels parcs...
Per cert, si penjo aquestes fotos és perquè porto des de mitja setmana rebent-les per whats, telegram i també twitter. Son un secret "a voces", espero no haver d'anar a fer una visita al Carrer Diputació per això.

Segur que molts aniran el proper hivern vestits amb aquest lluentós equip, ple de fum, contaminants i algun que altre producte desconegut... ah us recordo que un equip brut d'oli o combustible no fan mes que posar-vos en perill quan entreu en un habitatge ple de foc i alta temperatura... algun dia algun "guarrete" sortirà com un bonzo d'un servei.
D'aquest tema n'hauria de sortir una INT. És un tema més important del que pensem.