dilluns, 21 de desembre del 2015

Globus sonda, la penúltima

 Ja s'apropa Nadal i també Reis, i tots estem trencant-nos les banyes en què portaran pels nostres fills i familiars. Realment és un maldecap. És segurament la pitjor part del Nadal, la cosa aquesta dels regals i dinars i sopars fa molts anys que em trenca els esquemes.
I aquest any la nostra "estimadíssima" Direcció General també ha volgut portar el seu granet de sorra. No a nosaltres directament però si indirectament. Aquest any 2016 i també el 2017 els agraciats seran els operadors de Regió.
En un document de treball, que ja tenen els sindicats (per tant no deu ser gaire secret), es planteja un nou decret de guàrdia. Aquest és el resum:
  • Proposta de que, abans de l'any 2017, les sales de guàrdia de Control Central passaran a ser només 2. Presumiblement aquestes sales serien Tarragona i Bellaterra, això implica el tancament de les sales de Sant Boi de Llobregat, Cerdanyola, Manresa, Girona i Lleida.
  • Que abans de que s'iniciï la campanya forestal 2016, com a primera etapa d'aquests canvis d'estructura, es tancaran les sales regionals REMS, REMN i REC, i es traslladarà tot el personal Teoc (fixe i interins) a les instal·lacions de Sala Central Bellaterra. El 2017 es tancaria la de Lleida.
  • Que, juntament amb aquests canvis d'estructura, és intenció de la casa canviar també els criteris de elaboració de calendaris dels Teoc, passant a la cadència següent: 5 torns horaris de 12 hores, de 7:00 a 19:00 dia, i de 19:00 a 7:00 nit; 1 jornada de dia, 1 de nit i 3 de descans, establint a més un torn rotatori de reforç de l'horari diürn.
Novament l'argumentari és la millora en la eficàcia i eficiència del servei. Però això no té en compte totes aquelles guàrdies en que per vent, pluja o simultanietat de serveis se'ns comencen a col·lapsar les sales de control. En aquest sentit a Lleida ja és costum agilitzar el funcionament amb l'organització dels serveis des del mateix parc, permetent alleugerir la tasca a control que gestiona la resta de parcs i col·laboracions.
Per tant, què passaria si ara depenguéssim directament d'una sala llunyana com podria ser la de Reus? Doncs seria semblant al que està passant aquests dies amb el servei d'ambulàncies de Lleida, ells depenen des de fa poques setmanes d'una central a Reus. I evidentment l'operador no coneix ni les poblacions ni els carrers de Lleida i clar, després es confonen carrers per avingudes, camins o partides. Doncs ara imagina si parlem de camins, que a Lleida n'és ple!
Que passarà quan demanis a control que et localitzi un servei a la tablet? Perquè aquesta és una altra... s'han gastat 8.385.527,48€ en un mega-fantàstic programa anomenat EOLIA (exp 207/2009), que el 2011 després han prorrogat o millorat el seu abast, fins el 30 de juny de 2019 amb 10.024.529,52€ més.

Aquest programa dóna (millor dit, hauria de donar) servei al despatx de les actuacions, les comunicacions, informació del servei, despatx de parc (això encara no s'ha fet, si més no a la RELL), Despatx de la mobilitat (vehicles i el seu personal) i tot el tema de planificació de recursos de personal (previsions de guàrdia, formació, festius, vacances, hores extres, etc), planificació i gestió d'edificis, vehicles, manteniments, etc. I també pel que sembla la gestió econòmica (però si no hi ha un duro!).
Be això és el que hauria de fer l'EÒLIA, però ningú sap realment per a què s'utilitza. Fa 4 anys que el tenim contractat i hi ha algú que l'utilitzi? De moment sols tenim el canvi d'ordinadors, que ara tenen pantalla plana, però seguim utilitzant el mateix programa "gestparc" desconnectat del de control. Així que guàrdia rera guàrdia s'han de donar les entrades de personal via telèfon i la planificació via mail. Els serveis també cal anotar-los al "gestparc" i trucar a control per explicar les dades que ells volen escoltar...
La veritat, això sembla el joc dels disbarats. Algú amb poc criteri creu que estalviarà recursos econòmics amb la centralització de la logística dels serveis, quan una de les conclusions dels incendis de 1998 a la Catalunya Central van ser que la sala de Bellaterra estava col·lapsada i com a conseqüència es va augmentar el nombre de regions i alhora de sales de gestió (Major capacitat de gestió, descentralització per evitar col·lapses i apropament al territori per millorar el coneixement i l'eficiència dels recursos gestionats).
Bé, sembla que algun dinosaure ha despertat d'una llarga letargia i els peus li han començat a pensar... millor que torni a dormir i no espatlli una de les poques coses que mig funcionen (ho dic per la descentralització). El pitjor que ens pot pensar és que acabem gestionant els serveis des de Barcelona... Catalunya acaba a la Panadella, oi? Doncs res, a la RELL ens deixeu en pau i ja ens ho arreglarem. Doneu-nos quatre recursos i ens espavilarem i canviarem alguna peça oxidada de l'estructura... Temps al temps.

4 comentaris:

Mazur ha dit...

Home Alfons, això que dius sobre les ambulàncies no es cert, que porten ja uns anys gestionant els serveis sanitaris urgents des de la sala de SEM de Reus. I des de 2006 fins a 2010 es feia des de Hospitalet de Llobregat tota Catalunya.
Una altre cosa es l'eficacia dels gestors de recursos que ni es coneixen el territori que gestionen ni posen de la seva part per coneixer'l, que també n'hi han uns quants. I es lo que pasa quan el servei es subcontrata a una empresa privada que ni paga hores extres ni te borsa de treball per cubrir baixes, que el personal es desmotiva i no fa bé a seva feina.

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Ho puntualitzaré al mateix post, em refereixo a les ambulàncies del Segrià, al canvi d'empresa gestora. Abans es coordinava des de Lleida i ara des de Reus.
No m'he sabut expressar, disculpa Mazur.

Mazur ha dit...

Home, no cal que et disculpis, que no pasa res ;)
Ja està aclarit.
L'empresa adjudicataria de les ambulàncies del servei urgent i no urgent al Segrià es la mateixa que tindrem al Camp de Tarragona: Egara, empresa de Terrasa.
Aquí encara no han començat l'activitat, però sí ho van fer fa mes d'un mes a Lleida i Terres de l'Ebre.
Lo que desconec es que gestiones els seus serveis interns ( serveis no urgents i programats) des de Reus. Hi ha molt hermetisme per part d'aquesta empresa per aquí fins que no facin el desplegament definitiu.

Com sempre, un nyap
Salut!

Xavier ha dit...

Hola Alfons,
Aquesta informació la va donar un dels màxims caps de la casa a la reunió amb els delegats.De fet el tancament de les Sales es una possibilitat que en el nou decret queda oberta, no especifica ni el nombre ni quines, sols diu que en 2 anys s'ha de fer, com també deixa oberta la possibilitat de modificar els horaris del bombers, amb la sola signatura del D.G., o sia que sembla que venen més osties per tots per acompanyar els torrons d'aquests dies.
A saber si es una maniobra per fotre mala llet al personal, rebentar el Decret des de dins - que segur que te coses bones - o una cortina de fum per tapar el desgavell que esta sent la no implantació de l'Eolia -amb la pasta que si han gastat tocaria que s'asumisin responsabilitats.
Apa-li, a passar bones festes i a veure que ens preparen per l'any nou.
Xavier
TEOC de la REC