dilluns, 30 de novembre del 2015

Black Friday al torn B

Aquests dies les noticies han anat plenes sobre les rebaixes del passat divendres. Però el que la gent no sap és que a bombers també teníem rebaixes, si més no, les dades així m'ho fan veure.

Si, la setmana ja va començar moguda, doncs hi ha haver un incendi a l'edifici més alt de Lleida. Si, ja sé, pels de Barcelona un edifici de 16 plantes és no res, però per nosaltres son els dos gratacels de la ciutat, on fins i tot un company s'hi va tirar fa no massa anys per fer salt base.

Un incendi en una novena planta no és habitual, crec que el més alt que he tingut ha estat un sisè i collons com costa arribar-hi. Doncs parlant amb els companys, sembla que els que anaven més carregats si que van tenir més problemes, però la resta varen pujar "xino xano" i així van poder fer front al següent repte, obrir la porta.

Però primer calia fer la instal·lació, i en lloc de fer-la seguint l'escala (de baix cap a dalt) la van tirar des del mateix replà del 9è. Per tant més directa i sense l'esforç d'anar movent ni arrastrant. I un cop fet això arribem al proper repte. Com obrir una porta blindada? Doncs a base de cops. La paret era gruixuda i no donava opció. El pla B semblava trencar la paret del veí, des de dins, però entre cop i cop i després de provar-ho 4, el més menut la va empènyer i ja tenien tot el pis a la seva disposició.
Pel que sembla, com les flames ja sortien per la finestra, la temperatura no era cap exageració i va ser un foc més (be, en un 9è) on l'anècdota de tots els torns ha estat la porta blindada.

Però com que això sol era dilluns ara cal arribar al divendres, el mateix torn, El Black Friday del torn B. Aquest dia, per la tarda hi va haver dos focs d'habitatge pràcticament simultanis. El primer i més important va cremar també un menjador i alguna habitació més. però en aquest cas la porta de l'habitatge era oberta. I? Doncs que l'incendi aquí si estava totalment desenvolupat, les flames sortien per la porta envers l'escala, on també hi havia la porta del pis veí oberta.
Flames com les dels vídeos i els cursos de foc d'interiors. "el ball dels àngels"... aquesta és la definició que ens donen els companys d'aquest servei. I de l'altre habitatge, doncs tampoc hi ha massa cosa a dir.

Pel que sembla amb les calefaccions, les estufes i les xemeneies hem entrat ja en la campanya hivernal de bombers. Ara ens toca algunes setmanes amb aquesta tipologia d'incendi. De fet, ja fa més d'una setmana que anem a incendis de xemeneia.
Recordeu de fer periòdicament neteja de l'interior de la xemeneia, vigileu amb com està construïda i el seu aïllant (de vegades inflamable), i també tenir les estufes allunyades dels mobles i les cortines. I sobretot els endolls en condicions i no els sobrecarregueu. D'això ningú se'n selva, i no hi ha classes socials! 
Ahir diumenge, també vàrem estar entretinguts. Foc de xemeneia, el d'una calefacció, un accident cotxe-camió, un porc senglar contra diversos vehicles... o sigui que som-hi, de ple a la campanya del fred.