dilluns, 3 d’agost del 2015

l'incendi perfecte

l'incendi d'Òdena vist des del vol Irlanda-Barcelona
Doncs si, ja tenim aquí el primer GIF de la temporada. Al millor moment, al lloc perfecte. De fet començavem a pensar-nos que érem bons, molt bonts. Tota la península cremant i a Catalunya ho apagàvem tot, fins i tot hi havia qui a nivell de parc parlava be del GRAFs. Però si ho mirem objectivament, i si som realistes, tampoc ha cremat tant ni ha pres mal ningú. Ara és qüestió d'explotar-ho.

Va sortir dins un horari habitual, cap a l'hora de dinar. El moment perfecte per a que pràcticament tot el personal anés hidratat i menjat (per tant pots esperar un bon rendiment del personal), situat al centre de Catalunya i molt ben comunicat amb tot arreu. A poc menys d'una hora de Lleida, hora i mitja de Tarragona i Girona. Qualsevol altre lloc hagués estat més problemàtic (Garrigues, Empordà, Noguera, Terres de l'Ebre...). Per tant els recursos van arribar gradualment i amb certa celeritat. El lloc també era prou mediàtic, el vent de Ponent l'empenyia aparentment cap a Montserrat i El Bruc i amb una previsió de Marinada que l'arrossegaria cap a Manresa i la Catalunya Central (incendis del 98)...
Factors a tenir en compte. Baixa humitat, temperatura elevada (35º o més) i un factor diferencial respecte d'altres jornades com és el vent de Ponent que feia que avancés amb força a la recerca de zones seques on la pluja no havia fet pràcticament acte de presència els últims mesos. La Marinada, en canvi, permetia preveure un bon treball nocturn aprofitant l'augment de la humitat i la disminució de la temperatura.

Teníem tots els recursos disponibles. Milers d'efectius bomberils i ADFs salvant el País. Per sort no va haver cap altre incendi en tota la jornada, perquè tothom era a l'incendi d'Òdena.
Tenim un servei propi d'enregistrament de video que eclipsa qualsevol altra imatge presa per les televisions i agències de notícies, com a molt, només es podia complementar amb entrevistes a gent que se li havia cremat prop de la casa o la terrassa del restaurant, però davant els centenars d'evacuats i nens "rescatats" de la casa de colònies, qui volia escoltar a algú dient que els bombers no li havien apagat el jardí?

Ara era qüestió d'aprofitar la situació. El bosc era brut. Molt brut. Sec i espès,  per això cremava. Però finalment ja va sortir el reportatge de torn explicant que hi havia un projecte de "neteja i aclariment" del bosc finançat amb diner públic, que com era inacabat (porta uns pocs mesos respecte a un pla  d'alguns anys de treball) per tant "algú fa els deures" però no ha donat temps suficient... és l'excusa perfecta.
Tots anem de groc. Bombers i ADFs anem amb jaquetes semblants i els ciutadans no saben distingir qui és bomber i qui ADF (pràcticament tots ja utilitzen casc també). Fins i tot es va demanar que no vingués gent voluntària (per ser perillós per ells i també perquè sovint fan més nosa que servei) que ja hi havia prou personal operatiu fent feines d'extinció.
Al juliol encara tenim a molts polítics a peu del canó. Recentment ens han canviat el nostre conseller i evidentment aquest no pot agafar vacances el primer mes... Així que ja tenim interlocutor oficial. Va fer la seva estrena. Quatre conceptes mig tècnics que li han explicat una estona abans, un discurs de tranquil·litat i de control de la situació, vestit amb paraules com "flanc", "centre de comandament", "mitjans aeris", "condicions atmosfèriques", "en fase de control", "estabilitzat"...  Sort en vàrem tenir que al 3/24 qui parlava eren els tècnics. Aquí si que podies entreveure com anava tot.

Així que tenim un incendi mediàtic, prop de Montserrat. En un lloc cèntric i proper a la gran majoria de parcs, molt ben comunicat. Des d'un primer moment un grapat de camions de bombers disponibles. Proper a la A2 des on és fàcilment visible (hi ha imatges del núvol convectiu per donar i vendre). Tot i fer vent aviat es fan públiques imatges des de l'helicòpter. Bosc, flames, fum, i molt terreny per endavant.
Des del parc podem anar veient la posició dels vehicles... quan calculem 200ha, per premsa en diuen 100, quan diuen 400 nosaltres ja n'encerclem més de 800... també calculem 1200, però no és fins l'endemà i a compta gotes que van dient 1000, 1100, 1200. Com si 200ha s'haguessin dilatat de no se sap on, perquè a la matinada l'avanç de les flames va quedar pràcticament acabat.
Finalment va aparèixer el culpable de tot plegat. Un pagès, que pobre desgraciat estava llaurant el camp un diumenge al migdia (que no van a la platja aquestos pagesots?). Doncs diumenge és un dia tranquil, ningú t'emprenya ni t'espera enlloc, un dia perfecte per anar a llaurar i preparar el camp per la sembra de les properes setmanes. Qui no coneix un pagès que treballa fins diumenge al migdia? Feia calor, però l'onada de calor ja s'havia retirat, de fet, bufava una mica de Ponent que tot i ser sec venia precedit de tardes amb tempesta i llamps. El risc d'incendi tot i ser alt no havia fet tancar cap massís, ni el Pla Alfa tenia comarques en nivell 3. Per tant feia el que molts pagesos fan aquests dies: Llaurar la terra i preparar-la, un dia com qualsevol altra. O és que tots hem d'anar a missa i a fer el vermut a la plaça del poble? O a cremar-nos la pell a la platja?

Així que ja tenim tots els elements que conformen la situació ideal per a que algú en tregui rendiment. Ja ningú recorda que hi ha com a mínim 300 bombers menys (la majoria jubilats o en baixa operativa) sense recanvi, algun que altre vehicle menys, roba de vestir sense reposar, sense recanvi de mànegues i altre material d'intervenció. Ja ningú recorda que a Can Bombers les coses no van be. Les imatges son clares. Ja sigui a la "tele3", youtube o notícies internacionals... Tots els bombers porten casc, ulleres, una jaqueta groga, guants. Tots anem molt llampants! Ole!
I no es para d'explicar que els bombers han anat a l'incendi amb molts mitjans, pràcticament tots els parcs teníem un camió a Òdena (pocs més en quedaven per un segon incendi forestal)... tot d'helicòpters i avionetes volant. Aquest potser és el primer cop on dominen les imatges dels equips terrestres (hi ha personal de bombers) i del centre de comandament (hi ha una gran i bona organització) en lloc de la dels mitjans aeris.

Finalment la imatge que tots tenim a la retina, bombers amb la torxa (si, la regadora aquella de fotre foc es diu torxa), de fet son GRAFs (el que ara anem tots iguals, excepte el protector facial). Veus que bons son TOTS els bombers? Ara em venen al cap les imatges d'una entrevista infumable on un periodista sensacionalista i un sindicalista (poc votat entre bombers) ens fan quedar més que malament a tot el col·lectiu, amb el beneplàcit de la casa.
És per això que per una part m'alegro que tot hagi sortit tant be. Perquè s'ha treballat molt be i s'ha fet una gran feina que ha resultat útil. Per altra però hi ha tot el rendiment que se'n traurà. Un a nivell de la mateixa casa, on de portes enfora es dirà que tot va be i tot funciona i per altra la del rendiment polític. Un culpable (el pagès), un dia de vent, un bosc ENCARA massa espès (com si ja hi hagessin mesures d'actuació preventives de neteja dels boscos catalans), bombers, adf i voluntaris a "tuti pleni"... tot a poques setmanes d'unes eleccions en que si Catalunya no funciona és tot culpa dels de fora i dels astres, perquè nosaltres som els més millors.
Un primer reportatge de TV3 de la setmana passada parlava d'un projecte LIVEMontserrat, posteriorment aquest cap de setmana ha sortit aquest més complert: Regeneracio de boscos cremats el bruc

Urbanització al mig del bosc (prop d'aqui van aturar l'incendi)
Un altra urbanització al mig del bosc (cap aquí anava el foc durant la tarda)
La realitat però és que no som els més millors. La realitat ens diu que tenim un grapat d'urbanitzacions, cases de colònies i masies envoltades de bosc, sense franges de seguretat, que condicionen en part les tasques dels equips de bombers. Els boscos son bruts i espessos i cal anar amb la motoserra obrint pas a la mànega d'aigua. I que aviat n'hi haurà un altre, potser no aquesta setmana ni la que ve, però que l'incendi hi serà, perquè va iniciar-se el dia que algú va deixar de preocupar-se per l'estat dels boscos.

Així que a partir d'ara qui es creurà que manquen bombers?, Que no hi ha mitjans? que ens falta molt encara? I la política forestal, on és? Què se n'ha fet de la indústria d'explotació forestal?

9 comentaris:

emonje ha dit...

Gracies por explicarnos lo que de verdad hay (algunos ya nos lo imaginamos).Y gracias por vuestro trabajo.

Unknown ha dit...

Hola, primer de tot es bosc no està mai brut; a excepció de quan hi han deixalles. Ja seria hora de començar a canviar conceptes. I segon; el pagès feia servir una picadora de palla; activitat molt diferent i amb risc d'incendi. No conec cap incendi produït per llaurar un camp.
Salut.

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Desconegut, em sembla que no has entès res.

Unknown ha dit...

Valla, crec que si... nomès volia aclarir un parell de cose que porten a la societat a visionar d'una manera no correcta alguns conceptes. No volia ofendre, em dic Jordi, sòc de Tremp i tinc alguna experiència en incendis.
La resta perfecte; és un bon relat.

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Mira aquesta definició de BOSC BRUT que trobaràs a: http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0223295.xml

Els boscs mediterranis naturals, no estassats, i molts dels tropicals són, per contra, pluristratificats i rics en sotabosc arbustiu, de manera que, dins el bosc, la visibilitat és molt limitada (aspecte d’allò que els pràctics forestals anomenen “bosc brut”).

El que et deia abans, els arbres no et deixen veure el bosc.

Anònim ha dit...

El de Tremp fot les culpes al pobre pagès que únicament estava fent la seva feina... Llaurant també es poden fer guspires i fer un incendi. I recorda que ningú prohibeix fer aquesta tasca segons el risc d'incendi.
El bosc està brut, mal cuidat i estressat.
Salut!

Anònim ha dit...

estic d'acord amb que no és la millor manera de dir, el bosc no esta brut. La culpa de que el bosc estigui com esta és de nosaltres mateixos, la majoria de boscos climax ja tenen una millor distribució. La ma de l'home normalment empitjora les coses, es neteja el bosc i l'any seguent esta ple de rebrots, més vegetació prima i disponible, no em canviat res.. la "neteja" sha de fer en llocs i vegetacions molt puntuals sino és innefectiva. Jo crec important canviar la visió de pensar que em de netejar i cuidar el bosc, quan aquets ecosistemes porten estables desde fa milers d'anys i els humans només fem que alterar-lo. esta clar que els incendis naturals formen part d'aquesta estabilitat, el problema es que la majoria d'incendis son provocats, intencionadament o per negligencia. crec que em de pensar que lo ideal no es pas tenirho tot pelat com fa cent anys per molt que llavors no tinguessin incendis. felicitats pel blog i per exposar tot això i permetre el debat

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Molt bon comentari.
Gràcies, llàstima no saber qui ets.

Unknown ha dit...

El de Tremp es diu Jordi Solduga, i continua pensant que un bosc amb molt de sotabosc no està brut. Vaja que la definició no és la correcta i s'hauria de corregir. Estic molt d'acord amb el comentari de l'últim anònim. Evidentment els boscos que tenim; "molt joves", són per culpa de la sobreexplotació i la mala gestió de fa dècades.Els boscos "adults" tenen una estructura més resistent als incendis. I no fot la culpa al "pobre" pagès, només insisteixo en que s'utilitzava una picadora de palla i no estava llaurant; activitat molt diferent i que molt difícilment crea guspires.

Crec que els meus comentaris són constructius amb cap intenció de faltar a ningú!!! Molta Salut!!