dilluns, 1 de juny del 2015

la imatge immaculada de Bombers

És curiós com tot i les crítiques que hem rebut a nivell mediàtic, ara fent memòria puc encara visualitzar la campanya de desprestigi dels pobrebombers al programa del Cuní, ... on es va donar una imatge molt patètica partint de dades polititzades (que no realistes) i de la seva defensa per part d'alguns personatges que es creuen amb la raó i la representació d'un col·lectiu que fa temps li ha perdut la confiança. També imatges de bombers "atacant" als mossos amb extintors, o entrevistes totalment manipulades i estigmatitzades on algú diu que els bombers van arribar tard, sense aportar cap dada sobre horaris ni del nombre de mitjans activats per part dels centres de comandament, com si tot depengués dels 4 "llaneros" solitaris que anem dalt del camió i que devem anar de cantina en cantina o jo que sé què, en lloc d'anar als avisos de servei.

Només recordar que segons la carta de serveis els bombers anem a tots el avisos i hem de donar una solució a tots ells. I és per això que quan algun il·luminat veu una mica de fum anant amb el cotxe, sempre surt un camió de bombers en busca i captura d'un fum que sovint som incapaços de trobar o que és degut a una crema controlada i amb permís de crema.
Doncs tornant al que deia... Tot i el grapat de crítiques que periòdicament "la casa" va filtrant als mitjans i cada cop més a les xarxes... els pobrebombers, els que anem en camió, que entrem als habitatges cremant, els que estem als accidents tenim una molt bona valoració per part de la població. Uns aprecien la dificultat de la nostra feina, els cercles més propers coneixen de les nostres absències a algunes de les festivitats i trobades familiars, altres perquè malauradament han requerit dels nostres serveis i han pogut comprovar que estem al costat de la gent donant-los un cop de mà en moments molt complicats ja sigui donant suport moral, minimitzant els efectes d'un incendi o aportant la nostra labor en un rescat d'accident de transit.

Per això les enquestes de valoració dels bombers sortim amb bons resultats. Tot i les campanyes de desprestigi i les batzacades que la mateixa casa s'encarrega de donar-nos de tant en tant. I aquí és on començo a al·lucinar en colors, com si m'hagués fotut un tripi dels anys de la "movida madrileña". Com pot ser que la casa es dediqui a putejar-nos d'aquesta manera?
Però és que ens estan putejant! Com he dit moltes vegades hem perdut dies de festa, o el que és el mateix, fem més guàrdies amb la reducció de sou que es va fer a tots els treballadors de l'administració. Posteriorment el que nosaltres anomenem "decretazo" on per quatre duros fem unes 200 hores més a l'any. I clar, alguns ho venen en que som nosaltres els que fem més hores a canvi de cobrar-les. Ni son les condicions que volíem ni va ser acceptat per ningú, va ser una IMPOSICIÓ.

Posteriorment es van treure de la màniga, com si fos un favor, la voluntarietat de dues guàrdies més... que en realitat son dues guàrdies menys. Perquè, en lloc de cobrar-se, te les descompten (400€ cadascuna) si no les fas... i qui vol deixar de cobrar 400€ de la nòmina de juny i de setembre? Perquè a més l'augment a la nòmina ha estat d'uns 150€ (pet total de les 200hores). Primer et sumen 150€ i després et resten 400€. Olé tu. I NO ENS HEM QUEIXAT. 

No hem promogut noves manifestacions, ni cap altra acció. Al contrari. Tenim als sindicats (ara ja minoritaris) callats, parant la mà del legislador per tal de que no li destapin les intimitats amb vergonyoses subvencions a cursos de formació en que anaven 4 gats i firmava molta gent. O acords de sota mà per afavorir determinats interessos. I evidentment aquí ningú perd la cadira.
Tenim una vaga indefinida de bombers que és tot menys una vaga. La gent fa hores (no tantes com abans, però se'n fan), majoritàriament prioritzem la família i compromisos varis, però els dies en que et donen per fer una guàrdia sencera molts perden el cul per anar-hi. Fa potser un any que no hi ha una manifestació de bombers per lluitar en favor dels bombers. Ui si, amb els desnonats, els de telefònica, els de sanitat... però quants d'ells venen a les manifestacions de bombers?

Tenim alguns camions pintats, cada cop menys. Algunes pintades ja porten dos anys i poca és la gent que es dedica a repintar-les de tant en tant. Des de fa algunes setmanes al parc de Lleida les pintades es fan malbé a marxes forçades... tires senceres que semblen arrencades, rètols que ja no hi son... i ningú sap res. Curiós.
Aquesta setmana després d'uns dies de demanda d'alguns companys, amb bon criteri preventiu, van demanar de que, enlloc de tenir la guàrdia minvada pels serveis preventius a l'aplec del cargol, es pogués reforçar la guàrdia i així disposar d'una sortida més (passar de 2 a 3 al parc de Lleida). Doncs finalment després de molt parlar, sembla que algú va entrar en raó (sense haver de recórrer a trucades a molts alts nivells, com ja va passar fa poc per la fira de Mollerussa)... Bé, raó, raó no. Divendres, dia en que començava l'aplec se'ns va comunicar que calia netejar les pintades del camió que aniria al retén. Collons! I perquè? doncs perquè si volíem anar a fer el reten havia de ser a canvi de netejar les pintades del camió. Finalment ni retén ni neteja de les pintades. Ha passat res a l'aplec? a nivell de bombers no. A nivell policial i d'ambulàncies no han parat. Qui ho ha volgut això? els de dalt.
El que a mi i a uns quants ens molesta d'aquesta situació és que normalment no hi ha líquid neteja-vidres, ni draps, ni dissolvent, ni res, i divendres passat va aparèixer de tot i més per tal que el camió (o camions) quedessin nets de pintades.

Els dolents sempre som els pobrebombers. No treballem, som uns deixats, fem el que volem... Però els serveis el fem be. La gent després d'un servei valora molt positivament la feina dels bombers. Som especials, ens queixem de les coses NORMALS que ens hem de queixar, de les condicions laborals, de la seguretat, del material, dels vehicles, però ens desvivim per la nostra feina. Per desgràcia això els de dalt, els de molt a dalt de tot ho saben, ens tenen acollats i en la foten amb pala. Nosaltres traguem i seguim fent la feina.
Nosaltres no tenim dret a vaga. Jo no tinc dret a vaga. Quants dies de 2015 he estat sobre de mínims al torn per a triar no venir a treballar? 0 dies. No tinc dret a vaga. No puc baixar el rendiment perquè jugo amb el benestar i la salut de la gent. Per tant quan faig la meva feina la faig tant be com puc. I què fan els de dalt? Res? no, pitjor. Es dediquen a posar-nos traves, a treure'ns festes, a fer-nos fer més guàrdies, a portar-nos a suplir les mancances de personal de la resta de parcs. Aquests dies al nostre torn venen des de Tremp (90km) de dos en dos!

Tenen molta sort. El dia que hi hagi un lio de veritat i es trobin que aquests pobres companys han d'utilitzar el furgó o el camió escala tindran problemes. Fins ara han tingut la flor al cul.

Mentre tant, els nens ens saluden pel carrer. Els pares i mares baixen les finestres dels cotxes als semàfors quan tenen un camió de bombers al costat, per a que els nens puguin dir hola als bombers. Els padrins durant els serveis s'acosten al camió per preguntar-nos "bombero, que ha pasao", o algú que passa a prop et diu, "és que hi viu la meva germana, que hi passa res?".

Som molt ben vistos per la societat. Qualsevol empresa moderna i mitjanament ben portada seria agraïda amb els seus treballadors. Què no hi ha millor que una empresa amb bona relació amb els seus treballadors per a que aquests tinguin bon rendiment? Doncs aquí ens tracten malament. Quan parles amb aquests "jefecillos", que no son res més que algú que cobra una mica més per "posar ordre" (jajajajajaja) només sents retrets i reps males cares. Doncs be, així us va. Aneu fent amics, aneu.
Avui és 1 de juny. Comença la Campanya Forestal de 2015, que acabarà una setmana abans de les eleccions al Parlament, no us estranyi que acabem portant algun logotip de partit polític als camions. 200 o 300 vehicles de bombers als serveis. El camió de "laCaixa" de Protecció Civil farà més quilòmetres que mai aquest estiu, potser també li posaran sintonia electoral i tot!. El voluntaris ja han començat la seva part de propaganda electoral. Independentment de que sigui bo que puguin entrar 300 bombers voluntaris més o que millori la seva cobertura mèdica, el moment, la forma, el piloteig que han mostrat les últimes setmanes resulta molt estrany, més quan ningú ha parlat de canvi de model (una de les seves reivindicacions). Només faltava algun petó a la boca i el logotip del partit polític dins el comunicat. La veritat, així no es solucionen els problemes. No hi ha sepiolita, no hi ha mànegues, tenim coixins de rescat que exploten durant una comprovació, rodes caducades, la convocatòria de 300 voluntaris i 150 professionals segueix sent una promesa per complir (del 6 de març, jo hi era). Això només és una campanya de màrqueting, i pel que sembla molt bona.
Per això estan més espantats que mai, per si tenen un incendi forestal. Com cada estiu hi ha risc d'incendi forestal, només cal comparar els mapes de risc amb els dels anys anteriors, quina és la diferència? que hi ha menys personal, que hi ha menys material i al setembre hi ha eleccions. Aquesta és la diferència.

Senyors! bon estiu i prepareu-vos, que això serà dur.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Buff 150 BF nuevos, para cuando, y 300 BV nuevos para cuando, como dices para la CF del año 2016 madre mia
Y ademas del peloteo que comentas de los BV , ahora ja han conseguido algo de lo que querian, no todo.
Hi todos los que presentaron la dimisión, que no era tal solo para presionar, Jefes de Parque, Sub-Jefes de Parque ,vuelven a sus respectivos puestos hasta la proxima reivindicación que volveran con la espada de Democles de la renuncia, y la DG a tragar,que desastre

Anònim ha dit...

Alfons! Les ADF agafaran poder, cada cop en segons quina zona són escensials, tenen mitjans, gent i ganes, i a Bombers no tenim ni gent, ni mitjans i segons qui no té ganes.
Està clar que ni els jaquetons nous ni les promeses faran que no hi hagi incendis, caldrà veure si aquest any tot serà infendis petits o també n'hi haurà de grossos...
Salut!

Anònim ha dit...

Hola! Sóc Pere del parc de Sort. Molt ben explicat tot!
Precissament abans d'ahir em van fer baixar a Lleida a cobrir (132kms d'anar i 132 de tornar), tota una bogeria. A part dels 52kms i el port de Cantó que tinc des de casa meva (Noves de Segre) per arribar a Sort.
Hi ha un precedent d'un accident de trànsit greu mentres un bomber venia de cobrir de lluny. M'assembla que els caps de guàrdia o no ho enetenen o no els importa.
Lo més probable és que a Lleida puguis tenir una nit moguda i al matí t'hagis de fotre una pallissa per tornar a casa teva, això sense contar que arribes acasa a mig matí i no pots portar la canalla al cole o veure la teva familia. Si hi ha un servei, estar clar que ho assumim, però no ho assumeixo pas per una mancança estructural de base. Jo no tinc perquè arribar a casa meva a mig matí per aquestes bogeries.
Sí, és cert que si al matí no et veus en cor de conduír, pots demanar que et portin, però això a la pràctica no ho fem, ja que volem arribar lo abans possible a casa nostra i complir amb les obligacions familiars. És més, jo vaig agafar el meu cotxe particular per aixins al dia següent poder arribar abans a casa sense passar per Sort, doncs havia de portar al nen al cole. A sobre no puc demanar dietes perquè diuen...que si la casa t'ofereix un cotxe, no pots demanar-ne. No és just de cap de les maneres.
Com diu Josep Pàmies al seu llibre (dolçarevolució): si una llei és injusta, és de justicia desobeïr-la.
És cert que hi ha una certa ralaxació en les reivindicacions, penso que entre tosts hem de juntar forces i reclamar el que és just. El decretasso encara té efectes secundaris aquest any, doncs ens han aumentat l'IRPF un mes darrera de l'altre i sense contar la declaració de renta.....és la cara B del decretasso, i sense contar que aquest any no hi ha productivitat....la rosca la continuen apretant fins que peti el cargol.


Anònim ha dit...

Bones alfons, soc el damián. Sento discrepar amb lo que dius dels voluntaris. Ha costat aconseguir seure amb la dg per desbloquejar coses que deien imposibles i una d'elles algo tan normal com pot ser l'assegurança. Vistos els "esforços" fets per la dg per treballar certs temes, s'ha decidit "respectar" aquesta campanya. Repeteixo que ha sigut perque han aceptat desbloquejar coses, no perque si. I es que si es vol seguir negociant tambe cal saber cedir. La campanya era una de les condicions.
Un altre cosa que veig es que tant bbff com bbvv estan malament pero cada colectiu fa la seva guerra. Em fa mal dir cada colectiu i no poder parlar de bombers com a frança es parla de colectiu sapeurs pompiers sense entrar en guerres de que si els funcionaris o que si els voluntaris. Si tots tenim mancances perque no s'en parla tots junts i agafem un cami comu? Algunes son reclamacions diferents pero totes afecten al ciutada i estan dins de la casa bombers. I mes en el cas d'un parc com el teu que ho volgueu o no es un parc mixt encara que s'hagi oblidat.
Crec que seria hora de oblidar les diferencies pasades, començar seure bbff i bbvv i fer pinya per començar a moure les coses pel be de tots.

Anònim ha dit...

Crec que els bbvv voluntaris han parat les mobilitzacions perquè han aconseguit la cobertura mèdica, els bbff vau aturar les mobilitzacions i espectacles a la plaça Sant Jaume quan van obrir el grifo de fer hores extres no?

Anònim ha dit...

Bombers ff i vv? Aneu-vos barallant, les ADF, GEIF's, GREM's i demés voluntaris, cada cop tenen més força (i sinó mireu els últims incendis d'aquesta setmana). Per cert ara amb el jaquetó groc nou, qui diferenciarà un bomber (ff/vv) d'un voluntari?? Et proposo de nou un altre article Alfons! Salut i bona campanya