dilluns, 16 de març del 2015

A les portes de no sabem què...

Be, avui toca fer una mica de visió en perspectiva.

On estem? Estem en un punt de canvi de campanya. Acabem l'hivern, amb alguns episodis de vent que han anat eixugant la vegetació. No tinc ni idea de com està humitat, però tinc les plantes seques... fa dies que no plou i la calor comença a apretar.
Ja hem tingut els primers avisos d'incendi a la ribera del Segre, que com cada any ens donarà molta feina durant les properes setmanes. No entenc aquesta norma absurda de protegir la vegetació de la vora del riu. Sense cap ordre ni control. I és clar, arriba el dia que s'hi posa foc i crema a l'ample, i nosaltres en perill, perquè cada any algun ensurt o altre hi patim.

Els fruiters ja han florit i amb ells les abelles es desperten i aviat començaran a fer els seus ruscs per tot arreu, també a la ciutat, on la nostra consciència naturalista ens hi fa tenir arbres de floració a qualsevol racó... i evidentment les abelles (que és la seva feina) cap allí van. La veritat és que cada cop som més urbanites, volem totes les comoditats de la ciutat, l'esplendor de les plantes però ens fa nosa tot el mostrari d'animals i animalons que viuen per i de les plantes.

Ja queden pocs dies per acabar de cremar la poda i les fulles, i com sempre els "bons samaritans" ens avisaran de multitud de columnes a l'horitzó. Els del 112 esparverats ens trucaran per salvar el món (deu ser del fum, perquè d'altra cosa) i finalment els canals s'ompliran d'aigua per a regar i com cada any algú hi caurà (o s'hi tirarà).
En poques setmanes tindrem les bases per la campanya forestal... poden passar dues coses. La primera és que, tal com ha passat les últimes setmanes, els bombers voluntaris no els veurem ni en pintura, obligant a la gene a contractar un grapat d'auxiliars forestals i distribuint-los no sé si homogèniament o per zones de perill. L'altra és que, com en els últims dos anys es vulguin estalviar un grapat de diners i comptar sol amb els bombers professionals i alguns forestalillos... però amb la manca de bombers real que hi ha, és una possibilitat perillosa i si la previsió de campanya és que sigui seca i calorosa és una possibilitat arriscada, i si els funciona malament l'estadística de les hectàrees es podria disparar... a més és any d'eleccions. 
O sigui que em decanto per una contractació d'un bon grapat de forestalillos, que complementat amb les nostres guàrdies normals i les nostres 3 guàrdies estivals, pot ser suficient en la majoria de regions d'emergència per cobrir suficientment les necessitats de personal. Be, totes no. La RELL com sempre depèn, principalment de Balaguer en amunt, del col·lectiu voluntari. Tampoc és una zona excessivament conflictiva només recordo un parell d'incendis remarcables, un fa 20 i l'altre 10 anys.
També pot semblar una zona desprotegida el Baix Segre i la zona de les Garrigues, però en realitat tot aquest espai està envoltat de parcs professionals de forma més o menys equidistant. Perdem la intervenció immediata (20-30'), però si que és cert que en una hora hi podem tenir una desena de camions. I per això, si la meva vena pitonissa no em falla, amb un bon grapat de forestalillos, les columnes mòbils (però mòbils de veritat) i les guàrdies dels professionals podem esperar un estiu mogut però amb infraestructura suficient... 
Això també em desperta una curiositat... els parcs de voluntaris poden ser "envaïts" pels professionals? No sé si és molt somiar truites, buscar els tres peus al gat o simplement ganes de tocar la moral, però us imagineu un parc que fins ara era de bombers voluntaris on les guàrdies les fan els bombers professionals, per exemple els de la columna mòbil?

Va, us deixo que us esbatusseu amb els vostres comentaris (que segur que fareu), però també podrieu dir, si això acaba sent així, quins son els parcs que tenen més números per a ser "envaïts".

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt acertat el post en el temps,no es tracte de que si els BBFF van a cobir zona a un parc de BBVV sigui una invasió, sino que es,posiblement una bona gestió dels mitjans que pot comptar ,tant la DG, com el ciudat.Com molt be apuntes ,les abelles començen a despertar,pot ser que algu mes es desperti de nou aludin que que falta personal o mitjans o que no hi ha cobertura sanitaria, i no es pugui comptar amb ells per la CF, segur que passara aixó, pero ja estem acostumants a aquets tipus de fets als darrer anys,segur que el mes efectiu sigui contractar a Auxiliars Forestal que realment es podra comptar amb ells de cara al estiu que be i no preveure que altres ho facin,BBVV,com ja ha passat abans, temps al temps i a veure com es mou tot plegat, pero amb la experiencia que hi ha, conflicte a la vista.

Anònim ha dit...

Alfons ! Com buscava un post d'aquest tipus, que encertat que ets.
Doncs si, començarem una nova Campanya Forestal d'estiu amb molt de desordre a Can Bombers, voluntaris emprenyats, falta de recursos,... La idea d'ocupar els parcs de voluntaris fa temps que em rondava pel cap. Potser invair no es el terme mes correcte, pero si que fossin les columnes mobils les que fan servir kangoos, camions i altres que els voluntaris, degut a la seva tossuderia, tenen sense utilitzar. El que no pot ser, com ja havies dit, es que hi hagi camions nous parats i de mentres vells circulant amb professionals.
No res, potser contractant forestalillos quedara bastant solventat, pero pel que sembla, aquest estiu tornarà a ser l'estiu de les ADF, les quals faran molta feina que per manca de mitjans no s'esta fent.
Com sempre, segurament la redefinicio del model aportaria millores, tot i que ara mateix, la promocio de 150 i pico bombers es l'unic simptome de millora...
Salut !

Anònim ha dit...

Partiendo de la base de que soy un simple ciudadano que paga sus impuestos y desde el desconocimiento absoluto de lo que esta pasando en realidad, he ido siguiendo a traves del TWITER,y de BLOCS como este los acontecimientos dentro del Cos de Bombers,interesante el POST esta semana Alfons y agraecido por unas reflexiones que se devieran hacer el Gobern,la DG, los BBFF, los BBVV y el resto de la sociedad, que ocurre, que cada verano se utiliza la Campanya d'Estiu per intentar conseguir lo que en el resto del año no se ha conseguido, pues esto y sin ofender a nadie,es un tipo de Chantaje,y no es el primer año que ocurre parece ser, jo a mi modo de ver, y que como ciudadano quiero es que en verano no hubiera ningún fuego,pero como estamos es un clima Mediterraneo,tarde o temprano habra alguno o muchos, pero, Me da igual quien venga a apagarlo, BBFF,BBVV,ADF y de donde venga de un parque de Funcionarios o de uno de Voluntarios y si se tiene que contratar a los Auxiliares Forestales, pues que se contrate, pero que se prevea con tiempo,todo en esta vida es negociable, pero todo en esta vida tiene un limite
Un simple ciudadano de a pie

Anònim ha dit...

Invair parcs de voluntaris??????
Que passa si un BV fa una guardia a un parc de BF quan ja s'ha fet la roda de trucades del personal funcionari quan el parc queda amb minims???
Si vols tu dic jo.....que els tracteu com a intrussos....
Ja podreu reivindicar despres d'anar "invaint" ja.....
Com sempre, alguns....teniu el companyerisme xl terra...
No hace falta dicirrrr nada masss!