dilluns, 28 de juliol del 2014

Hauria de ser temps de canvis (2ª part)

Ja portem un grapat de setmanes de Campanya Forestal. Seguim, com en les anteriors setmanes amb incendis forestals i de vegetació, persecucions de fumeroles i focs de llamp, serveis standard del tipus "3 accidents de camió" en una mateixa guàrdia, un pati ple de palets al mig d'una tarda de molta calor... I evidentment segueix la vaga de bombers professionals i la indisponibilitat de bombers voluntaris.

De moment ho hem salvat. Ni se'ns han cremat excessives hectàrees, ni la superposició de serveis ha col·lapsat el sistema. Hi ha efectivament dues raons. Per una amb gent de reforç (les maleïdes guàrdies d'estiu) i els "forestalillos" permeten en els parcs del pla de Lleida fer dues sortides forestals (o una forestal i una altra a allò que surti) i al parc de Lleida entre 3 i 4 serveis simultanis. (uns 12 bombers i 5 o 6 "forestalillos").
La casa aprèn ràpid. Si durant l'últim any va estar amb els parcs buits, quan hi havia serveis i ningú anava a cobrir, es va fer treballar als parcs de voluntaris. Ara que els parcs de voluntaris no surten... tampoc es posa en cap compromís a la "casa". De fet, durant la vaga d'hores dels professionals es van estalviar molts diners i ara amb la de voluntaris també se n'estalvien un grapat.

Els pagesos son conscients de que les feines agrícoles tenen el seu risc i per això estan agrupats i s'ajuden mútuament. Tampoc es queixen. Fins ara han rebut subvencions per poder-se equipar primer amb cubes i ara amb camions, cascs i roba EPI específica.
De moment ja tenim tres equips per jugar la "lliga" del foc. Fins ara fa no massa dies, els equips potents per jugar érem dos, teniem alguns partits tensos i altres amigables. En aquest moment estem jugant una triangular. Avui a la banqueta "descansant" hi ha els bombers voluntaris. Si el partit actual dóna joc i és vendible (que de moment ho sembla) potser no caldrà fer canvis d'equip...

En tot cas, qui organitza el torneig té un as a la màniga. Té un quart equip esperant. Les empreses privades fa dies que ja estan muntades. Algunes fan preventius per les festes majors i actes diversos, altres es poden contractar per feines diverses de camp... Totes elles legals i que poc a poc es van formant i adquirint experiència. Potser algun dia els deixaran jugar... i ja serem 4 equips. Qui jugarà llavors?

I no em vingueu en que, perquè no podem jugar tots?. Tot en aquesta vida té un cost, principalment econòmic. Si algú surt molt car... doncs apa adéu. El Barça durant els últims anys ha venut un grapat de jugadors cars i els ha canviat per altres més econòmics. Semblava que tot anava be fins que l'enemic va guanyar la "décima" i ara toca invertir i renovar.
En el nostre cas, l'enemic és el foc. No, no és el foc. L'enemic és el bosc. I tots sabem que el bosc cada dia està pitjor.  Esperem que triguem a veure-ho, però a mig termini pinten bastos per tots nosaltres.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Bona analisis!

I amb la situació econòmica que hi ha els "profesionals" col·laborant a ser l'equip mes car, amb la conya dels indisposats i baixes.
Ja vindran els plors mes endavant.

Pollo Madrid ha dit...

Bones. "Dona per joc el teu post".

Home, potser el problema no son els "Equips", ni si son 2 o 3 o 4 ... o 10 equips. Potser el problema es no saber aplicar el sentit comú, desde a dalt, fins abaix o de abaix fins a dalt, polític inclós. (Merda, no volia posar noms en aquet post...), bueno polític tampoc es un nom concret.. no ?

Un partit, es juga a veure qui es el millor, o com deia algú fa uns dies, a veure qui la te mes llarga. (Molt acertat). Mira per on, aquet any l'ha tingut mes llarga el R. Madrid... (coses del directe), pero es un partit o una lliga. No un foc forestal. Aqui el que perd, sempre es el mateix. I el pobre, no te ni veu, ni vot en aquesta lliga. Simplement ens mira i observa, i potser riu o plora.. qui sap.

Lo que cal, es aceptar la situació actual, i no precisament dels equips extintors, que també, sino dels nostres boscos. El problema amb la falta de gestió forestal, es una realitat, pero es un problema que ja tenim a sobre la taula. I ni ha d'alguns, que intentan minimitzar aquet problema, pero no s'arriva a tot. Es un gegant que cada dia es fa mes i mes gran.

Ara bé.

Com en un foc, no cal ficar tots els esforços en lo que ja ens está passan, si no en lo que ens pasará. No cal gestionar tots els boscos de Catalunya... sino el llocs o zones estratégias amb potencial. No cal eliminar "equips", o posar-los a la banqueta, sino potenciar la seva feina o .. perque no, actualitçar-la o adaptar-la, o simplement afegir noves peçes al joc, i que ademés, es reclamen de fa temps.

A vegades, ens enfosquem en vigilar i cuidar el nostre cul. I al del costat, que li donguin..., com a mi ja m'esta be....oi?.
Potenciar noves estratégies, també asegura el teu cul, la teva feina, i els teus diners, i al del costat.
No olvideu mai, que el Forestal o Silvicultor, també forma part d'aquet joc. I amb els 100.000 millions d'euros que es va gastar europa al 2012 en extinció d'incendis, als Forestals, els hagués donat també per a molt de "joc".

Tots som peçes d'un mateix joc. Jo lo definiria així. Uns van davant, uns altres enmig, uns altres darrera, uns donen suport a uns, i uns altres donen suport a uns altres, on calgui i cuan calgui. (Repeteixo, on calgui i cuan calgui). ((Repeteixo, on calgui i cuan calgui))). Ben coordinats, ni ha puesto per tots. Aixó si, cadascú amb la seva feina, sense trepitxar o duplicar a ningú. (Encara que alguns s'haguin dedicat a fer creure que una nova peça, es una duplicitat, i no es el cas. Els Anglosajons saben un ou d'aixó).
El Forestal cuan finalitça la gestió de un bosc, diu: "Collons, que bona feina, aquet segur que aguantará el pas de un foc, o com a minim, els que vinguin a apagar-lo, lo faran amb seguretat." Ara bé, si de cami, us discutiu entre vosaltres, ... malament anem. Es cremará de totes formes. O voleu boscos "jardins"??... no crec.

Ens enrecordem de "tots", cuan tenim simultanietat de serveis i no arrivem, o cuan la maniga d'aigua no avança perque el bruc, llentiscle i la argilaga no em deixan avançar. Aqui es cuan pensem en totes les peçes del "joc"... oi ?

Els incendis dels anys 50 o 60 o 70, potser s'apagavan amb 1 joc de 2 peçes, pero la situació actual dels nostres boscos, requereix de mes peçes per poder continuar jugant, i amb garanties de no perdre i tornar a començar. La capacitat d'extinció té un limit !!!... no cal parlar gaire mes oi ?.

En tot cas, ni el foc es l'enemic, ni tampoc lo son els boscos. L'unic enemic, som nosaltres mateixos.

Sentit comú !!

Per cert, soc en Pollo. M'agrada saber amb qui parlo, i que la gent s'apiga qui es el que escriu. No m'agradan els "Anonims", i reconec que m'agrada mes el directe, que estar darrera una pantalla.

Bona feina amb el teu Blog Alfons, i grácies. Dona "joc" !!

Au salut !