dilluns, 16 de juny del 2014

La Campanya Forestal 2014 està calenta


Allò que tots anàvem vaticinant els últims anys, sembla que finalment ha arribat (potser com el Barça, que li ha arribat el canvi de cicle. Si, encara que ens dolgui al final ha passat).

Avui dia 16 comences oficialment els helicòpters per la campanya. També els "forestalillos" faran el seu curs i el 17 cap a fer guàrdia al parc. Fa dies que ja tot volta en quant a organització d'aquesta nova campanya. Avui ja teníem el camió d'Esterri al parc de Lleida, que es quedarà fins a mitjans de setembre (o el tindrem algun dia més per tornar-lo a deixar immaculat, que és com ens arriba).
Però una cosa és el tret de sortida oficial, de cara als mitjans de comunicació i propagandístics i l'altra la crua realitat. A la RELL fa un parell de setmanes que no parem. Un servei darrera un altre. Que si un sembrat, que si uns matolls, que si un altre sembrat, que si més matolls, una columna per aquí o una altra columna per allà.

Dissabte dia 14 ja hi varen haver els primers incendis forestals, que no sé si estadísticament comptaran, que com us he dit la Campanya s'iniciava el 15. Però el temps, el clima i les condicions son d'estiu. Hem tingut l'estrada de sud de les últimes setmanes, mentre s'iniciava la sega de secà a Lleida, ara tenim entrada de nord amb la conseqüent baixada d'humitats a la serralada litoral de Tarragona i Terres de l'Ebre...
Dissabte incendi a El Perelló, provocat per un aereogenerador (he de dir presumiblement?), i un llamp a Ginestar. Diumenge a més de la feina de rematar els incendis de dissabte toca un nou llamp a Tivissa, en una zona de difícil accés. Però repeteixo que fa dies que a la RELL no parem.
Aquest no parar està influït perquè tenim als voluntaris que sota el no voler sortir de la seva àrea (en diuen no tenir disponibilitat) la resta estem amunt i avall tota la guàrdia per estar immersos en un període d'alta predisposició del combustible i meteorològica. Però no només deixa veure la manca de bombers professionals sinó també l'alta dependència del col·lectiu dels voluntaris.
Aquest estiu no sé si veurem camions de bombers amb personal voluntari (crec que no, la cúria i els representats polítics no negocien), però si veurem les ADF que poc a poc van agafant més embranzida. Mentre els parcs de bombers voluntaris compraven llums de led's, arreglaven edificis de parcs, o muntaven festes temàtiques per al poble, les ADF han comprat vehicles, material de protecció i vehicles de coordinació alhora que han invertit en formació (cal veure realment fins on arriba, però se'ls veu a moltes jornades forestals), etc. Aquesta gent està agafant embranzida. Als incendis de la primavera de fa un parell d'anys al Pirineu van portar el vehicle de coordinació, i cada cop més munten agrupacions de vehicles per "ajudar" en els incendis...
Als professionals ens han imposat més hores de guàrdia, i s'estalviaran contractar nou personal, amb els voluntaris viuran un estiu sense ells i la "casa" aprendrà a treballar prescindint-ne... en aquell moment deixaran de ser tant imprescindibles com sembla que han estat fins ara. I els ADF aniran agafant hores de vol.

Ara queda passar l'estiu com puguem, esperant que no se'ns espatllin vehicles ni cremin mànegues perquè no sé si tindrem recanvi. Apa, bona campanya a tot@s.

9 comentaris:

Focfire ha dit...

Aquest estiu no hi hauran Bombers Voluntaris als focs forestals però si que n'hi hauran les ADF, quina broma es aquesta!! ADF??? Agrupació de Defensa Forestal als focs forestals. Vaja, molts sabem de que van disfressats la gran majoria d'ells, no tots per sort, però la gran majoria només volen agafar el protagonisme. Les ADF van ser importants en el seu dia, gent de camp, gent que cuidava la seva pròpia terra. Però ara, han arribat en un limit que es perillós, la falta de coneixement d'un incendi que tenen es d'allo si més no, altament inflamable i més que ajudar a vegades fan nossa al nostre costat i parlo de l'experiència pròpia en focs forestals com Auxiliar Forestal.

No sé on arribarem, però cal urgentment una reestructuració d'extinció d'incendis per part del Govern.

Ànims a tot l'equip de Bombers Professionals i Voluntaris.

Anònim ha dit...

Benvolgut Alfons.
Primer de tot i amb ànim absolutament constructiu i amb la màxima cordialitat. Crec que hauries de desmentir que els bombers voluntaris no formaràn part de la campanya 2014.Com sempre els B voluntaris com jo farem el que calgui, allà ón calgui i seguint les instruccions de la mateixa Direcció General que tu.
En segón lloc, comentar-te que he quedat perplex i gratament sorprès que tots aquells dubtes que et generem els BV ni te'ls plantegis en el cas del personal d'ADF.
Resumint he sentit a dir moltes vegades el discurs d'alguns bombers funcionaris que els B voluntaris "precaritzem el servei", fem "intrussisme professional" inclús som els "esquirols" de les vostres reivindicacions, també s'ha escrit i dit que no estem dotats de la formació i experiència suficients. Que som un voluntariat retribuït, (una mena de mercenaris o jornalers de l'emergència). S'ha exposat que hi ha dificultats de coordinació amb els voluntaris inclús se'ns ha acusat d'indisciplina quan demanem plegar d'un servei, quan deixa de ser urgent, si a l'endemà treballem. També es diu que no passem proves d'accés ni revisions de la salut. En definitiva que som uns aficionats de segona divisió que pretenem jugar la vostra Champions. Celebro que en el cas de les ADF aquestes consideracions negatives, rumors i prejudicis no existeixin. Va bé saber-ho i va bé saber també que estàs disposat a treballar colze a colze amb personal de les adf com jo. Jo ho faré sense jutjar la camisa del del costat, seguiré les instruccions i, com fins ara, tornaré a casa amb la satisfacció d'haver fet el que tocava formant part d'un gran equip. (Bombers F i V, ADF, Agents Rurals, Mossos, SEM, Policies locals i Protecció Civil i altres)

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Benvolgut anònim,
crec que no has entès el que et proposava.
Torna'l a llegir, segur que una lectura més pausada i cerebral serà més productiva que la llegida visceral que has fet.
Quan ho facis veuràs que tot era al revés.
Salutacions

Anònim ha dit...

Alfons com sempre( o al menys crec jo) tens tota la rao,les Adf s'han estat forman i preparan per fer tasques de extinció quan i on fos necesari, sempre pots trobar algú que volgui fer-se notar, com a tot arreu,pero no son tots, com diu el Gerard.
Per lo vist ell només a tingut males experiencies amb les Adf i les posa a totes o la majoria al mateix sac, jo també he tingut topades amb bombers,policies o metges pero mai menyspreuare a tots ells per culpa d'alguns.
l'important es sapiguer llimar diferencies i ajudarnos en comptes de enfrontarnos, les Adfs ho fan el millor que saben i poden dintre de les seves posibilitats i la seva voluntat es apagar focs ,alla on les deixin.
Anims a tots els bombers profesionals o voluntaris i també a les Adf.
P.D.Gerard si tenim que esperar que el govern ens faci la feina estem apanyats...

Anònim ha dit...

Bon dia,

1er. "No parem d'un servei cap a l'altre" Qualsevol treballador quan està al seu lloc de feina, no para de treballar, i si no podeu aguantar 24 hores treballant, feu-ne vuit, com tothom que "no para".
2n. "Els bombers voluntaris no tenen disponibilitat" T'has oblidat esmentar perquè és així, un descuit el té tothom.
3r. "alta dependència dels BBVV", igual és que son necessaris i una part més de les institucions bàsiques de la seguretat pública.
4rt. La demagògia que els bombers voluntaris es gasten els diners amb els quals es podrien comprar camions i material... cosa que sí fan les ADF, és del tipus LA RAZÓN, sectaria i opaca.
5è. "un estiu sense voluntaris" els voluntaris fan quelcom més que anar a focs forestals.
I per acabar, gràcies per confiar amb el model mixt,... BBFF i ADF, jo també hi estic d'acord. Tothom i tots els recursos són benvinguts.

Anònim ha dit...

Hola de nou Alfons sóc l'Anònim 1 per entendren's em dic Quim.
He rellegit el teu escrit tal com em vas recomanar i no entenc la teva intenció, no sé ón vols anar a parar. Ara, que tampoc reconec la meva visceralitat... Potser fas servir la ironia i és tot al revés de com dius? ironia per unes coses si i per les altres no? Psicologia inversa? sarcasme? llenguatge metafòric? (estic més perdut que algun Delta0 a les 4 de la matinada)Bé, sigui com sigui, com que tens un blog molt interessant (i el Twitter també) aniré llegint el que escriguis a veure si m'aclaro.I ja saps; quan algú no entén un missatge, pot ser culpa del receptor, però generalment és que l'emissor no parla prou clar. O potser massa.

Anònim ha dit...

I del GREM no en parleu?

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Referent a l'últim comentari...
Ahir vaig estar intercanviant impressions amb gent del GREM, ja que es van posar en contacte amb mi ja que els va preocupar aquesta pregunta.
Per la meva part sol puc dir que el GREM actualment és una entitat privada, dins l'àmbit de la gestió forestal preventiva, amb assegurança privada i no depenen de cap institució publica o privada.
En tot cas si que han tingut algun període de col·laboració amb alguna ADF, però ni son ADFs ni son Bombers Voluntaris ni tampoc Bombers Professionals.
Potser el dia que coincideixi amb ells en algun servei i els conegui en parlaré, però ara per ara estan lluny del meu abast.

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Quim estaré encantat d'explicar-te el post. Si pots contactar amb mi per mail ho faré gratament.
Segur que tenim amics comuns que te'l poden donar. O em fas un privat en alguna xarxa social.