dilluns, 7 d’octubre del 2013

Som bombers, no animals

Aquesta setmana m'he quedat perplex per dues vegades! I les dues van ser el passat dimecres 2/10/2013.

La primera va ser quan per un incendi de 6 hectàrees ens enviessin a La Terra Alta. Jo esperava trobar-me a la majoria de parcs de les dues regions tarragonines, però no va ser així. Que va!. El parc de Batea no va anar-hi perquè estaven en plena campanya de la verema i primer és el primer... però van obrir per a poder proveir els vehicles d'aigua. Però hi havia la majoria de parcs professionals de la zona immediata i també el de voluntaris de Tivissa, fins aquí normal. Després de més lluny sols érem Tarragona i Lleida. També van intervenir-hi GRAF Tarragona (Reus). Què curiós, sol un parc de la RET. Per l'emissora es va fer recompte dels parcs de la RETE que quedaven tancats (sense personal) i algun que quedava amb un parell de persones, i un vehicle d'un parc de voluntaris del Segrià sud l'enviaren a cobrir Ascó. Aquest últim fet se'n podria dir utilitzar ma d'obra barata (bombers low cost) per suplir la mancança real d'efectius, perquè els activen per anar a cobrir un parc de professionals d'una altra regió.

En aquest incendi els de Lleida no vàrem veure flama. Ens va tocar remullar (feina molt lloable) però que la veritat et fa sentir sensació de garrulo després de fer gairebé dues hores de camió i que sol sigui per això.
Be, si que va servir, vaig retrobar-me amb vells amics i companys com l'Andreu i el Tomàs o trobar-me a 100km de casa amb el Ramon (que vivim al mateix poble). Hola i adéu, no sigui que algú pugui dir que estàvem de xàxara i no fèiem la feina. Mentre, a Lleida hi va haver un grapat de serveis.

L'altra perplexitat que us deia al principi, va ser la notícia sorprenent que havien sancionat un caporal del parc de Reus, per participar en un acte junt a altres bombers, en que es recordava la mort dels 5 companys de GRAF Lleida. L'excusa és que hi va anar amb el camió de bombers... i camuflar sota un altra tipus de servei el que anaven a fer.

Pots consultar aquí la notificació de la sanció: http://www.bomberspelcanvi.com/upload/NotificacioSancioD.M.M.17setembre.pdf

Girona, minut de silenci en memòria dels nostres companys.
No puc deixar de pensar-hi. Ho sento, però això és inversemblant. A Lleida, cada any aquell mateix dia comprem unes flors. Els que es troben de guàrdia i altres que no, ens trobem a peu de l'alzina que hi ha en commemoració dels companys GRAF i la resta de persones que no han tornat dels serveis. I l'any que ve ho tornarem a fer. Allí s'hi reuneix gent d'oficines, tècnics i bombers, de torn i fora de torn. Algú podria dir que abandonem el lloc de treball (estem al mateix recinte) però és el mateix cas que a Reus. Un grapat de bombers amb cor surten del parc (com quan es fa una ruta) i s'aturen al mig de Reus, toquen la sirena, possiblement deixen anar alguna llàgrima i tornen al parc.

Ara sembla que això no es pot fer... Algú s'ha begut l'enteniment. Aquesta casa no havia estat mai INSENSIBLE als sentiments de la gent. Per això es va crear el grup de suport psicològic i quan algú té necessitats especials es fa (o es feia) el que fos per a recuperar aquella persona. Algú ens estima com si fóssim gossos dels anys 80, que vivien tancats en una caseta de dimensions reduïdes. Potser aviat tornarem a estar com fa 10 anys, quan anàvem en Comets i els Parcs queien a trossos.
foto d'un incendi a Bangladesh
Per cert, mentre la casa als incendis forestals envia recursos sobredimensionats, amb l'excusa que no volen que se'ls escapi res ajudant-se d'altres regions per no deixar algunes zones "desprotegides", i malauradament castiga al personal per "passejar" per la ciutat amb el camió, la realitat fa que toquem de peus a terra:
Segons REGIÓ 7
Calaf pateix un foc amb el parc de Bombers tancat, L'auxili dels camions de Manresa va arribar amb retard, 28 minuts després de rebre l'avís.
i l'ARA.cat
Calaf pateix un foc amb el parc de Bombers tancat i l'auxili dels camions de Manresa arriba amb retard, UGT explica per carta a l'alcaldessa que amb el parc obert s'hi haurien presentat "en 5 minuts"

Per una vegada sembla que els sindicats han mogut fitxa.
Aquí teniu la carta que juntament amb el comitè de mobilitzacions han enviat "amb Il·lusió" al "presi" de tots nosaltres.

Molt Honorable Sr. Artur Mas i Gavarró
President
Generalitat de Catalunya


Benvolgut President
El 21 de Juliol de cada any els Bombers de la Generalitat de Catalunya commemorem la mort de 5 companys a l’incendi d’Horta de Sant Joan del 2009  i per extensió a tots els bombers morts en acte de servei. 

 Els bombers de guàrdia d’arreu de Catalunya treuen els camions a les 12h. en punt  i fan sonar les sirenes durant  un minut en senyal de dol i de record als nostres companys desapareguts en tan dramàtiques circumstàncies. Un record encara viu i sagnant agreujat per un sentiment d’injustícia.

Aquest passat 21 de juliol a Reus, a l’igual que a tots els parcs de Bombers de Catalunya, van complir amb orgull i emoció allò que fan cada any, commemorar als nostres companys a la plaça Llibertat de Reus. Tot  hauria quedat en un bonic i emotiu acte de no ser que el Director General  i cia casualment varen  presenciar l’escena.

Ahir la Direcció General va comunicar al responsable del torn d’aquell dia una sanció de 3 mesos ampliable a 6  per via executiva, és a dir, efectiva i sense dret previ a defensar-se, per utilització indeguda de recursos públics.

Que el nostre Director sancioni a un company per aquest fet és un acte execrable, immoral i no digne d’un gestor responsable que per aplicar la seva  llei amb principi d’equitat hauria de sancionar a tots els bombers de Catalunya.

Els bombers entenem aquesta acció com un acte sense precedents de desconsideració i de manca de respecte a les víctimes, als familiars i als bombers en general, i una  greu provocació en uns moments tan complicats.

Entenem la desconsideració d’un senyor que no té res a veure amb els bombers i que ha demostrat des del principi el seu menyspreu envers la professió, però no podem entendre la complicitat d’alguns tècnics que haurien de compartir un sentiment col·lectiu inherent a la nostra professió.

Aquest fet culmina  una curta però intensa etapa al capdavant  del cos de Bombers  carregada de decisions unilaterals, imposicions i greuges contra els treballadors.

Hem suportat la seva ignorància, el seu totalitarisme i les seves mentires, però hem de dir prou a aquesta nova provocació que posa en perill un procés negociador, ara per ara impossible amb aquests interlocutors.

El passat 29 de maig el Parlament de Catalunya va instar a la Direcció General a seure a negociar amb els sindicats de bombers. També el 16 de setembre  la mesa sectorial  va instar a crear una comissió de treball per negociar uns nous acords. No solament ni ens han cridat a negociar sinó que s’han abocat a una persecució pròpia d’altres èpoques.

Els Bombers de la Generalitat de Catalunya declarem al Director Ramón Parès  persona “non grata” i als responsables de les Subdireccions Generals de Recursos Humans, Tècnica i Operativa, incapacitats per gestionar un col·lectiu que han maltractat, extorsionat i ofès greument.

Per tot això, demanem als responsables polítics que posin una mica de cordura, retirin de forma immediata e incondicional la sanció i es disculpin  del que sens dubte ha estat una declaració de guerra irresponsable, indigne i de conseqüències imprevisibles.

Atentament

Sindicats UGT, CCOO, CATAC i Comitè de Mobilitzacions

1 comentari:

Focfire ha dit...

Una firmeta:

http://www.change.org/es/peticiones/director-general-de-bombers-de-la-generalitat-retire-la-sanción-al-cabo-de-reus-por-manifestarse-libremente-y-homenajear-a-los-accidentados-en-el-incendio-de-horta-de-sant-joan?share_id=YkGBvPAboa&utm_campaign=friend_inviter_chat&utm_medium=facebook&utm_source=share_petition&utm_term=permissions_dialog_true