dilluns, 28 de novembre de 2011

Curs d’actualització forestal - Edició setembre 2011

 
Finalment puc escriure aquest article. Segurament l'hauria d'haver començat a escriure abans, però volia tenir-lo acabat per ser objectiu. Ara em trobo en ple emprenyament pel tema de l'horari i retallades vàries i la tendència natural és d'escriure sobre les retallades, però em vaig prometre no barrejar la política amb la meva feina de bomber. I seguiré fent el possible per mantenir aquesta independència.

El curs.
Curiosament al ser una "convocatòria" via intranet sols jo del parc m'hi vaig apuntar. I la gent que m'ha vist connectat o que li he parlat del curs tampoc sabien que existia.

Després de l'estiu, amb el concurs de trasllats, hem estat 2 els alumnes del parc de Lleida. Els dos sense cap necessitat de punts per un possible concurs per apropar-nos a casa. Al viatge amb 4 bombers més cap a l'Escola, per fer l'examen final, aquesta va ser una de les converses del trajecte. Curiosament els altres 3 companys els estranyava que féssim el curs, ja que ells necessitaven els punts i naltros no. I així la majoria de companys de la Regió. On recordo un cop més que per anar al parc de Lleida fan falta més de 70 punts!!!! i per anar a l'aeroport amb 0,5 n'hi ha hagut prou i encara han sobrat places. Aquest matí parlant amb d'altre gent de la meva promoció (94) em coincidit en que això de presentar-nos a Caporal no ens convé. Després de 15 anys per venir a aquest parc no volem estar-ne 10 més fora per fer de caporal en un altre parc de la Regió (això tenint sort).
La meva conclusió és que tant en Sisco com jo i uns pocs més hem fet el curs perquè volíem aprendre coses, la majoria és una qüestió de currículum.

Hem après? si.
L'aplicació informàtica ha funcionat molt be i és fàcil de fer anar, semblant a d'altres. Aquests dies estic fent un altre curs e-learning pel tema d'auditories i la plataforma és molt semblant.
Però alguns detalls no han acabat de funcionar. Com al principi on l'Escola va patinar (penso que molt) "obligant" a tots els alumnes a anar a una sessió de poc més d'una hora (això m'han explicat els companys que hi van anar) per explicar-los com anava el curs i una mica la plataforma. Després els que no vam poder anar-hi també ens obligaven a anar-hi. Per 2 minuts de glòria, on et lliuraven la contrasenya sense contrastar realment qui eres. La veritat és que això i d'altres coses es podrien fer a cada regió, via responsable de formació. Aquesta també podria ser una manera de fer l'examen final. Si, sense algun responsable del curs/apunts i per tant els dubtes no podrien ser ben atesos... però si es fan tots al mateix dia i hora, una trucada de telèfon tampoc seria tant difícil. Però be, per un dia d'anar a l'Escola tampoc passa res.
Els apunts molt i molt interessants. Força clars. Algunes coses han sortit, però ràpidament atesos pel Xavi (el coordinador) que pobre s'ho ha currat. Li hem enviat mil i una consulta i dubtes. I els apunts s'han corregit als pocs dies, amb una bona comunicació amb els alumnes. Bona feina Xavi (i la resta).
Les dues jornades de pràctica van sortir "rana", han coincidit amb els dies de pluja. Jo vaig anar a veure l'incendi del Mèdol, a Tarragona. Interessant descobrir que l'impermeable "rosa" de bombers és tot menys impermeable. Altres grups van fer una ruta amb els 4x4 del servei i alguns trams eren impracticables. Finalment la jornada destinada a fer cremes (amb GRAF?) no s'ha fet, massa humitat. na llàstima.
Tot i això ja m'estic mirant els incendis del passat d'una altra manera, entenent millor com s'ha desenvolupat la seva extinció. Però segueixo pensant que a Alcover se'n va fer un gra massa amb el tema cremes i la seguretat de la gent.
Caminant sota la pluja a la zona de l'incendi del Mèdol (Tgna)
Molls com a polls a la pedrera romana del Mèdol (Tgna)
Als examens d'autoavaluació (T1 a T5 i de T6 a T12) en un principi no havíem captat la seva utilitat i créiem que eren una mica massa durs. Ara, després de l'examen final he vist que més que examens eren proves educatives que ens obligaven a estudiar i estar atents. L'examen final ha estat de 100 preguntes! Bufa!!, que dur després de tants anys haver d'estar hora i mitja d'avaluació... però no em va semblar difícil. Exigent si, calia haver seguit els curs, la majoria de qüestions tenien un nivell mitjà i unes poques eren o molt senzilles o molt dures. Un comentari per l'Escola: Ei, que ja tenim una edat i necessitem taules i cadires per seure i fer els examens. Una cadira amb recolza folis... fa mal a l'esquena

Els resultats finals han anat en sintonia, la gent s'havia agafat el curs amb ganes, ja que el fòrum intern treia fum des del primer dia exposant dubtes, dient que això de múltiples fotos a triar en les tipologies dels incendis potser era massa,... Però un 7,6 de mitjana dels més de 100 alumnes sembla una bona nota. Molt poca gent ha tret entre un 4 i un 5, i la gran majoria estan entre 7 i 9.
Els resultats han estat els següents:
grup1: 7,9
grup2: 7,7
grup3: 7,9
grup4: 6,9

La nota més alta: 9,13 i la més baixa: 4,48

El grup 4 correspon als voluntaris que no sé perquè ha donat un punt menys de mitjana. Han fet l'examen a banda, en cap de setmana, però devien ser les mateixes preguntes en ordre diferent, no? No sé, suposo que l'Escola haurà de fer la seva valoració. Jo no veig perquè d'aquesta diferència, però de no ser una anomalia caldria tenir-ho en compte. Alguna cosa deu voler dir.

Per mi la formació és important i s'hauria de buscar la forma que tots els bombers i bomberes i tot l'escalafó de comandaments tinguessin aquest curs fet. No tindria sentit que un grapat de bombers de base coneguéssim les tipologies dels combustibles, de focs, de propagacions i un grapat de coses més i que en arribar a un incendi t'hagis de "discutir" amb el teu caporal perquè tenim  criteris diferents.

Darrera del curs hi ha gent que ha estat al GRAF, és evident ningú més pot conèixer totes aquestes coses (i més). En saben un ou, això sempre ho he dit, també en aquest bloc. Una altra cosa és que pensi que aquesta és una via de captar l'atenció dels bombers per anar nodrint al GRAF de gent nova. De fet, com en aquest curs, molts hi van per fer punts i apropar-se a casa (per un bomber de ponent, el GRAF a Balaguer queda molt i molt més a prop que un parc de la Costa Brava i més actiu que Flix o Montblanc).
Ho he dit varis cops en broma, però que no ho és tant. Aquest és un curs de captació per una secta anomenada GRAF, i amb mi no ho han aconseguit. Però el contingut m'ha agradat. Sóc bomber i segurament fan falta especialistes, però aquests continguts els hem de conèixer tots. Sense excepció.
Lo Parc de Sort
Un apunt final. És temps de crisi i retallades i possiblement trigarem a veure un nou curs com aquest, però cursos de Risc Químic, Excarceració, Serveis (aigua, llum, gas...), Sanitari, Túnels i d'altres poden perfectament fer-se per aquesta via. Falten les pràctiques, però la teoria és una part important.

Catalunya és un país petit petit, però que per anar de La Seu a Cerdanyola hi ha més de 3 hores, o baixar a Lleida quasi dues. De Lleida a l'Escola n'hi ha dues més. Quan els de Lleida hem d'anar a Cerdanyola som puntuals. Quan venen de Cerdanyola a Lleida sempre arriben tard. Deu ser perquè pensen que estem més a prop, però s'equivoquen. Fan tard, sempre fan tard.

7 comentaris:

Jordi ha dit...

Bona tarda Alfons
Es el primer cop que entro al teu bloc, i el trobo interesant desde el punt de vista del dia a dia d'un bomber...
la teva valoració del curs també hem sembla molt proxima al que respira la majoria de participants, i está força be que algú en deixi constancia..
Jo soc voluntari desde fa 19 anys , i es la primera vegada que tenim accés a un curs tan ben resolt.
Pel que fà a que la nostra nota mitjana estigui un punt per sota de la vostra no en se el motiu, ja que el curs i l'examen ha estat per a tots igual, el que si et puc assegurar es que a banda d'escepcions, una gran part de voluntaris el que busquem en aquest cursos es el mateix que vosaltres , formació i coneixements per poder resoldre el millor posible al vostre costat les emetgéncies a les que ens enviin.
be , gracies per la teva valoració del curs

salutacions

Jordi Castán
Parc de Sta Mª de Palautordera REMN

aspirant ha dit...

Ostres! així que la Pnatera Rosa és permeable........vaja amb la bona pinta que té i els €urets que val.......

Anònim ha dit...

Després de llegir 3 vegades la teva valoració del curs, m'he decidit a escriure. La veritat és que noto un cert 'tuf' anti-voluntari en el teu comentari.
Com molt bé dius, és cert que hem tret de mitjana una nota inferior, però hem aprovat, i tenint en compte que molts de nosaltres (em refereixo als voluntaris) tenim poc temps lliure per estudiar, la majoria tenim una feina que no és en torns de 24h i 3 dies de festa com vosaltres, amb jornada de 8 hores intensiva i hem hagut d'estudiar fins a altes hores de la nit quan ja teniem la canalla al llit, doncs trobo que no està gens malament.
També comentes el tema dels mèrits que per alguns pot tenir aquesta formació, i novament recordo que a més de fer de bomber en els nostres escassos dies lliures, alguns tenim inquietuds i 'aspirem' a tenir una formació que ens permeti actuar amb una major seguretat i coneixements.
Finalment crec que entrar en polèmiques sobre quina tipologia de bomber ha tret més o menys nota no porta enlloc, ja que de la mateixa manera que hi ha hagut diferències entre voluntaris i funcionaris, també n'hi ha hagut segurament entre funcionaris de diferents parcs i regions. I què?
Crec que vénen temps difícils, per als voluntaris i per als funcionaris, i crear diferències entre nosaltres només ens debilitarà davant el que encara ens ha de veir a sobre.
PD; estic d'acord amb tu que el curs ha sigut útil i que els docents es mereixen un 10.
Salutacions

Jordi Cruz
Bomber Voluntari de Collbató

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Jordi em sap greu que t'ho hagis près pel cantó que no toca.
T'agraeixo el teu comentari, recordant que vosaltres sovint heu de sacrificar les poques hores que teniu, per estar amb la família, per fer un servei a la societat.

Anònim ha dit...

Entesos doncs, fins al proper curs! (si n'hi ha...)

Anònim ha dit...

Bona tarde Alfons,
com a voluntari del parc de Gelida, t'aig de dir que igual que tu, el curs m'ha semblat molt positiu, encara que com a voluntari, nomes entregui de profit el que he apres, no cobrare ni hores, ni tindre punts per trasllats, ni cobrare la benzina que baig gastar i l'autopista, una pregunta: quantes hores de les teves guardies as dedicat a estudiar?, doncs jo lamentblement, de la meva feina no he pogut dedicar ni un minut al curs, li he pres el temps a la meva familia, el perque els voluntaris hem tret un punt menys de mitja no ho sè, pero si que sè que no m'agradat la teva comparativa entre funcionaris i voluntaris.

Oscar ha dit...

Hola a tots.
Soc l'Oscar i sóc BOMBER voluntari(o mal pagat) li podeu dir com vulgueu.

La meva valoració del curs ha sigut molt positiva i també crec que més cursos com aquest farien falta a la casa per poder igualar formació i conceptes entre tots els BOMBERS del PAIS.
També valoro molt positivament la teva reflexió Alfons sobre tot el curs i trobo que el teu blog és força interessant. Jo, la conclusió que puc treure del teu comentari és molt positiva ja que animaria als nostres caps a posar més ganes en la formació de tots els seus BOMBERS per igual ja que a tots se'ns fa servir exactament igual.
Per cert, als companys que critiquen torns i horaris us recordo que són drets aconseguits en lluites anteriors i que són drets de companys treballadors com tots nosaltres.
Mercès a tots i SALUT.

Vols rebre els articles per correu? apunta't!