dilluns, 28 de març del 2022

Els bombers més solidaris

La imatge de Bombers és d'aquelles que majoritàriament estan ben vistes per la societat. No només perquè és el cos d'emergències que apaga incendis i fa rescats de persones en circumstàncies ben complicades, sinó també perquè la gent que el forma té un tarannà i un caràcter especial. I això es posa de manifest en aquelles iniciatives solidàries que massa sovint ens pertoca participar. Hi participem com a ciutadans, però també sabent molt bé que com a Cos de Bombers tenim una molt bona carta d'entrada.

Hi ha multitud d'iniciatives solidàries on Bombers hi participa. Les més conegudes són el calendari de Sant Joan de Déu, on es recullen fons per als nens amb malalties, també hi ha la campanya del Banc de Sang, on s'hi participa tant de forma institucional com a nivell de parcs. A Lleida hi participem a través de l'Agrupació que tenim constituïda al parc (ACR Bombers Lleida). També hi ha altres iniciatives en que s'hi participa de forma institucional o de forma més local a través dels parcs. A Lleida hi tenim la festa de l'AFANOC. En aquest cas qui hi participa som els propis bombers sota el paraigua de l'ACR.

Els darrers dies hem pogut veure com a la fira de l'ensenyament hi havia també la paradeta de Bombers. Cal ensenyar als nostres joves que Bombers el constituïm persones que ens formem i aprofitem uns recursos que ens proporciona la casa (Bombers) per a poder fer tot un ventall de serveis d'emergències. Incendis, rescats, salvaments, assistència a tota mena de problemes relacionats amb la seguretat física de les persones... I tot això cal que els nostres joves ho vegin, per si algun d'ells o elles els agrada o hi veuen la seva vocació.

Però en realitat a nosaltres el que més ens agrada és veure com la canalla fan el millor dels seus somriures quan els vesteixes de bomber. Els poses un casc (de plàstic) i un jaquetó dels vells (els hi fa de vestit pantaló, perquè els hi toca al terra). I ells somriuen, fan cara d'il·lusió. Veuen que porten un vestit de bombers dels de veritat! I els pares i les mares els fan fotos per omplir tota la paret del menjador. I aquí és on ens guanyem als nens i a les famílies. Ens veuen com a persones de carn i ossos. Donem la imatge de persones alegres i de bon tracte.

Els bombers som els únics que no anem vestits de bomber
El més curiós però, és que en tots aquests esdeveniments més o menys massius sempre hi trobes a la resta de cossos d'emergència. Els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals. També s'hi suma la Creu Roja, que sovint porta alguna ambulància, i sinó munta una carpa de servei. Tant Mossos, Rurals com Bombers ens fem un fart de fer sonar les sirenes, ensenyar els vehicles i els nostres vestits. Segurament, i això no ho puc assegurar, però tant mossos com Rurals ho fan dins el seu horari (l'habitual o compensant les hores). De fet, si volen ser la imatge del Cos, com a mínim que sigui dins l'horari de treball.

A Lleida però, això ja no és tant així. Bombers ens permet utilitzar els vehicles com a logística. Bàsicament la furgoneta de magatzem i algun altra vehicle lleuger per a fer transport de material i persones. Però no es compta com a temps de treball. Ningú resta totes aquestes hores de voluntariat social de l'horari laboral. Segurament ve donat perquè fa no gaire temps érem tant pocs que amb prou feines podíem cobrir-les guàrdies de parc. I això va condicionar, que si no "treballàvem" de bombers no vestíem de bombers (si no treballes no pots vestir de bomber, això ho diu el nostre règim intern). I així és com van néixer les armilles de l'ACRBombers. En conseqüència els bombers que fem les activitats a Lleida no anem vestits de bomber. Anem vestits de l'associació. I és aquesta la que aporta el material per a fer les activitats (fustes, taules, flyers, merchandising, etc). Ah, i també el Marraquet bomber! Això segur que ni el direcor General, els SotsDirector  ni la resta de "jefes" de la casa ho saben. De conèixer-lo, segur que participaria a tota mena d'esdeveniments per tot Catalunya.

El que us deia fa no gaires dies. La festa del Patró de Bombers l'estem perdent. Com també estem perdent la imatge dels Bombers vestits de Bomber als esdeveniments de la nostra ciutat. Fa molt temps que ho dic. Si no fos perquè alguns bombers ho volen mantenir ja faria temps que Bombers no participaria a les trobades amb la ciutat. Fins i tot la cavalcada de Reis algun dia deixarà de tenir el camió de Bombers. No pot ser que només un parell de persones puguin portar el vehicle escala de 1969, que ho facin al seu temps lliure i que a més no puguin ni compensar totes les hores que hi dediquen. Un camió de 50 anys necessita passar ITV cada 6 mesos, portar-lo a fer revisions mecàniques i de manteniment. I això només amb la voluntat de les persones que no cuides no s'aguanta. Així que tot té un final. Esperem que mantinguin la il·lusió molts anys més...