dilluns, 6 d’abril de 2015

la subordinació Meteo al calendari litúrgic

Des de sempre (des de que estic a Bombers, i d'això ja fa un grapat d'anys) que tinc consciència que a l'abril hi ha un grapat de serveis d'incendi de vegetació i que molts d'ells son retroalimentats per les condicions meteo de les setmanes precedents.

Aquesta dada, que pot semblar a priori poc important esdevé fonamental a l'hora de fer les diferents previsions que (segons ens volen vendre) fa la casa. En realitat, alguns dels seus tècnics haurien de fer aquestes previsions, però la fan? Home, dubtar que a hores d'ara algú no fa la feina... doncs semblaria agosarat, però després de gairebé 5 anys de bloc podríem  arribar a dir, ni que sigui amb boca petita, que possiblement alguns tècnics i també polítics es passen pel forro les seves tasques. Ja hem vist com el tema vehicles, manteniments, recanvis, renovacions d'equips i de roba no funciona tant be com hauria d'anar i no només per problemes pressupostaris... i ara hem d'afegir al sac les feines de previsió i posterior planificació de mitjans i recursos per fer front als diferents perills que esdevenen tant de l'activitat humana com de la pròpia època estacional.
L'inici de la primavera és un moment de l'any que dóna molt joc per la fotografia, el passeig, i les excursions. Realment és un goig pels ulls. És temps d'abelles i de floració. Els pagesos disposen ja de poques setmanes per acabar de cremar tot allò que no han pogut eliminar fins ara (una mica de pluja, ventades vàries, la nevada...). I comencen les fires. Algunes aglutinen gent en recintes més o menys acondicionats, altres es fan a l'aire lliure on també cal preveure accessos o dificultats d'arribar de forma àgil a tots els punts, preveure evacuacions de gent i fins i tot estar preparat per les aglomeracions...
El que és indiscutibles és que anem justos de gent, i tenim problemes per acabar de "gastar" les preceptives festes que no vàrem poder gaudir el 2014. Hem arribat a Setmana Santa i encara hi ha gent fent festes de l'any passat! i les de 2015 quan les podrem fer? el 2016 o el 2017?. Aquests dies de Setmana Santa tenim al personal del GRAF, que increïblement, no estan activats, ni tenen activitats de crema ni de reconeixement de zones, etc, així que des de la previsió que es fa d'una guàrdia a l'altra ja els comptem a torn. Això, que ens permet tenir una mica d'oxigen per poder fer alguna d'aquestes festes demorades, es torna en contra nostre i del propi servei. Com la resta de l'any estem no a mínims sinó ajustats al màxim en el nombre de personal de guàrdia. I com no, després quan les circumstàncies canvien tot és improvisar i anar darrera els esdeveniments.
Fa pocs anys ja vàrem tenir la sumultanitat de serveis en els incendis del 8 de març de 2012 (dia del Patró bomberil) deixant al descobert la vulnerabilitat i fragilitat del nostre sistema. Avui, uns pocs anys després, sembla que no hem après la lliçó. Be, la teoria la sabem, tenim la intranet plena d'informes i postulats, els tècnics s'han distribuït encara més les feines per a que no es col·lapsin... però seguim sense solucionar res. Per això deia que sembla que aquí ningú faci la feina que té encomanada. Aquests dies amb les necessitats de la gent per disposar les seves festes (amb els nens per casa, ganes d'anar a la platja o fer les últimes baixades per la neu estovada), els GRAFs entrant a torn, i comptant dins els mínims dels parcs (el personal mínim del mínim a la RELL) només faltava una petita guspira per a que comencessin a saltar les alarmes... i finalment la previsió de la meteo va fallar. Vaja, la meteo fa el que vol, que és el que toca.
El vent dels últims dies als extrems del nostre petit país ha augmentat el perill d'incendis forestals. No només això, sinó que enlloc d'acabar a començament del cap de setmana de Rams, va perdurar fins a mitja Setmana Santa. Per tant el risc d'un incendi conduit per vent era ben present (les dimensions, freqüència i comportament dels incendis de la primavera estan descrits a més d'un llibre).
I quina ha estat la solució? el nou invent acabat d'extreure del fons del llibre "de Petete" d'alguna taula del ja conegut despatx omnipotent de Cerdanyola. La PRE-ACTIVACIÓ.

Aviat haurem de demanar una nova INT per a descriure el seu règim de funcionament. Més que res per a que ningú s'hi enganxi els dits. De moment pel que coneixem en cas de Pre-Activació els GRAFs, que encara que estiguin de guàrdia a torn (comptant mínims) a diferents parcs han d'estar sempre junts (com la Guàrdia Civil?), o sigui que un o l'altre ha de canviar de parc. De moment no va fer falta desplaçar a ningú més, amb la finalitat d'omplir el "forat" deixat pel company GRAF, però tot arribarà, qualsevol dia ens/us faran anar a Lleida o Tremp per a que el GRAF (que compta mínims) pugui marxar a fer companyia al seu company.
Si els pintem de groc, serà com una parella de GRAFs?
I no n'hi ha prou amb això, sinó que segons diuen quan hi ha un servei "normal de parc" han d'anar dins el mateix camió, i a poder ser si no surten als serveis millor... D'aquesta manera si hi ha necessitat d'activar als GRAF podran marxar més àgilment. Home, aquí potser s'han passat!

Em sembla que si que caldrà crear una INT que s'haurà d'anomenar: La Pre-activació dels GRAFs segons el calendari litúrgic i les condicions meteo.

Cap comentari:

Vols rebre els articles per correu? apunta't!