dilluns, 8 d’abril del 2013

Lo Concurs de Rescat de Lleida

Aquest cap de setmana a Lleida hem tingut el IX Concurs en Accidents de Transit de Bombers.
Ha estat tot un èxit!

Després de la prèvia de Balaguer de fa un parell de setmanes finalment a Lleida s'ha pogut organitzar un Concurs de Rescat, que malgrat alguns entrebancs d'última hora ha servit per demostrar que les coses es poden fer amb pocs mitjans i molta voluntat.

Això també es pot fer extens a la cursa de bombers de Lleida encara que per donar-li interès i qualitat cal disposar de mitjans que sovint cal pagar i per tant, la cursa depèn en part dels patrocinadors. Però en gran mesura també depèn dels voluntaris que treballen durant tota la setmana per col·locar les tanques, muntar el pavelló i moltes altres tasques que no es veuen però que si son imprescindibles.

Doncs d'una manera semblant i sense pràcticament patrocinadors, a Lleida s'ha organitzat un Concurs de rescat en accidents de Trànsit baratet, baratet!
Independentment de la participació imprescindible de l'APRAT (reglament i jutges) l'organització d'aquest concurs sols necessita un grapat de bombers amb la voluntat d'aconseguir vehicles a desvallestar, un espai per fer les maniobre i el contacte amb els fabricants de material d'escarceració per a que deixin el material. Aquesta edició ha estat la més austera de totes les que hi ha hagut fins ara. Però ha estat una lliçó d'humilitat i companyerisme entre la gent que hi ha donat un cop de ma per a fer-la possible i dels participants que mirant-se els uns als altres analitzen les maniobres que es van fent amb la il·lusió d'un col·legial al descobrir coses noves. I és que per molt que en sapiguem, sempre hi ha algun equip que demostra solucions imaginàries i resolucions de situacions que a nosaltres ens acaben sorprenent.

Jo no hi he participat ni com organitzador ni com a concursant. Hi vaig estar divendres (la primera jornada) veient un grapat de maniobres, equips molt ben compenetrats, equips de gent jove i equips novells que sorprenien per les seves bones formes. I l'ambient impressionant. A primera hora abans de les 9 del matí, ja hi havia bombers fora de guàrdia, familiars i amics mirant les evolucions dels primers equips.
Al llarg del matí s'hi van acostar estudiants de diferents cicles tècnics interessats en rescats, mecànica o intervenció sanitària. L'organització havia previst aquest fet i durant tot el matí sempre hi va haver dos bombers per explicar quin era el material utilitzat, quines maniobres es feien i respondre a multitud de preguntes que aquells joves els van fer.

Fa un temps vaig fer un post a raó que un company d'un altre parc em plantejava que si realment era útil o no un concurs d'aquestes característiques... veieu la formació els concursos i la voluntariosa voluntat.
Fa unes setmanes es va rebre als parcs un carta/email en que posava en dure que el concurs fos útil. Penso moltes coses, que no vull valorar, seré més respectuós que el que crec ells van demostrar, però és evident que al parc de Lleida i a la Regió d'Emergències de Lleida el concurs ha fet que es formés pràcticament un equip per parc, tant de professionals com de voluntaris. Pràcticament la totalitat de bombers de la Regió ha fet algun curs de rescat de vehicles. Al parc he vist potinejar un grapat de cotxes a gent de Lleida, de la Regió i de fora de la Regió. Aquí no se li ha fet fàstics a ningú perquè entenem que és alguna cosa més que guanyar un premi per anar al campionat estatal o mundial (que també te tela). Aquí la gent ha experimentat molt i ha descobert multitud de detalls a aplicar als accidents reals.

La casa potser no organitzarà més aquest concurs tal i com el coneixem... potser a partir d'ara els organitzarem els bombers. Perquè costar sol costen un "toro" un parell de dies, algunes hores d'MD per la gent que treballa fora de guàrdia, alguns contactes i intel·ligència per aconseguir vehicles i sobretot la il·lusió que tenim pràcticament tots els bombers per fer coses que ens ajudin a ser millors en la nostra feina, i això és el que té aquest concurs. Ens fa ser millors bombers.
Aquest cop els de premsa bombers han penjat a Twitter fotos de l'esdeveniment gairebé "on time"... ja tocava (alguna empenteta s'ha fet). Potser s'adonaran que a Lleida hi ha vida.

Organitzar un esdeveniment com aquest hauria de ser una fita obligada per tot parc de bombers de tamany mitjà-alt.

5 comentaris:

Joan ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Joan ha dit...

Molt be Alfons!!! I voldria afegir al teu post, una cosa que he observat durant aquests dies de prèvies i concurs, he vist companyerisme i compenetració entre tots els col·lectius de bombers, he vist com els uns ens animavam als altres i com tots miravam d'apendre els uns dels altres. Se'ns dubte i per mi ha estat una experiència genial i per repetir l'any vinent.
Ja només hem queda agrair i felicitar a l'organització per duu a terme aquesta trobada i felicitar a tots els equips per participar i als que es van classificar!!
Joan Caubet - Artesa de Segre

Ivan ha dit...

Hola, he participat en el concurs, vull felicitar a la gent de Lleida i a tothom que hagi participat.

Realment he al.lucinat amb el que han pogut muntar amb pocs diners (massa pocs).

Només agrair-vos que tot aquest esforç demostra l'autèntica força que tenim els bombers quan volem fer una cosa malgrat tots els problemes que s'hi presentin.

Agrair especialment a l'equip de LLeida (la colleta) que els vaig veure plegant carpes i recollint material, quan ja tothom marxava i ells deurien estar cansats, del muntatge previ, de les maniobres i de tot plegat.

Ha estat un concurs molt emocionant i amb equips que tenen molt de potencial.

Espero que el proper any ens tornem a veure...

Ivan Bagan

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Moltes Gràcies Ivan,
els he reenviat el teu agraïment.

I afegir que aquest cap de setmana també s'ha fet la cursa de bombers de Lleida, que també ha funcionat en base a l'esforç de molta gent.
Alguns al plegar del concurs van posar-se amb la cursa.

Son coses que normalment no es veuen.

Escrits com el teu son molt ben rebuts i una bona empenta per les properes edicions!!!

Unknown ha dit...

Hola! a nosaltres ens agradaria la vostra opinió sobre un adhesiu amb la imatge de rescat que hem creat. Pensem que pot facilitar la vostra tasca si la gent ho portés. No hem rebut resposta per part de la Generalitat ni de la directiva de bombers de Catalunya. Tenim la necessitat de fer-vos conèixer com són i que només amb un telèfon mòbil els podeu llegir i visualitzar la imatge de rescat. Ja no sabem com fer arribar la info als que realment esteu en els moments de salvament. Moltes gràcies per la vostra atenció, sou lo millor que hi ha!
Emma.
Veure imatge adhesiu:https://www.facebook.com/510163732414153/photos/a.511967942233732.1073741828.510163732414153/666245563472635/?type=1&theater