dilluns, 25 de març del 2013

previsions de Campanya

 
Acaba de començar la primavera i el fred sembla que comenci a esvair-se, però li costa.

A inicis de 2012 internament es parlava del conflicte amb els bombers voluntaris, de que segurament es contractarien pocs auxiliars Forestals, que els helicòpters els veuríem en foto i que hauriem de pregar per a que no passés res.

L'any passat per aquestes dates ja havíem tingut un grapat d'incendis forestals (principalment els simultanis del 8 de març) que van fer saltar multitud d'alarmes i tota la previsió se'n va anar a norris. Amb l'incendi de Rasquera (maig) ja va ser el punt d'inflexió definitiu. Des d'aquell moment es va decidir reforçar tota la campanya amb la contractació d'un nombre semblant al de l'any anterior d'auxiliars forestals, helicòpters i resta de mitjans de suport.
extret del Servei Meteorològic de Catalunya
Aquest any l'hivern ha estat cru. Hem tingut de tot. El fred va entrar tard, després va nevar a mig Pirineu i la sequera s'anava acumulant. Ja a finals de febrer i març ha anat plovent, a uns llocs més que altres, i tothom està content per la bona nevada acumulada aquestes últimes setmanes a gran part del Pirineu. Cert és que a les serralades prelitorals també han caigut un bon grapat de litres o hi ha arribat la neu. El que passa però és que aquest any ha tornat a ser un hivern ventós, que ha anat secant ràpidament la superfície.
extret del Servei Meteorològic de Catalunya
De moment, i ho dic amb veu baixa, sembla que si la cosa no canvia (no hem tingut incendis "importants" aquest hivern) la Campanya pinta normal. Ep, que cada any ens ensenyen fotos i vídeos d'Austràlia (si el seu "estiu" és dolent, aquí també hauria de ser-ho). Això la veritat no ho sé gaire be, i no perdré massa temps a interpretar mapes i fer previsions, quan això ja ho fa altra gent (SMC). Ei, que a Lleida i a la zona Central no ha plogut! Tranquils, si plou a Girona, a Tarragona i al Garraf ha plogut arreu i estarem tranquils, que la resta no existeix. Catalunya acaba a La Panadella i a Pont de Vilomara.

En tot cas si que dóna la impressió que aquest estiu si es compliran les previsions operatives de pocs mitjans addicionals a l'operatiu de bombers. Pocs forestals contractats, helicòpters els mínims (tampoc crec que en facin falta tants), segurament ja no es llogaran vehicles per transport (pel que s'utilitzaven tampoc és que els enyorem...), hi haurà guàrdies d'estiu? Els Professionals podrem recuperar lleugerament la nostra butxaca fent les tres guàrdies addicionals d'estiu? I els Voluntaris? Podran obrir els seus parcs sota una bossa d'hores per obrir-los? ... complicat, aquestos dels vestits i corbata ens tenen més que retallats (a nosaltres, ells no)
També caldrà veure com es planteja la campanya a nivell de camions. Si aquest hivern hem tingut problemes amb els camions, que farem quan calgui reforçar els parcs de professionals? Altra cop ens portaran vehicles dels parcs de voluntaris? Espero que aquest any a Lleida ens arribi alguna cosa millor que l'any passat. Ja hem perdut un camió forestal, suposo que en vindrà un per sortida forestal i si hi hagués una segona esquadra (que dubto) en faria falta un segon, i ja no sé d'on vindria.

Be, de moment tot és especulació, però no falta gaire per saber com anirà. Estem a Setmana Santa i en un mes ho sabrem. Llavors reprendré el tema.

dilluns, 18 de març del 2013

Horta i la mare que els va parir !

Desgraciadament la justícia en aquest país és moltes coses però justa no n'és.

Els col·lectiu d'advocats és molt conscient que la fiscalia té un alt grau de politització. La separació de poders cada cop és menor, i només cal parlar amb advocats per a que t'ho confirmin. I cal afegir que jutges i fiscals estan aïllats de la realitat. Certament, una persona que s'ha tancat molts anys per estudiar molt i molt per intentar aprovar les oposicions a fiscal o jutge poc coneix de la vida real i de carrer. Difícilment saben interpretar les paraules i raonaments tècnics d'enginyers, arquitectes o qualsevol especialista en alguna cosa, perquè sols saben de lleis i res del que passa a una feina o una família. I després per aquesta mateixa raó viuen en un submón (pocs amics i vida social tenen) on els que estan per sota la seva escala social no son res. Per això no és el mateix si a qui jutgen és un pobre desgraciat o un immigrant que si qui hi ha a l'altre costat de la bancada és una persona amb diners, un empresari influent, un polític (algú en coneix cap que l'hagin justat?) o un alt càrrec de l'administració...
Anem a pams.
1) Evidentment els culpables d'iniciar l'incendi d'Horta son els dos que li van fotre foc (presumptament).
Com ja vaig dir en un post anterior (la fiscalia i els responsables d'Horta), els bombers apaguen el foc perquè algú els hi mana.
En aquest país s'apaguen els incendis al bosc perquè hi ha una "cultura" d'apagar-ho tot, i la societat es creu que cada cop hi ha menys boscos, i això a Catalunya és totalment fals. Hem passat de tenir menys d'un 10% de boscos a més del 60% en només un segle, i segueix augmentant. Mai hi ha hagut una veritable cultura del foc ni de la gestió de boscos. Aneu a parlar amb la gent del Consorci Forestal a Solsona i potser començareu a aprendre alguna cosa.

2) No entenc com algú (primer el fiscal que ho va demanar i després el jutge per dictaminar-ho) pot dir que (segons la publicació del Diari Segre el 16/3/13, pàg. 13) "resulta evident l'absència de Delta 0 a la presa de decisions. Ara be, la mateixa es va deure a mateixa estructura organitzativa, clarament autònoma i independent, de les unitats GRAF. De la seva no-intervenció en el marc decisional no pot decantar-se presumpta responsabilitat penal" i quedar-se tant descansat.
També diu que van existir "dèficits de coordinació" entre els comandaments dels bombers, però també creuen que no poden atribuir-se només al cap de l'operatiu.
O sigui, que com el servei es va coordinar malament i això és culpa de no un sinó de més persones, que res, cap a casa a dormir tots. Alaaaaaa.
I també que com que els coi de GRAF van a la seva puta bola (que això ho sabem tots, be ara ja no ho fan tant) doncs que res. Que van prendre mal, ara ja no hi son i tots tranquils.

Doncs no! No pot ser.
Amb això que pretenen, que els Delta 0 i Eco 0 es quedin al despatx com fa no gaires anys? així les ordres no son d'ells i si passa algo serà del pringat que hi havia, i si és el que pren mal, millor! Així no li podrà donar les culpes a ningú.
A partir d'ara hem de ser conscients que al bosc ens donaran ordres com fins ara (que no s'apunten ni graben ni res de res) i si passa algo doncs qui pillarà serà el responsable dels seus actes, si t'has quedat és perquè tu has volgut. A foc de vivenda o d'indústria igual, si prens mal o provoques un Backdraft serà perquè has obert una porta o una finestra i aquí s'acaba tot. Que t'electrocutes? No haguessis caminat sobre el cable o tocat no se sap que. No hi ha una ordre directa que has d'agafar-ho. Que no s'ha tret la  llum? res, hi havia molta feina, hi havia descoordinació... i ho sento però el que ha pillat has estat tu. O en una fuita de gas. Nosaltres entrem a tancar l'aixeta, si mentre entrem explota i ens fem mal, serà culpa nostra per entrar, i del que va deixar-la oberta (si és que ho va fer expressament, sinó tampoc). I els GRAFs ja poden vigilar, que la culpa sempre és del foc i de qui el provoca. Si aneu amb la torxa fotent foc, i pren mal algú ja sabeu que us pot passar. 
Per tant ja tenim una cosa que la "Casa" pot fer el més aviat possible, que caporals, sergents, ecos i deltas deixin de cobrar els complements específics de comandament, ja que ells en realitat no tenen cap responsabilitat real en res. La culpa sempre és del que pren mal, de qui utilitza la màquina, el camió o el que sigui. Sabeu la de diners que es pot estalviar l'administració amb això?
Camió Egipci bolcat, de camí a l'incendi de la Granja d'Escarp (2003)
Recordeu quan van bolcar 2 "egipcis"? al final de qui era la culpa? de qui va comprar camions de desert per anar per carretera? de qui no va canviar les rodes de sorra per unes d'asfalt? de l'organització que no va assegurar-se que els camions no circulessin a més de 60km/h? Us recordeu, veritat?

Potser al final hauré de presentar-me al concurs de Caporals, així deixaré de tenir responsabilitat, cobraré més, deixaré de conduir camions mal dissenyats i no entraré a la majoria de serveis.

dilluns, 11 de març del 2013

Rescats factures i responsabilitat

 Ja fa uns quants anys que sovint sentim a parlar de que els rescats de muntanya s’haurien de cobrar. A nivell mediàtic això és molt populista. Sempre ha estat molt fàcil criticar a la gent que va a pujar muntanyes, passejar-les, fer travesses i encara més als escaladors. Vaja jo sempre he sentit a la gent gran (és que començo a tenir una edat) criticar als escaladors.

Tot i el populisme barat, que ven i molt, si que cal que ens plantegem seriosament quin tipus de rescat son realment urgents (som un cos d’emergències, no la mare Teresa de Calcuta). No és mateix anar a buscar un difunt, a algú que ha patit un accident o algú que per poc esperit necessita ajuda per sortir d’alguna situació excepcional.
M’explico. Avui al telenotícies migdia he vist com un helicòpter de la Generalitat sobrevolava una cala de la costa brava perquè se suposava que ahir una persona havia caigut a l’aigua, possiblement pel temporal que hi ha a la costa. Doncs be, segurament ja fa prou hores com per considerar que aquesta persona no es trobarà en vida... (en aquest moment desconec quin és el procediment).
Sovint se’ns sol·licita per anar a obrir una porta, posar una escala o muntar un accés per a que la policia pugui accedir a un habitatge per fer una comprovació o poder “rescatar” a algú que s’ha suïcidat a certa altura o que és complicat poder treure-la d’on està.
Altres anem a accidents amb gent que ha begut o ha pres substàncies il·legals que l’han alterat i ha provocat un accident (a vegades sol l’afecta a ell, altres ha topat amb d’altres vehicles i hi ha més gent implicada).

Potser algú em dirà que tots som iguals i que caldria fer el servei “gratuïtament” per a tots. Altres em diran que si, que alguns d’aquests casos son urgències demorables, o son negligències i per tant que cadascú assumeixi les conseqüències dels seus actes.
En realitat hauríem d’establir un criteri més o menys lògic i similar per als diferents casos... més si hi ha d’altres cossos i especialistes implicats. O sigui que intentaré establir els “meus” criteris, que evidentment podeu comentar, afegir o fer-ne el que vulgueu.
Primer. Si es tracta d’un cadàver confirmat, s’hauria de deixar als Mossos, que per això tenen el seu grup especial de muntanya i aquàtic. També tenen un grup caní. Tots ells actuen, o haurien d’actuar quan la persona afectada ja ha mort. (El confirmar un cadàver, o no, hauria de dependre d’un protocol clar per decidir quan és el moment en que es diu que ja no es considera viu). En aquest cas caldria plantejar-se molt be si és necessari o no l’activació d’un helicòpter o altres mitjans d’urgència per a fer una tasca que a priori seria demorable. I el rescat d’un cadàver... s’hauria de cobrar? De fet quan un es mor a casa o a l’hospital, els del servei funerari et cobren tot. No?
En segon lloc, cal decidir què és negligent i què no.
  • Anar a la muntanya segurament no és negligent i posar el límit a si el calçat és l’adient o no, seria més que complicat. O si vas amb camisa o si portes un forro polar de marca, del Decathlon o dels xinos...
  • Anar a la muntanya quan hi ha mal temps... també podríem dir que sortir a la carretera un dia de pluja és negligent. De fet els últims anys quan ha de ploure des del servei meteorològic aviat et fan un avís d’emergència i es posa el crit al cel. Complicat, molt complicat.
  • Als accidents, es podria considerar negligent algú que porta un cotxe de 20 anys? Encara que hagi passat la ITV corresponent? Tampoc és el mateix anar amb un Seat panda que amb un Mercedes classe R.
Segurament es pot considerar negligent algú que va bufat o ha pres alguna mena de droga (encara que sigui una medicació i que clarament afecti a les condicions), però aquí caldria clarificar quines son aquestes medicacions i les dosis, perquè qualsevol prospecte t’indica que “en algunos casos puede provocar somnolencia” o qualsevol cosa sobre “el manejo de máquinas”. Llavors si va en cotxe, pateix un accident laboral, o ensopega pel carrer i es trenca el cap? Que fem, li passem factura en tots els casos?.

En tot cas, quan tens un accident de cotxe, després et ve la factura de “carreteres” que cal reposar un senyal de trànsit, una tanca i/o una reparació de l’asfalt. Això generalment t'ho paga l’assegurança del cotxe i ningú s’escandalitza.
  • En els accidents laborals també i ha un grapat de possibilitats... si és culpa que la màquina no està correctament protegida, que s’ha trencat alguna peça i acaba sent un problema de manteniment... o mil i una possibilitats.
  • Perquè un incendi urbà, industria o de vegetació per un mal manteniment, una negligència o que sigui provocat, cal cobrar-lo?
Jo arribo a la conclusió que és molt difícil arribar a establir un criteri de què cal cobrar i què no.
Però per norma general crec que quan dubtem sobre si un rescat de muntanya s’ha de cobrar, també ens hauríem de plantejar que passa quan algú cau al mar un dia de tempesta, es fot un pinyo amb el cotxe per córrer o anar begut, per un intent de suïcidi o es té un accident laboral. I no em quedaria aquí. Quanta gent avisa que té un familiar que fa dies que no en sap res i avisa al 112? (totalment lícit i gens criticable). Quantes vegades hem arribat i ens trobem algú que dormia, anava bufat o drogat, o simplement havia marxat sense avisar a ningú? En aquest cas també ens hauríem de plantejar si es cobra el servei.

dilluns, 4 de març del 2013

La setmana del Patró de Bombers

El proper divendres 8 de març es celebra la festivitat de Sant Joan de Déu... Segons sembla va salvar uns nens d'un incendi en un hospital, per això se'l considera patró dels bombers...

A Lleida, com cada any, l'ACR (l'Agrupació Cultural i Recreativa de bombers de Lleida) que està composada pels bombers del parc de Lleida i la gent que treballa a l'edifici de Regió (Tècnics, administratius, personal de Control Central, magatzem, comunicacions,...) s'encarrega de preparar els diferents actes que es desenvoluparan principalment durant aquesta setmana.
Anualment es configura una comissió de festes, composada per tots aquells que volen ajudar en els preparatius i que és composada per una dotzena de treballadors de bombers. Des que es fa formar l'última junta de l'ACR, ara farà uns 5 anys hi ha hagut un salt qualitatiu important en els actes que s'organitzen. La visita amb els familiars a algun lloc d'interès a Lleida es deixa en mans del patronat de cultura de Lleida que anualment ens proposa una molt bona visita a la ciutat. Des de la mateixa comissió, i donat que molts dels que l'hem configurat els últims anys tenim canalla petita hem procurat que el cap de setmana es reforcés la visita de les famílies al parc i no sigui sols un acte amb quatre inflables a la cotxera sinó alguna cosa més... per això es va canviar de fer-ho al matí amb una mica de vermut pels més grans a convertir-se en una jornada de tarda amb inflables i activitats diverses a més de disposar d'una zona de ponis i acabar amb un bon berenar en família. També s'organitza des de fa no masses anys un concurs de truites, que li dona un toc "exòtic" a la jornada i una exhibició del Grup Caní de Recerca.

Aquest serà el tercer any en que es fa ball. S'ha recuperat després que es deixés de fer per uns deu anys. S'ha trobat un grup musical assequible i la gent hi assisteix amb ganes! Per tal ocasió s'habilita un escenari a la cotxera i un petit bar.
També s'organitzen jornades esportives, la més interessant (sota el meu punt de vista) és la sortida en bicicleta (BTT) amb esmorzar a mig camí que dona lloc a un grapat d'anècdotes que fa que se'n parli durant un grapat de setmanes. També s'organitza el torneig de futbol sala contra altres "funcionaris" del gremi (sol venir la guàrdia civil, mossos, ambulàncies, presons, la urbana...) que es juga la setmana anterior per acabar en una bona final durant la setmana del patró.

Tot això com veieu sols es fa en base a la voluntat de la gent del parc i la regió per a moure uns quants fils i que anualment sigui una realitat. No costa diners, costa temps.
Però si que hi ha altres coses que costen diners, a més de l'orquestra, els inflables i el berenar, hi ha l'esmorzar de bombers (a la cotxera dels parc) i els premis. Això es fa gràcies a la recaptació de les 4 màquines de cafè i beguda que l'ACR té als dos edificis. Gràcies als cafès del matí, migdia i nit de la gent que hi treballem podem d'entre altres coses sufragar les despeses d'aquests esdeveniments. El dinar de germanor és una altra cosa... és el vincle que mantenim amb l'ajuntament de la ciutat amb la que convivim.
Ara us deixo la relació d'actes que farem aquesta setmana i ja sabeu veniu a gaudir-ne amb nosaltres.

5 de març: ANUL·LAT PER LA PREVISIÓ DE PLUJA Bicicletada des de l'estació de tren de Lleida. S'anirà amb el tren fins a Vilanova de la Sal, per anar fent ruta fins a Balaguer (esmorzar) i acabar al parc de Lleida.
6 de març: Gran final de Futbol Sala (11h: 3r i 4rt llocs, 12h FINAL) i lliurament de premis i pica pica posterior.
7 de març:   9:30, Esmorzar de germanor.
                  17:30, Xerrada a càrrec del nostre company JORDI PARÉS "Alimentació saludable. Estratègies d'alimentació durant la guàrdia"
8 de març:
                 10:00, Missa en honor al nostre patró Sant Joan de Déu que oficiarà el Bisbe de Lleida JOAN PIRIS i FRIGOLA (a la cotxera del parc). També hi participarà el duo TUI HIGGINS & XAVIER MONGE"
                 11:45, Visita cultural al Palau de la Paeria de Lleida.  
                  14:00, Dinar del Patró amb el lliurament de plaques als bombers jubilats l'últim any.
9 de març: 16:00 Parc infantil i zona de ponis. Exhibició del grup Caní de Recerca.
                  19:00 Xocolatada popular
                  20:00 Concurs de truites amb obsequi per a tots els participants i un pel guanyador.
                  23:00 GRAN BALL amb 'orquestra "THE SIXTY'S", amb servei de bar i ressopó al final de la festa.
7 d'abril: Curses infantils
8 d'abril: III Cursa de Bombers Lleida (CX CURSA BOMBERS LLEIDA)

Us hi esperem!