dilluns, 14 de gener del 2013

la fiscalia i els responsables d'Horta

Se'm fa difícil entendre com la fiscalia no vol portar davant el jutge als responsables de dirigir l'Incendi d'Horta. Se'm fa difícil perquè, independentment de qui el provoqués (que ja els jutjaran), la voluntat humana és la que fa que apaguem els incendis. I per aquesta raó i d'altres es van crear els cossos de bombers. La natura no "ens obliga" a anar a apagar els incendis. Ara no discutiré si cal o no cal. Segurament que cal, però ara no hi entraré.

Entenent doncs que som l'espècie humana la que fa que anem a pagar els incendis, independentment de qui l'hagi provocat, qui dirigeix i organitza tot l'operatiu d'extinció (i també els de suport, prevenció, restat...) hauria de ser responsable de totes les coses que hi passen, ja siguin bones o dolentes.

Anem a pams. Els diferents grups de GRAF desplaçats a Horta aquell matí es van col·locar a la falda de la muntanya, en una vessant assoleiada, per sobre el cremat i amb previsió de vent a partir del migdia... Això ho sabem TOTS!
Ni els grups GRAF, per molt independents respecte l'operatiu general, ni la resta de bombers acabem funcionant lliurement sense donar comptes a "algú", que sovint és un Eco i aquest a Delta0. En el cas dels GRAF, a més tenen els seu Tècnic dins l'incendi (GRAF03) i el de Sala Central (GRAF01) que els nodreix de tot l'anàlisi tècnic dels diferents vectors climatològics i orogràfics que intervenen en la propagació i les oportunitats d'extinció.

A priori, i totes les informacions que ens han anat arribant així coincideixen és que, pel matí quan els relleus de personal tècnic, principalment del GRAF, ja s'havia advertit que les condicions meteo canviarien al migdia amb l'entrada de vent, produint revifalles de l'incendi a totes aquelles zones que quedarien mal anclades durant el matí. Així doncs, s'entén que tota aquella falda mal apagada durant la nit s'hagués d'assegurar, amb eines manuals i amb línia d'aigua on fos possible.
Però no cap en gaires caps (be, als dels caps si) [enteneu el joc de paraules, oi?] que a partir del migdia, quan encara hi havia fumeroles, es comprova que hi ha zones mal cremades, zones verdes en mig del vessant, i que les condicions meteo indiquen que la humitat està per sota el 30% (al voltant del 19% crec recordar) i una temperatura de més de 30º, aquell era un lloc més que perillós. Vaja, si en alguna zona havien de produir-se reproduccions amb alineació de 3/3 seria allí, on estaven situats els membres dels diferents GRAF.

Per la previsió matinal i per l'evolució tant de la meteo com la pròpia extinció inacabada confirmaven que la tarda seria de reproduccions i d'incendis. I és per aquesta circumstància no s'entén que ningú, absolutament ningú ordenés retirar o canviar l'estratègia seguida durant el matí.
De la mateixa manera que "algú" va col·locar pel matí als diferents operatius, algú hauria d'haver pres la decisió de modificar tant l'estratègia com de moure els grups de persones que havia treballant a la muntanya. Més quan el vent no va començar de cop, i les primeres reproduccions eren a peu de vessant.

Des que van detectar-se que les fumeroles començaren a agafar força i a canviar de color a que els diferents grups es varen trobar atrapats a la falda de la muntanya va passar més d'una hora. I aquest temps, sembla suficient com per a que totes aquelles persones allí situades poguessin haver marxat. Això segurament no assegura que tothom hagués tingut temps per marxar, però no es va arribar a provar. Es va preferir "buscar" o aprofitar les zones segures (que no ho van ser) per tal de mantenir-se a la gola del llop.
No entenc que feien allí totes aquelles unitats. L'alineació era de 3/3. El vent feia que fins i tot els helicòpters estessin a terra i no volant. Si el foc en aquestes condicions era inapagable, que cony hi feien tota aquella gent dins la muntanya?

Les decisions dins un incendi les prenen, a diferent escala, els diferents comandaments de l'operatiu d'extinció. Uns avaluen els riscos tècnics des de la UTE a la sala central, altres sobre el terreny i algú acaba donant l'ordre final d'execució de diferents ordres. El problema es que no hi van haver ordres...

També s'hauria d'analitzar tot el rescat posterior...

Però com sovint passa, no tothom pensa igual, en Marc Ferrer ha fet aquesta entrada al seu bloc: "Carles Font és culpable dels bombers morts a Horta de Sant Joan?"

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Quina rao tens ricardito,i encara donen ales als grafos.Laculpa al final sera dels que pringuen,que fort?.
A foc forestal salva el teu propi cul, ningu ho fara per tu,fes-me cas se del que parlo.

Mazur ha dit...

Interessant punt de vista Alfons. Segur que uns estarem d'acord i altres no estarem d'acord en lo escrit, però com tot, tots tenim la nostra opinió sobre Horta.

Jo personalment no ho vaig viure com a bomber voluntari ja que ni tant sols era aspirant en aquelles dates, però si que ho vaig seguir com a ciutadà.

Crec que tots hem llegit l'informe realitzat sobre els fets i podem estar mes o menys d'acord amb ell.

Ja he dit que tots podem tenir la nostra opinió al respecte, per lo que podria sortir d'aquí un molt bon debat sempre i quant es respectin totes les opinions i a totes les persones.

L'únic que de moment tenim clar es que cinc companys ens van deixar i un altre va quedar ferit.

Esperem que aquestes coses mai es tornin a repetir. Mai

Anònim ha dit...

Alfons, felicitats per aquest escrit que hauria d'arribar al Fiscal, ja que per lo que es veu no se a llegit els protocols que ens regim, ni la jerarquia piramidal en la que treballem.
Mazur, desde l'accident, se han canviat poques coses, i no a millor, sino tot lo contrari. Es evident que tornara a pasar, el Delta 0 d'aquell dia continua comanant altres incendis, i no em canviat res. L'unic que desitjo es que aquell dia tinga festa, i que no siguin amics als que els hi toqui la fatidica loteria.

Pablo Castro ha dit...

Muy interesante, Alfons.
La parte de la prevención y planificación técnica falló.

Yo te propongo, y la fase de rescate? Te animarás a repasarla? Hemos solucionado que pasará la próxima vez que delta-cero no responda por la radio (ej. estando en zona sin cobertura) ?

Si había certeza de que se estaban quemando, se pudo enviar un AVA ya que los helicópteros no volaban en misión de descarga de último recurso ? Tendremos un esquema descentralizado algún día capaz de rehacerse de que falle un mando por el motivo que sea (accidente, problemas de comunicación) ??

http://www.espaibombers.cat/analisis-de-las-comunicaciones-en-el-11-s-t345.html#post790

Llegat 2018 ha dit...

No sóc del ram però em considero algú prou ben informat i no només per lligams sentimentals (familiars i ex parella bombers), i puc dir que per la majoria de ciutadans hi ha la certesa que en aquell episodi van perdre la vida persones per culpa de la des-coordinació entre comandanents que imaginem en un despatx o al costat dels helicòpters de la foto menjant galetes amb un walki, no pas dins l'incendi.

Aquesta és la visió del poble, per molt que diguin fiscals o jutges.

Recordo algú en la comiissió al Parlament demanant als diputats no instrumentalitzessin políticament aquell episodi. Que algú, amb raó o no en el seu argument, hagi de demanar això, és perquè veu que està passant.

Heu parlat del ferit... Els mitjans també l'han oblidat.

Sempre ho dic... Cal ser valent, per denunciar públicament les perversions del famós "sistema". Els que treballem per l'administració sabem que quan se t'acaben els caps a qui demanar responsabilitats, escoltem allò d' "és culpa del sistema". Oí?

Tot plegat reafirma la meva teoria que el servei públic el donem persones. Sempre els de baix, és clar. Els altres són càrrecs, són l'administració del sistema.

El teu post s'ha fet esperar però no ha decebut. Et felicito.

Endavant amb lel rescat eh!

@siddhartha1967. Josep-Antoni.

Jordi ha dit...

Per desgracia en aquest país sembla que no volem aprendre dels errors, ja vaig dir fa un dies en el teu escrit al teu blog:"Recuperant les demandes d'un article anterior" que a dia d'avui aixo pot tornar a passar, el fet es que a dia d´avui seguim sense saber molt poc del que va passar realment aquell dia, si aixo i sumem que la inversió en material es inexistent (epis,vehicles,material d'extinció,etc....) sense noves convocatòries de places (professionals/voluntaris), comandaments poc qualificats o sense experiència,poca formació en seguretat i protocols d'actuació, la campanya que estem apunt de començar pinta molt malament!!
Ja fa massa temps que en aquest país anem ten-tan la sort....... si no passa res endavant! però malauradament de tant en tant no es aixi i perdem companys per la desídia d'uns quants, els de la casa tenim molt clar que aixi no es pot continuar d'aquesta manera, Peró de moment no ens posem clar per anar tots a la una..... repeteixo! Cal que torni a passar alguna altre desgracia perquè tornar a fotre el crit al cel??

Anònim ha dit...

Mentre la politica segueixi igual de corrupte que ara no hi tenim res a pelar i lo pitjor de tot es que el cos continua mes dividit que mai... No ens volem donar compte de que la situació es molt critica pel que fa a l'estat de molts vehicles, instal-lacions i en especial de les EPIS (no es reposen ni les trencades), per no parlar de que totes les millores aprovades en aquets circ de pall...sos que anomenan comisions de seguretat ni es veuen ni es veuran mai" colla de mentiders tots plegats " i mentrestant que fem tots a part de explicar-ho am la boca petita? Dons res... Esperar a que algú de nosaltres es torni a fer mal i apa a plorar tots que aixo queda molt be, que cony ens estar passant per no donar-nos compte de que sinó i planten cara aixo no ho arreglarem mai!!! Dels morts ja no sen recorda ningú desgraciadament i lo mes fotut de tot es que ells ja han fet tard per poder arreglar res... Els hi ho debem.