dimarts, 1 de gener del 2013

Any nou conseller nou

A pocs dies d'acabar l'any aquests del govern dels millors ens canvien el Conseller d'Interior.

La veritat és que no trobaré a faltar a Felip Puig. No m'ha agradat la seva manera de posar-se al capdavant dels incendis, agafant el protagonisme de les càmeres i els micros com si fos ell o els polítics els que apaguen els focs. En realitat hi ha un Director General, uns responsables operatius i fins i tot els Caps de Regió que estan molt ben capacitats per explicar que passa i com s'organitzen tots el dispositius d'un incendi. Si, ja sé, hi ha més gent involucrada... ambulàncies, sanitaris, logística de material, de menjar, de recursos de tota mena, alcaldes a qui tranquilitzar o a tapar. Ah, els Mossos! també hi ha els Mossos, que posen ordre a la zona per a que no s'hi coli ningú... ah no, també rescaten gent de masies envoltades de fum i foc. Deu ser senyal que els bombers no donem a l'abast... però això no interessa, és millor veure als Mossos fent de "salvadors" enfront les càmeres de la tele, perquè allí si hi son.

Reconec que en Felip Puig parlava dels incendis com si realment sabés de que parlava! Hi ha coses que a mi se'm fan difícils d'explicar a la família, i veies als "partes" de la tele com ell ho explicava amb un llenguatge força tècnic. Collons, quina oratòria tu!

Hem acabat l'any amb problemes de subministrament de material, camions parats en algunes èpoques de l'any (per estalviar assegurances, benzina...), hem tingut el lio de la MD que si no, que si si, que de moment no es toca res que hi ha eleccions... els concursos de trasllat, les promocions a bomber de primera que segueixen com fa dos anys, parades! i ni pensar en si cal alguna promoció de caporals o sergents... l'horari, sembla que l'horari que era tant urgent ja no ho és, o com a mínim a algu li han entrat caguetes i ja no té tant clar que serveixi per alguna cosa més que per putejar al personal.

Després de dos anys hem descobert que el Director General del Bombers ens anomena "funcionaris" quan a la llei de bombers parla de bombers professionals (inclou tècnics, personal de suport, de telèfons, emisores, etc que poden ser perfectament personal laboral).

L´única novetat és canviar el nom a l'escola de bombers. Fins ara era l'Escola de Seguretat i Protecció Civil, dins l'Escola dels Mossos, ara sembla que torna a ser un ens independent, però segueix dins el recinte de Mossos, i cal seguir amb les estrictes normes d'accés.

No crec que cap dels anteriors hagi aportat res fins ara. El primer ja no hi és i el segon ja veurem el que dura.

En canvi el perfil d'en Ramon Espadaler em dona un feelling diferent. De moment en tinc referència de quan havia portat diferents temes al Departament de Medi Ambient. Aquest tio hi entén en molts dels temes relacionats amb el Medi Ambient. Veieu aquest vídeo, sap de què parla!
Va portar la conselleria de Medi Ambient fa uns anys, substituint a Josep Maria Pelegrí, que és qui va fer la Llei d'Intervenció Integral, dins l'àrea del Medi Ambient i que incloïa la revisió de les mesures de prevenció i protecció d'Incendis en els nous projectes i de les noves autoritzacions/autoritzacions d'industries i comerços.

Segurament aquest últim fet farà que doni un nou impuls a la Prevenció d'Incendis a nivell industrial. Tinc la sensació, ratificada per alguns companys del sector, que els últims anys ha quedat deixada de la ma de Déu. Segurament serà un dels canvis que puguem veure en aquesta legislatura.

Espero, també, veure canvis en la política forestal. En aquest sentit el tàndem Pelegrí-Espadaler tenen prou experiència i coneixement del sector com per finalment treure'n l'aigua clara i trobar solucions efectives per tal de tenir els boscos gestionats (que ja va sent hora) i que això impliqui una millora en la perillositat dels boscos tant a nivell de risc d'incendi com del tipus de propagació i reacció del propi foc. Estem trobant-nos amb noves formes d'evolució i desenvolupament dels incendis com a consequència de l'abandonament del mon rural i la proliferació d'habitatges i urbanitzacions al bosc (generacions d'incendi forestal). Aquestes estan canviant de forma exponencial, els últims canvis ja son en cicles de menys de 10 anys!.

Sense que aquesta entrada vulgui ser una carta als reis ni una manera de fer la pilota al nou conseller, espero que amb aquest "nou" conseller puguem veure un canvi favorable en la política bomberil, forestal i fins i tot mediambiental d'aquest país. Això no és un desig, és una esperança que tinc. Després dels dos últims conselles (Puig i Saura) que realment han aportat poc en la millora del Cos, crec sincerament que tot i la crisi econòmica hi haurà un canvi de rumb en la nostra conselleria.

Per cert, sembla que el perfil d'aquest conseller nostre és més bomberil i menys policial.
Que així sigui.


Podeu complementar aquest article amb la visió del Marc Adéu Puig, hola Espadaler...

9 comentaris:

eric renom ha dit...

Un apunt, i no vull ser pedant eh!però en el primer apartat no has anomenat les ADF,oblit? No se com està a les comarques de Lleida, però al Penedès(1 parc de bombers per una comarca de 90.000 i amb mllta massa forestal) per fiacar un exemple,som totalment necessaris,i alhora poc valorats.
Au bon any!

Anònim ha dit...

Eric renom,

Sou uns pesats amb les ADF. Les ADF no són bombers, teniu-ho clar això. Voleu generar molta importancia quan realment no feu cap tipus de feina reconeguda.

I sou uns flipats.

Anònim ha dit...

Crec que tots som útils, no és pot desprestigiar a ningú.Ah!! sóc bomber

Anònim ha dit...

El què em refereixo es què per desgracia, si no hi han suficients efectius en una comarca col l'Alt Penedès, en em acabat convertint en necessaris, no et negare que a vegades et trobes alguns flipats, però si et parlo de la adf on estic, ho tenim molt clar què rls professionals sou vosaltres, i ja et dic jo que no fem el "rambo", ara, el que reclamo es un majot reconeixament,per poder tenir una formació mes preparada, i que no tinguem de ser uns autodidactes, ja que crec que és un perill.I et repeteixo que tenim molt clar què. No som bombers, però si un una dent de l'engrenatge en els incendis forestals.
Només reclamem aixo mes rwconeoxemnt per poder obtenir mes formació.

Jordi - Parc Torà. ha dit...

Crec que comentaris com el teu(anonim:1 de gener de 2013 15:05) ja cansen nano!! no se qui ets i la veritat veien la teva opinió tant m'he fot!! en els focs tothom que vingui a donar un cop de ma, hi que tingui clar el que s'ha de fer, i es benvingut!! no desqualifiquis a ningú pel fet de ser ADF, PAGES, VOLUNTARI ect...... perquè molts dels que portem anys apagant focs per aquest mons de deu et podríem explicar-ne moltes sobre la actitud de molts companys Bombers (funcionaris/voluntaris) que n'hi ha per fotre's les mans al cap!! per lo tant si tu ets tant bo, comença per ensenyar lo que sàpigues a la gent de manera menys prepotent i fent pedagogia de les moltes coses a tindre en compte al formar part d'un operatiu d'un foc i si potser ser! sense faltar a ningú, i en un futur el mal rotllo que personatges com tu aneu escampant per aquest mon de deu s'acabaran. Fins als collons!!!de veure gent que nomes fot que faltar al respecte dels demès.... m'agradaria veure't amb tu noi, el mes segur que hem foti un fart de riure veien-te treballar! a la resta companys/es us desitjo un bon any nou i si pot ser el menys mogut possible en quant als focs, i al conseller molta sort i el màxim d'encerts en tot el que faci!!

Anònim ha dit...

Completament d'acord Jordi. A més les ADF són gent del territori que poden donar més d'una lliçó a molta gent que a vegades parlen per parlar i a més sense respecte.

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Eric, respecte les ADF ha estat un descuit, però tampoc havia volgut fer una llista exhaustiva de tots els cossos que intervenen... que n'hi ha molts.
Al Segrià, que jo sàpiga no tenim ADFs, però si a la Segarra, on vàrem coincidir aquest estiu a l'incendi de Sant Guim. Van fer molt bona feina!

A mi em saben greu comentaris com el segon. Gent així fa que acabem recelosos els uns dels altres. Que no coincidim en la manera de treballar i de pensar no vol dir que no siguem tots vàlids.

Ah, i m'agrada que aneu donant la vostra opinió, d'aquest i de tants temes com volgueu.

Mazur ha dit...

Be, de fet les ADF depenen del Departament d'Agricultura ( es diu així aquesta legislatura?), no d'Interior, així que l'oblit de l'Alfons no s'hauria de tenir en compte, ja que l'article parla del nou Conseller d'Interior...
Però està clar que les ADF fan una MOLT BONA FEINA. I això s'ha de reconeixer. Per cert, les ADF de l'Alt Penedés son bastant potents. Fins i tot col.laboran en la retirada de neu de les carretes, ja que disposen de pales llevaneus per alguns dels seus camions...

ERIC RENOM ha dit...

Totalment d'acord,depenem d'agricultura.
Per sort mai m'he trobat cap bomber que en menystingues,ni han de simpàtic o de-menys però sempre amb bon tracte.
I si si,la nevada del 2008(?),en varem fer un fart de voltar amb la llevaneus,que la ADF on estic(Qintinenca) som una de les que tenim la pala.
Tornant al principi, no acostumo a fer cas de comentaris despectius i gens constructius, clar que tenim moltes coses malament,ja que crec que necessitaríem molta mes formació de la que tenim(i que moltes vegades es freelance).
I de pas també reclamar que ens deixin accedir a segons quins incendis,perquè per exemple a Rasquera, no ens van deixar entrar fins al cap de 11h, i perquè el senyor Puig ens acabes dient que érem el exercit de pancho villa,o en el cas de l'Emporda,que varem oferir camions,4x4... i voluntaris i no van deixar anar a excepció dels mateixos del alt i baix Emporda.
Au ja m'he quedat descansat!