dilluns, 17 de desembre del 2012

GPS, pilotes de goma i bombers

Estic al·lucinant,

Després de sentir algunes de les coses que es volen aplicar als Mossos d'Esquadra, la veritat és que al final he hagut de començar a seguir el tema aquest de la presumpta pilotada de goma a una ciutadana el passat 21 de novembre.
Nosaltres som bombers, estem exposats a múltiples situacions de risc... i poc a poc, però molt poc a poc, hem anat consolidant alguns protocols per tal de conèixer qui està a l'interior d'un edifici (en un servei d'incendi) mitjançant la utilització de la taula ERA (veure article), o als serveis exteriors amb  alguns (si, alguns) terminals de ràdio (les nostres emissores portàtils) que disposen d'emissor de posició (GPS) via ràdio. En aquest cas, aquestes emissores i els vehicles es poden visualitzar en els ordinadors de Control, del parc i dels vehicles que disposen de tablet.
Des que es van posar les emissores digitals, hi ha uns pocs terminals amb GPS (simplement disposen d'un geolocalitzador que envia les coordenades per una canal específic de ràdio a l'ordinador que gestiona totes aquestes dades). Aquestes emissores, tenen el frontal de la carcassa gris, son per als comandaments, tant als de dalt de tot (que ja veus per a que ho volen) com per a Sergents i Caporals. La resta, la tropa no en disposem normalment. Fins fa pocs anys, si tenies alguna d'aquestes emissores disponibles (un comandament de festa) aprofitaves per agafar-te-la quan t'enviaven a foc forestal. Recordo fa uns 4 estius, a l'incendi de La Fatarella que en portàvem una a la línia que estàvem muntant, i vam comunicar al CCB que la intentariem portar sempre a la punta de llança. Doncs be, ja al matí següent, un cop fet el nostre relleu, al CCB el cap de guàrdia ens comenta que "deu n'hi do" la línia que havíem estat fent tota aquella tarda i nit.
Fa 3 anys, a l'incendi d'Horta van trobar un dels cossos (1 hora més tard?) després de seguir-li el rastre mentre "escapava"... però si no hagués estat un GRAF (ells tenen emissora personal amb GPS) encara l'estarien buscant, ja que ningú més acostumava a portar el terminal gris.

A Bombers hem de tenir una emissora amb aquest GPS per cadascun de nosaltres. Això de moment sols es compleix parcialment a l'estiu, a raó d'haver muntat les esquadres mòbils. En teoria el vehicle que va a foc forestal porta 5-6 emissores amb GPS. Una de les conclusions de la Comissió parlamentària de l'Incendi d'Horta va ser que havíem d'anar geolocalitzats... (mesura 2.1.2 Incrementar el nombre de terminals amb GPS per tal que tots els efectius de bombers en disposin i per tant estiguin localitzats permanentment en el sistema de informació geogràfica (GIS)).
el localitzador al sostre d'un vehicle de bombers
Doncs be, això que es compleix en una minoria de casos (no només anem a foc forestal, i menys amb el camió forestal, que hi ha cops que hi assistim des un altre servei, portant un altre vehicle més polivalent), sembla que ho volen generalitzar a les "escopetes" dels mossos d'Esquadra!!!!!

Que si, que si! Estic al·lucinant.

No només els bombers anem rudimentàriament localitzats pel bosc, i gens a la resta de serveis, ara algú ven la moto als periodistes i als altres partits polítics (que ja no sé si son l'oposició o que, perquè entre tots ho hem deixat ben complicat i es necessiten els uns als altres) explicant que s'haurà de posar GPS a les armes dels Mossos de les BRIMO, per a saber en quin lloc exacte disparen i alhora controlar per on estan distribuïts cadascun dels agents. El pitjor de tot és que molta gent s'ho creu o pensa que si, que ho han de portar.
El que convé és que Mossos i Bombers fem les coses ben fetes. Que hi hagi els protocols ben redactats, que siguin lògics, que siguin assumibles, que es controli allò que cal controlar, que els comandaments realment facin de comandament i assumeixin la seva feina de comandar, no només de "supervisió" que molts cops és l'únic que fan (possiblement és que tampoc en saben més i a nosaltres ja ens va be, segurament estem més segurs així). I que periòdicament es registri i documenti tota l'actuació i no només les quatre informacions vagues del servei. En el fons, som l'exèrcit d'en Pantxo Villa, cadascú pel seu cantó, ja que el rol individual no ha existit mai en el nostre cos. Després et trobes algun sergent de bombers de palla o un mosso de la BRIMO donant cops de porra a un nen de 13 anys... i a cap dels dos, aparentment, els passa res.

3 comentaris:

Pablo Castro ha dit...

Muy interesante, Alfons.

Te matizo que para estar geolocalizados no sólo hace falta llevar radio con el módulo GPS, sino que la red por la que se reciben las posiciones (TETRA) ha de tener cobertura en la zona. Sobra decir que en modo directo tampoco con las grises estás localizado.

Pues resulta que la cobertura Xarxa no es la misma para un vehículo que para una portátil, ya que la antena es peor y la potencia más baja. Resultado, con emisora de a pie seguramente la cobertura territorial Tetra no pase del 80%. Si sólo tienes encuenta los terrenos montañosos con combustible forestal probablemente no pase del 60-70%.

A día de hoy es más eficaz llevar un smartphone que pedir nuevas emisoras me temo. O al menos hay que pedir casi por igual repetidores que emidoras. Eso no salía en el informe, nadie llegó a estudiarlo con suficiente detalle.
http://www.espaibombers.cat/la-cobertura-tetra-rescat-t332.html



Anònim ha dit...

http://www.espaibombers.cat/la-cobertura-tetra-rescat-t332.html

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Gràcies Pablo pels matisos.
No puc editar el teu text, pero deixo contància que la cobertura, com demanes, que en lloc de ser del 80 és del 90%. Això ho domies tu, per tant així deu ser.