dissabte, 19 de maig del 2012

Els bombers de can pixa

Més de 30 anys de Bombers de la Generalitat, 20 d'ASBOVOCA i un grapat més de sindicalisme i se'n va tot a la merda per un incendi de 200Ha de bosc (les altres son de rostoll i d'algun terreny de cultiu de secà).

Els bombers sempre ens hem comparat amb els Mossos, veient com des del primer dia han tingut comissaries noves i modernes, segurament vestits amb camisa nova que canvien cada any (la imatge d'una policia moderna ven molt) i mai s'ha vist un mosso patrullant amb un vehicle vell i destarotat.. Nosaltres, els bombers, portem camises i pantalons que sols se'ns permet canviar quan estan molt fets malbé (que no dic que no hagi de ser així) però últimament tenim problemes de subministrament d'equipament.
Fins fa quatre dies teniem vehicles dignes dels anys 60 (-comets i egipcis-), per sort en els últims anys s'ha renovat la flota, ara ni comets, ni egipcis, ni MB1222. Des de fa alguns anys estem reclamant que els vehicles tinguin suficient espai pel material i alhora pels seus ocupants.
També es demana que el pas de bomber (funcionari) a bomber de primera s'agilitzi (hi ha gent amb 8 anys d'antiguitat i encara espera una convocatòria). Poc a poc han anat sortint places de caporal i de sergent. De tècnic també n'han entrat un grapat (masses?).
La Direcció General ha fet les seves reformes i s'ha subdividit en 7 regions i no sé quantes àrees més (amb tota una estructura sobredimensionada).

Els bombers professionals (a instàncies dels nostres "estimats" sindicats) porten des de l'Incendi d'Horta sense fer pràcticament hores a l'estiu, l'any passat no es van fer, voluntàriament, guàrdies complementàries.
Fa 2 anys que els professionals estem fent reclamacions a l'administració
En dos anys de feina sindical (que no sé a qui han anat a vendre la nostra reivindicació) i dels periodistes (hi ha cap o gairebé cap article parlant de bombers) la nostra veu no s'ha sentit. No s'ha aconseguit res en quant a millora de la formació, compliment real dels mínims de parc (be, hi ha una proposta de nou horari. Càstig?) i encara falten 500 bombers per cobrir les necessitats reals de plantilla, manquen reformes a alguns parcs (funcionaris i voluntaris) que son més antics que la castanyera, i seguretat, sobretot SEGURETAT.
L'únic aconseguit és el LACES que no deixa de ser un protocol que es compleix quan tot funciona (o sigui, no gaire).
Els bombers voluntaris, fa 20 anys ja reclamen més diners (diners? voluntaris?). Ho sé perquè jo també he estat cap d'agrupació de BV i a les reunions s'escoltava de tot. No sé quan, però va arribar un dia en que "algú" va decidir pagar als voluntaris per fer de voluntaris. A l'estiu i alguns caps de setmana conflictius se'ls permetia estar de reten al parc "cobrant". I poc a poc s'ha anat distorsionant cap a que de forma habitual voluntaris facin de conductor del Cap de Guàrdia o del Cap de Sector.

Tornant al món real. Si, crec que els Bombers voluntaris han de tenir una cobertura mèdica especial o específica per quan estan "de servei".

Els Bombers Voluntaris han aconseguit en dos dies el que ningú havia fet en 30 anys de Cos de Bombers de la Generalitat.
Alguns periodistes (pocs), amb ganes de conèixer i de buscar què passa realment, han estat al cas de la situació, sincerament, felicitats!, però espero que quan els Bombers Professionals sortim al carrer, també tingueu tanta insistència a fer preguntes incòmodes al Conseller.
Als sindicats se'ls ha d'estirar de les orelles (o agafar-los pels collons) per a veure si espavilen. Els voluntaris amb 2 dies de reivindicació s'han fet conèixer, i ara tothom sap que hi ha el 50% de bombers voluntaris. Als professionals sols se'ns coneix pel calendari de tios catxes i mig en boles.
Però els bombers voluntaris han aconseguit allò que volien? de debò?
El Senyor Puig és molt Senyor Puig (si, aquell del bat de baseball), i jo no em crec res.
Em sembla que qui vulgui fer la campanya d'estiu haurà de fer, com sempre s'havia fet i fins fa no masses anys, presentar-se a les proves d'Auxiliar Forestal i així aconseguir (després d'un procés de selecció) un contracte laboral amb l'administració. La resta, com abans, solament hi aniran de forma puntual, molt puntual a foc. Aquests últims necessitaran una assegurança com la que hi ha quan compres un forfait, si pagues 3€ per l'assegurança d'un dia. Potser en lloc de cobrar 7,5€ acabaran cobrant menys, per pagar l'assegurança...
No sé com acabarà tot això, no sóc pitonisso. Però la situació actual amb els voluntaris s'ha anat fent gran, molt gran. Tots sabem que en un model mixt tothom és necessari i és el model que seguirà per molt de temps. S'ha de tornar a una situació més normal. La gent que es juga la vida ha de tenir un contracte laboral o una assegurança i la manera més fàcil és que, a l'època de risc, els voluntaris tornin a fer d'Auxiliars Forestals.

10 comentaris:

Joan Ruiz ha dit...

Ja se sap que a rio revuelto ganancia de pescadores. S'han d'aprofitar les desgràcies (incendi de Rasquera) per aixecar la veu quan la professió es noticia a la tele i al diaris. Quan més incendis, més publicitat i mes reivindicacions. Es trist, però crec que va així. Però no us fiqueu a cremar els boscos ara tampoc, eh?.

Aspirant ha dit...

Estic completament d'acord amb tu Alfons en el fet que als voluntaris no sel's ha de pagar(si potser un mínim, però no pas com ara) ja que per això són voluntaris, i qui vulgui fer del voluntariat una professió,(com passa ara en molts casos) i acavar cobrant 2000€ al mes fent guàrdies i conductor d'Eco0 i pamplines, que es curri unes oposicions!

Però com diem això també´en te molta culpa la gent de dalt per permetre-ho!
La figura del bomber voluntari s'ha prostituït massa ja, i com tu dius s'ha de tornar als inicis, i més en la època de crisis que hi ha. Fer algunes millores (com el seguro mèdic) i alguna altre i a ser VOLUNTARIS DE VERITAT!

I parlant de diners també la casa hauria de mirar com sel's gasta, fent parcs de bombers que semblen museus moderns i que costen 3 milions d'euros, auvà!

I ja que parlem de sindicats i de voluntaris, entre caler i caler, també haurien/haurieu de fer els bombers un pensament i mirar el que cobren aquests del sindicat, que també és una VERGONYA!
Avera què passarà amb la Campanya aquest any.

Salut

Mazur ha dit...

No puc dir mes de lo que s'ha dit. Soc voluntari i comparteixo la gran majoria de paraules que s'han escrit, amb la salvetat de l'últim paragraf de l'Alfons sobre que els voluntaris al estiu hauriem d'ésser Auxiliars Forestals per poder gaudir d'un contracte laboral o una assegurança.
I l'explicació es ben sencilla: si els voluntaris passesim a ser Aux. Forestal contarctats, deixariem automàticament de cubrir la resta de serveis que no fossin incendis forestals.
Però crec que per poder tenir una cobertura sanitaria mes gran ( no ens enganyem, que la tenim tots els espanyols i es diu Seguretat Social), es podria contractar per part de la Generalitat una assegurança ( amb Catalana Occidente per exemple, que lo arregla todo, todo y todo) amb part de la compensació económica de 7.53€, com ja ha dit l'Alfons.

Be, es una idea ( i no es meva, sino de l'Alfons) que podria funcionar i a la Generalitat no li costarien mes diners de lo que li costa ara...

Anònim ha dit...

Josep Lluís BV577. Hola nois , llegeixo els vostres escrits i comentaris i em semblen força correctes, `podria fer-hi algunes precisions però no cal , jo fa un any + o - he deixat d' anar al meu parc de voluntaris després de + de 25 anys ja que alguns no tenen gens clar la paraula VOLUNTARIS , jo us podria dir que fer de voluntari m' ha costat diners i alguna que altre discusió amb la família però sempre he tingut molt clara la meva situació de VOLUNTARi no he pretès mai fer de treballador asalariat del cos de Bombers de la Generalitat, quan m'he fet mal en algún servei la Mutua m' ha atès molt bé. Per tant fer de voluntari per rebre compensacions i tenir una segona o primera feina no és l'objectiu amb el que és va crear el cos de Voluntaris per tant em sembla correcte que tots aquells que volen rebre compensacions que és plantegin anar a oposicions o buscar d'altres feines i potser així quedaràn aquells que realment volen ésser voluntaris. Gràcies pel vostre espai.

Anònim ha dit...

Hola Josep Lluis, fa 24 anys que soc voluntari i estic completament d'acrod amb tu.
A totes les regions hi ha d'aquets personatges, i tots sabem qui son, i el mes greu es que ho fan amb la connivencia de l'administració.Es molt curios que gairebe a diari de tal hora a tal altra tenen sortida, vaja, com si anesin a jornal.

Anònim ha dit...

Senyors , soc voluntari des-de l´any 94 , mai he fet de xofer de cap de guàrdia , mai he fet de xofer d'Ambulància, mai he fet columna mòbil , ni epaf , tot el que he cobra ha sigut a base de sortides des-de el meu parc .
La paraula voluntari no te el significat de gratis , el que paga el govern es una compensació econòmica i a mi em serveix per que anar de guàrdia no sigui un cost econòmic per a mi .

No estic d'acord en que els bv tinguin sobre sous encoberts , però una persona en l'atur s'agafara allà on pugui , el problema no es del bv , sinó de la DG , perquè no marca un mini'm i un màxim d'hores al bv , perquè permet que els caps de parc funcionaris sempre estriïn el mateix voluntari per fer de " sirviente" , perquè no introdueixen que els funcionari facin aquestes tasques de xofers dintre del seu quadrant .Es mes senzill quants bf coneixen de segona activitat , per esta senta's al parc o fent el dinar de tots , podrien fer de xofers no.
Perquè ha deixat que els funcionaris , en altres temps , sinflesin a hores extres , clar ara diuen que no i han hores extres , NO HO CREC , tothom rebotat , i clar el germà voluntari es qui s'emporta les hores .......una mica de autocritica senyors funcionaris.

Parlant la formació .................es patètica tant la funcionari com la de voluntari , perquè totes aquestes forces que teniu en escriure no ma-xaqueu a la DG demana'n una escola de bombers amb instal·lacions adequades , i no el cuartet de les rates de l'escola de policia , perquè li poden canviar el nom però es l'escola de policia.

Sabeu com es va acabar a França aquest tema , perquè ells fa anys també el varen tenir, però tenen 30 anys mes de democràcia que nosaltres.
Tots els parcs excepte Paris i Marsella que son militars , son parc mixtes .
Tothom la mateixa formació.
La famosa sortida sanitària ambulància als parc a representat un volum-en molt important de sortides , el bomber de guàrdia poques vegades esta sense fer res.
L'escala de comandament no diferencia entre voluntaris o funcionaris tothom a fet la mateixa formació per accedir a la categoria de comandament.
Tots els funcionaris poden ser voluntaris , ja sigui en guàrdies al parc o de xofers o de telefonista al centre de control, el COTARRO es seu i nomes seu ni empreses de fora ni altres cossos .

Tinc un amic que un dia hem va dir saps la diferencia entre els bombers francesos i els catalans ??
els Francesos a les seves casernes a la porta posa " SAUVER OU PERIR " i els catalans tindria que posar " SAVER VIVIR ".

Aquí a les terres de la nord , part dels problemes venen generats per l´inconpetent del Borrell i´omnipresent Rifa, aquest últim no se com pot dormir amb els companys d Horta morts sobre la seva consciencia .
A la DG mai passa res , algú ha vist algun amb ous ferrats i patates fregides a l´espatlla , a la PUTA CALLE algun cop. ??????

M'entres el Funcionari i el Voluntari estiguem dividits la DG ens farà ballar al seu ritme

Anònim ha dit...

El problema no és un bomber voluntari cobri o no, si realment fa bé la seva feina, no passa res que rebi una compensació econòmica (com sempre s'ha fet en 150 anys) El problema és la gent que denuncia que els bombers voluntaris cobren, son els mateixos que volen cobrar aquests diners. És a dir, volen el tros de pastís. I aquí està la gran veritat. Els sindicats, enlloc de preocupar-se per l'assegurança, la formació o el material dels bombers voluntaris es preocupen per allò que cobren, perquè ara ells son els que també volen cobrar. Si les hores de conductor no es paguessin, creieu que els sindicats les reclamarien per a ells? No! Quants bombers voluntaris fan de conductors? Posem un centenar a tot Catalunya. Recordem que hi ha 2.500. Per un % tant petit cal criminalitzar a tothom? I ho torno a dir, perque se'ls criminalitza, perque ells volen aquests diners. D'això se'n diu avaricia
Mar Ferrer - Matadepera

Anònim ha dit...

Avui m'han dit que es veu que aquest estiu hi ha alguns parcs que faran guardia cada dia, de 3 a 6 bombers.Veig que hi ha alguns voluntaris que ja tenen el problema solucionat.Jo no, m'agradaria saber com esta el tema de la mutua, de l'asegurança, de la formació, del famos reglament, que ben be ningu sap que es vol que digui, del reconeixement institucional.I posats a demanar una pensió per la jubilació, que els empresaris que tenen bv tinguin descomptes a la SS, una formació OBLIGATORIA anual(aixo es aixi en altres paissos europeus).
Pero potser que aixo ho demani al reis, ara, que amb els problemes que tenen hem sembla que ho tinc dificil.
Au, que no tinguem que fer gaires hores aquest estiu, ui, perdo, volia dir que no tingueu que treballar gaire.

Anònim ha dit...

Tranquil!!! que et quedaran hores per fer com a extres, no pateixis que els voluntaris no les farem totes no fos cas que despres també es queixessis a algú per que no hi som,set veu massa el llautó.

Anònim ha dit...

Hola anonim 5 de juny, soc l'anonim 29 de maig, el llauto es veu que no s'ha vist gaire, a l'escrit dic que hi ha voluntaris que ja tenen el problema resolt, jo(tambe voluntari) no, i a continuació recordo quins son els meus problemes com a bomber.