dimecres, 28 de desembre de 2011

Reflexions per acabar un any d'anomalies

els Bombers de Lleida al Cucalòcum
Ja el tenim aquí, el 2012 està a tocar.
Ens esperen un munt de coses, que segurament no seran a gust de tothom, be... hi ha el tema horari, que més que a gust de tothom sols hi haurà un individu que pel que sembla se'n sortirà amb la seva.

Fa dies volia escriure una mena de faula de Nadal, la típica peli de Nadal que explica la vida d'un personatge que recorre les vivències de la seva vida amb l'esperit de Nadal... començava a les valls d'en Valira, passant pel Setvei Tècnic i acabant no sé... fent horaris? Però ja se sap, no pots parlar malament d'algú a qui sols coneixes per algunes de les "pifiades" que al meu entendre a fotut. Suposo que l'esperit de Nadal l'ha deixat dormir tranquil·lament, a casa, clar. Algú que es dedica a fer horaris, de torns de 24h amb festius inclosos, se suposa que hauria de treballar a torns, nits i festius, o potser no cal? Be, se li suposa una sensibilitat amb la gent que passa algunes nits sense la dona ni els nens, els dinars de Nadal, nits de Reis o el dia de la Mona... sempre podem buscar un canvi de guàrdia (Ah, no!!! que ara els volen restringir... que som uns privilegiats!!!).

Ja sé, tenim molta sort, tenim feina, que a més paguen (de moment) però cal recordar que nosaltres anem allà on la gent marxa! i això no ho recorda ningú. Les últimes setmanes la premsa, se'n recorda de nosaltres... 5 ferits a Torres de Segre, un bomber amb un "cop de calor" a l'incendi de la fàbrica de maniquins... i sembla ser qua ara a tots els focs de vivenda hi ha intoxicats per fum... per fi sembla que els periodistes se'n recorden de nosaltres. El que deia, els bombers anem allí on la gent marxa!
 Doncs be, ha passat un any des que vaig escriure l'article anomenat la deriva bomberil, any nou i cúpula nova on parlava de les herències dels diferents governs des del punt de vista bomberil:
  • CiU: parcs que la majoria queien a trossos i una flota de camions de més de 16 anys! Malauradament les expectatives no son gaire diferents a les de fa 9 anys. Seguim tenin aquells cascs i els mateixos vestits d'intervenció.
  • Primer tripartit + Tura: multitud de projectes de reforma i nous edificis de parcs de bombers, molts d'ells acabats, però amb errors importants d'execució i disseny.
  • Segon tripartit + Saura: Rentings que s'han allargat, cascs que ja tenen els seus dies, més de 10anys (això i el nou vestit d'intervenció ho van fer be els convergents), acords amb sindicats que fan pena. Després va passar Horta, amb el desastre humà i un rescat caòtic (a veure si d'una vegada algú se'n fa ressò). I les INTs i xuminades vàries que han fet que més que bombers semblem el "robocop" passejant-nos pels boscos.
La conclusió era que fa dies que això no va de cap manera. I proposava d'escoltar als de sota, als del mig i als de dalt. Tots podem aportar coses i tots tenim coses a dir. Calia fer més humana aquesta superestructura. Fa un any deia: El meu desig als nouvinguts (que no ho son tant) és que aprenguin dels errors del passat i ens ho posin més fàcil.
Em sembla que no van llegir-ho o si el van llegir segueixen amb les orelles tapades i els ulls tancats. No es pot imposar un horari pel fet de que es fa més senzilla l'organització de les guàrdies, quan resulta que fa 10 anys hi havia 13 festes i es feia tot a ma, i ara que tenim ordinadors que ens ho fan tot automàtic (qui més qui menys ha creat un "excel" amb "macros" amb les guàrdies i RH de cada bomber i sabem les festes/guàrdies que fem o que sobren), per voler canviar-ho tot en pro de la eficiència burocràtica. ANDA YA!.
El magatzem ens diuen que no hi ha res, ni rates. No trenqueu pantalons, que no hi ha la meitat de talles (la 42 i la 44 res de res), samarretes? va.... ui, i si teniu un servei no gasteu escumogen que queden mitja dotzena de bidons.
El meu desig per aquest 2012 és molt senzill, que torni la normalitat. Que tornem a tenir roba per quan se'ns fa malbé (que ningú canvia unes botes pels cordons, no fotem), que hi hagi mànegues i escumogen al magatzem, que si s'ha de millorar la distribució de personal per disposar de més gent a l'estiu no cal canviar horaris, sols cal ser una mica previsor, en lloc de deixar les 2 RH que sobren (de mitjana) que ens les deixin fer i posteriorment tornem aquestes 48h a l'estiu (6 de 8h, o 4 de 10h + 1 de 8h), si és que hi ha moltes formes de fer les coses i sense tocar els collons al personal. També vull que els pixadors del parc de Lleida (que sols tenen 2 anys) tornin a funcionar (ningú fuma, ja no hi ha burilles), i les llums automàtiques que realment s'apaguin, i que quan hi hagi la possibilitat... que els camions tinguin espai per les bosses, ... i el 3.19.30 que torni a tenir espatlleres (que la botella d'aire sola és molt incòmoda i perillosa)... i el 3.19.60 (l'escala) que s'arregli d'una vegada, cada setmana hi ha algun bomber que es queda a la cistella a 10m despenjat. Que algú foti mà a la puta calefacció del parc, que anem amb samarreta suant com a pollastres i després sortirem a la cotxera a -5º i clar no te constipis que ets un "privilegiat"!

Apa, que TOTS i TOTES tingueu un bon començament d'any.
Us espero el dia 1 de gener, de guàrdia, clar.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Sembla que ningú esta conten i la falta de presa de decisions concretes fan que cada vegada més dins del cos hi hagi desconfiança en el que es diu o en lo que no es diu, la veritat es que treballar en aquestes circunstàncies fa que el personal estigui més pendent del que passa en l'entorn que del treball en si i això en el nostre ofici pot derivar en incidents/accidents, la falta de material tampoc ajuda a millorar la situació, hi a més a més ara torna a sortir l'elefan vermell on els bombers voluntàris que també estan fustrats amb el tracte que reben de la cupula demanen ser semiprofessionals amb els seus comandaments propis. Deu salvi a la reina.

Anònim ha dit...

I aquest próxim estiu tindrem auxiliars forestals?? Aquesta feina de portar motxiles forestals que a ningú agrada ho faran els profesionals? Falta de personal, més incendis forestals, més hores extres per als profesionals. Les pagaran? No.

Estem tocant al sostre i no tenim cap solució.

Vols rebre els articles per correu? apunta't!