diumenge, 9 d’octubre del 2011

les coses dels horaris

Horaris de 5 torns o de 4, guàrdies de 12h, de 8h... i multitud de xapusses (enginyeria del calendari) per a fer quadrar els números i que ningú es quedi content.

Portem molts anys amb l'amenaça de guàrdies de 8 o 12h, però ara s'han inventat un nou horari (be, diu algú que per Màlaga o Granada o vés a saber on tenen 5 torns).

Al darrera no hi podia faltar una excusa pretesa per l'elit bomberil... som bombers de boscos! Oblidem-nos els de Lleida, Tarragona, Reus, Terrassa, Sabadell, Hospitalet, Badalona i molts altres parcs (que segur me n'oblido molts) de que tenim un perfil molt més urbà. Hi ha gent que oblida les fotos que hi ha a les parets de la majoria de parcs grans de Catalunya. Incendis d'indústria, teatres, habitatges... tots ells urbans i que  de cop i volta volem oblidar amb l'excusa que necessitem bombers per apagar boscos.


Teatre de Lleida 1876
Lleida 2005
Lleida 2005
Terratrèmol a Mèxic
Serós 1950
A-2 Lleida 2005
Ja he dit molts cops que no hauríem d'apagar ni la meitat d'incendis de vegetació. Evidentment cal ser-hi, vetllar per a que no acabin cremant ni les cases ni les poblacions veïnes, però un bosc que ha crescut sense solta ni volta perquè un pagès l'ha deixat de cultivar... és com voler fer una sortida a accident de trànsit a un cotxe abandonat a qualsevol racó de món.
És per això que no entenc perquè aquesta dèria de voler tenir bombers i més bombers a l'estiu. De fet no entenc que hi feien més de 100 mitjans bomberils en la misèria d'incendis d'aquest últim estiu.
Però be, de moment s'hi va i assumirem que la "casa" que és qui mana i en teoria en sap (ejem, ejem) ens diu que cal disposar de més mitjans humans a l'estiu. De tota manera tal com estem funcionant actualment ens trobem que la gent que contractem a l'estiu (els auxiliars forestals "forestalillos") acaben no sortint tots! Normalment un s'ha de quedar al parc, perquè han de sortir tants bombers com sigui possible.

Però que té l'actual horari que no permet fer hores "gratis" a l'estiu?
Entenc,  que cal reduir i a poder ser no generar hores per a fer guàrdies d'estiu, la majoria de bombers ho entenen. Ok, s'han acabat les guàrdies d'estiu remunerades. Però també s'han permès una sèrie d'anomalies que han fet que la casa hi perdés molts quartos! Tots hem vist caporals fent guàrdies en exclusiva a punt de trànsit, sense tenir gaires coneixements de cartografia ni d'ordinador, deixant tota la feina als forestalillos de torn, i ells creuats de quatre braços. També hem vist sergents fent de conductors de Cap de Guàrdia o de sots-Cap de Guàrdia... em callo el que penso.
Deixant a banda això, que el 5è torn no evita, podem dir clar i fort que l'horari de 4 torns permet fer guàrdies d'estiu sense generar hores. Només cal veure que el 90% de bombers, caporals i sergents hem de deixar de fer dues festes (RH) durant el període de "no estiu". Be, si les féssim es podrien recuperar al període estival, així ja tindríem 48h (el 5è torn en proposa 50). També hi ha les "festes" per trienis i per antiguitat que molts fan (jo aquest any ho he fet així) la guàrdia sencera i després tornes el que et falta... doncs es podria fer que aquestes i qualsevol hora que faltés s'hagi de tornar a l'estiu... també seria una manera d'evitar alguns "descuits" o "trampes" legals... agafo festa i ja la tornaré un altre dia. Però que també seria una bona opció, poder agafar una festa addicional  per tornar-la a l'estiu. Això ben escrit i ben regulat no n'ha de donar cap de problema. Son les nostres hores de treball, si no les treballo un dia les hauré de fer un altre.

L'horari de 4 hores te una cosa molt bona. No cal pensar. Tot està regulat. Quan tens guàrdia, quan et toca una RH, les vacances, fins i tot que has de deixar possiblement una RH perquè hi ha un company de vacances... És tant cíclic que ara algú vol fer la quadratura del cercle.

L'horari de 5 torns presenta dos inconvenients bàsics. Un, que calen més caporals (falta augmentar en un 25% la quantitat actual de caporals) i alguns sergents als parcs grans que cobren més que un bomber. I segon que ara les rotacions ja no son clares. Per començar caldria que cada any es mogués un torn endavant (preferiblement l'1 de març, sinó no tots els torns son exactament iguals) evitant que sempre els mateixos bombers treballessin els mateixos dies. En l'anterior escrit ja vaig exposar que hi havia un torn que treballava 1 sol festiu mentre que un altre en treballava 7. També queda pendent com fer rotatòria la disposició de guàrdies a l'estiu (també passa en el cas dels 4 torns, però fins ara dins el propi torn ens havíem repartit les guàrdies en festiu). La diferència és que no tots els bombers feien guàrdies d'estiu i no hi havia tanta gent ni guàrdies com haurà a partir d'ara.

També queda per lligar, i aquí em perdo una mica, que les "noves guàrdies d'estiu", que com son hores del meu horari, les he de fer al meu destí, o sigui al meu parc. Fins ara moltes de les "velles guàrdies d'estiu" eren a parcs de voluntaris o parcs d'estiu, que al ser voluntàries i remunerades s'entenia que formava part del pack.

També hi ha gent que proposa horaris més curts, de 8h o 12h... això pensant en horari forestal no és econòmicament viable, ni operativament tampoc. Cada incendi generaria multitud de relleus i d'hores extres i ambdós s'han d'evitar. A més, un dels problemes que tenen actualment els incendis amb relleu és que s'atura l'extinció durant aquesta fase. No treballa ningú! Ni els que marxen, ni els que arriben ni la gent de dirigeix, ni els de logística, ni ... res. Sols els helicòpters que acaben d'arribar, però que d'aquí a una estona també paren a esmorzar o a repostar.
Per cert, els sindicats, estan de vacances? Aquest matí a l'e-mail del parc tot de crítiques creuades sobre si els sindicats fan o no fan i si les decisions es prenen en assemblea, que si hi ha pocs assistents, que si tal o qual... Les assemblees sols "donen/no donen" la conformitat a uns punts que el sindicat creu que es poden aprovar o no. No han de decidir si volem o no volem, tots tenim la nostra opinió, tantes opinions com bombers.

Ara me n'entero que seguim mobilitzats des de lo d'Horta!, Collons. Però si sols hi ha 4 pancartes ronyoses. No queda res de les mesures a prendre a l'estiu del 2010. Senyors, que estem a la tardor del 2011!, que hem canviat el govern de la Generalitat!
Hi ha una frase d'un correu que subscric, és forta, però he rigut molt (hauria d'haver-me emprenyat, no?):
  • Siento deciros que me ha llegado que la DG ya tiene "coll avall" que en enero pone el horario nuevo, y que los sindicatos ya han doblado la rodilla y ahora solo "estan negociando" si se les van a correr en la cara o en las tetas...
Acabo tal com he començat.

Que hem de fer, apagar focs o fer una bona política forestal? Si el que cal és això últim, jo també proposo una cosa, que els de groc deixin de dependre de bombers i passin a agricultura o a medi ambient. Així els bombers serem bombers i ells podran passejar-se amb els seus 4x4 pels boscos picant i fotent foc, tant com vulguin. Els bosc no l'acabaran, només cal comparar fotos.

Evolució de la massa forestal en 100 anys

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Cuando entenderas porque en los incendios forestales "l'èlit bomberil" envian 100 bomberos?
Por que sabem que solo trabajaran un 20% el resto no produce. Si todos diesen el callo otro gallo cantaria. Pero como hay un 80% de bomberos que piensa como tu: Los fuegos forestales son un rollo ya que cansa mucho y no me da tiempo de navegar por internet i decir chorradas en mi blog.
Por cierto, gracias a los incendios forestales hoy somos 2500 bomberos sino solo habrian eso los de "Lleida, Tarragona, Reus, Terrassa, Sabadell, Hospitalet, Badalona i molts pocs parcs més".


Saludos a todos y esperemos que no llegues muy lejos en esta casa ya que sinó al final no trabajará ni Dios!!

Pablo Castro ha dit...

Ya van varios comentarios que se preocupan de que llegues lejos en la casa, jejeje