dilluns, 30 de gener del 2023

Prou precarietat dels nostres TEOC

Com ja sabreu, els bombers treballem en equip. Uns fan la feina i els altres també. Amb això el que vull dir és que tota la gent que treballa en aquesta organització i més si té influència en la ressolució dels serveis, és det tot important. Sigui qui sigui. Avui especialment vull donar veu (i espero que em segui demanant un lloc en aquest bloc) als TEOC, Tècnics Especialistes Operadors de Control.

Missatge d’una companya TEOC, al qual he adaptat per a evitar l'exposició de dades personals i de serveis. També per aclarir alguns conceptes i fer-lo un document que pugui ser comprès per gent no exclusivament de l'àmbit bomberil.

Fa uns dies vaig estar de guàrdia de dia a una de les 6 Sales de Control Territorial d'Emergències de Bombers. Érem tres TEOC. Com molts sabreu, algú ha decidit no cobrir els mínims establerts al CI.DSCB.033_2022, que en el cas de la nostra Sala és de 4 TEOC.

Us vull fer un resum d'aquesta guàrdia:

Des de les 7h fins les 19h vam gestionar més de 100 actuacions, sense comptar-hi la gestió de personal, ni el seguiment d’incidències com els canvis d’EPI, d'ampolles d’aire, de baixes de vehicles, ni la previsió de la propera guàrdia (que cada cop la fan realitzar més aviat, solapant-se amb altres tasques primordials del principi de guàrdia) ni d'altres tasques que tenim encomanades. 

Respecte als serveis vull destacar: 

11 accidents on hi destaquen: Un d'ells va tallar la AP7 amb una persona atrapada molt greu. Un atropellament d’un tren amb un mort. Un accident amb un camió de Matèries Perilloses

Salvaments: Una persona precipitada de 8 metres (amb activació del GRAE), diverses obertures habitatges urgents (relacionades amb salvament de persones), la recerca de dos dones perdudes, la deflagració a un camió d’escombraries amb dos ferits.

27 incendis edificis: Una Indústria química a Castellbisbal, Una de transports al Maresme, incendi d'una masia amb una persona amb cremades (amb relleus de personal inclosos). A més de multitud de focs de xemeneia (alguns amb afectació a l’habitatge)

8 incendis vegetació, a més de tota la resta d'avisos de foc en els que hem de fer recerca d’informació per confirmar que es tracta d’una crema controlada i poder-los descartar.

Varis ajuts a altres regions.

Es varen donar consells a la ciutadania (fuites en ampolles de butà, filtracions d’aigua...) evitant així moltes sortides, evitant col·lapses durant la guàrdia.

I després d’explicar-vos tot això vull fer una reflexió: 

No entenc aquesta actitud envers als TEOC. No puc entendre com hem arribat a aquesta situació que vivim sentint un menyspreu total cap a la nostra feina i posant en risc la nostra salut física i mental.

La guàrdia d’aquest dia no va ser excepcional, portem molt temps vivint les guàrdies sense poder descansar.  

Som persones, no som números ni màquines. Necessitem anar al bany, dinar, esmorzar i de tant en tant, sortir a agafar aire perquè estem gestionant serveis d’una complexitat que requereixen tot el nostre esforç en un temps rècord i això passa factura. I tenim dret a fer-ho! 

Aquest, i molts altres dies, no ho vam poder fer. No exagero si dic que entre els 3 no vam descansar ni 1 hora de tota la guàrdia (esmorzar i dinar inclosos).  

Des de Recursos Humans ens han fet creure que augmentarien els mínims a partir de gener i que això venia avalat per una contractació de personal. I de pas van aprofitar per justificar un canvi imposat d’un nou calendari.  

En sentim enganyats i menyspreats. A sobre ens hem de sentir malament per agafar Hores Sindicals, un permís o un indispost perquè sabem que no ens cobriran i els companys hauran de patir una  sobrecàrrega de treball.

Sé que des de la nostra Regió d'Emergències s’ha fet l’impossible per buscar una solució i ho agraeixo. Ahir el nostre cap de Coordinació Territorial (CX0) va informar a tothom als briefings del matí i ho va fer constar al TRI (taula de recursos de la guàrdia). També he de dir que els parcs ens van fer arribar la seva solidaritat i comprensió.

Fa molt de temps que estem avisant que algun dia podem tenir algun ensurt greu. Per això us demano que feu arribar aquest escrit a qui creieu convenient.

Es la nostra obligació fer tot el possible per millorar el servei i evitar que algun dia ens trobem en una situació greu que no tingui marxa enrere. 

Si hi ha algú que després de llegir això encara creu que tenir la Sala de la REXX amb 3 TEOC (sota-mínims) no és una irresponsabilitat i que no es posa en risc la nostra salut (física i mental), la dels bombers i de la ciutadania, només em queda convidar-los a fer una guàrdia amb nosaltres per patir en primera persona el que patim nosaltres a diari.  

Vull remarcar explícitament la paraula ESPECIALISTA. Fer de TEOC és una tasca molt específica, per la que cal estar format, tenir unes condicions mentals (semblants a les dels bombers) perquè sovint parlen amb víctimes d'accidents i d'incendis a les quals encara no els hi arribat l'ajuda dels equips d'emergència. O simplement, com en el cas d'Horta, parlen i es preocupen directament amb els companys accidentats. Mereixen ser tractats com el que són, ESPECIALISTES, els quals col·laboren i treballen en paral·lel amb els bombers que intervenim amb els serveis. Perquè ells també intervenen de forma directa en el servei i el tracte humà a les víctimes.

Els Bombers i Bomberes, que treballem colze a colze amb vosaltres, us donem suport.