La Terra és un planeta ple de canvis, la nostra vida també és plena de canvis, així com la nostra feina. Una guàrdia podem estar avorrits al parc i d'altres són un no parar. Hi ha guàrdies en que podem preveure i preparar un dinar high-level i altres on has de dinar en un racó de la muntanya (o a peu de carretera) amb una safata del que t'han portat. Sortosament a bombers estem ja acostumats (perquè també forma part de la nostra feina) adaptar-nos a les circumstàncies de la vida de tots. Per una banda perquè compartim torn amb un grapat de persones, que tot i ser també bombers veuen la vida diferent a nosaltres i també perquè com he dit abans, cada servei és diferent a l'anterior.
Hi ha dies en que rescatem un gat de dins una claveguera o d'un tub, altres en que un gos ha caigut al canal (i cal entrar-hi per rescatar-lo), altres en que quan arribes el gos ja s'ha ofegat i et trobes amb una reixa on hi ha de tot (rates incloses), també incendis de vegetació petits en època de poda (si us plau, abans de trucar al 112 assegureu-vos que el fum que veieu és realment un incendi i no una crema d'un pagès), o incendis de sembrat en època de sega (que aquests si fan mal) i que corren que se les pelen. Aquest estiu l'incendi de prop de Santa Coloma de Queralt van cremar moltes hectàrees d'aquesta manera. També tenim els incendis de bosc (provocats o no, ara no m'hi poso) i els incendis d'habitatge i indústria.
Generalment els incendis d'indústria (i jo no en sóc cap expert, que estic a Lleida) venen per negligències o reparacions que mentre les feien han acabat malament. Als habitatges però sovint les causes son per sobrecàrrega elèctrica. Penseu com teniu els endolls a casa. Quants endolls tenen tot de lladres amb diversos aparells que demanen potència? (motors o calefactors). I del que en tenim un grapat: patinets i carregadors de mòbil. Són causa de molts incendis!
Després tenim els accidents de transit, que no n'hi ha cap d'igual. O els de treballadors. Generalment són mancances de seguretat per part de l'empresa o del mateix treballador. Però casuals no són.
Nosaltres treballem sobre la part de la catàstrofe. Però això és com tot. De vegades hi ha una part bonica als serveis (de qualsevol tipologia) que un cop la sabem veure, ens fa reconfortar, Així és com podem veure un incendi forestal com un espectacle de llum i color a la nit, També li veiem la part d'inici d'una nova vida al bosc. Noves espècies, nous arbres, treballs de millora de camins i de tractament del bosc per a properes pertorbacions...
Als habitatges i accidents això és més costós de comprendre des de fora, però també hi és. Algun cop ja us he explicat de la satisfacció d'haver fet bé la feina. Treure algú d'un vehicle no és gens fàcil però fer-ho de manera que no s'empitjori el seu estat, escara costa més. En un habitatge, la coordinació entre els que entren i els que estan fora, el control dels equips, entrar evitant crear més corrents d'aire, la comunicació i la distribució de feines, quan surten bé son tot un procés d'aprenentatge col·lectiu i el principal tema en els briefings posteriors a qualsevol gran incendi o servei.
I és així, com quan veus imatges com les del volcà canari et fan brillar els ulls. Primer per l'espectacularitat de les imatges. És evident que hi ha gent que pateix, que ha perdut la casa, les terres o que han estat desplaçats i ara han de "viure" en un pavelló esportiu, però més enllà d'això (que els grups d'emergència estem acostumats a conviure-hi) h8i ha la part visual d'aquest "espectacle" que ens ofereix la natura. I que sí que per alguns és dolent, però que no deixa de ser una oportunitat de canvi per molts altres i sobretot és la mateixa natura que segueix el seu procés natural. Les illes són volcàniques, per tant ja es van formar així. Ara segueixen el seu procés.
Nosaltres com a bombers, podem veure més enllà. Veiem el mateix que als incendis forestals. Llum, color, i tot un espectacle visual que tot i donar-nos molta feina, també serà digne de ser vist i analitzat pels programes televisius de natura salvatge.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada