dilluns, 14 de juny del 2021

I els Directors van passant

I un altra, i un altra, i una altra... sembla la història que mai acaba. Seran dolents o molt dolents, però cada cert temps els van canviant. Alguns venen amb mala fama i altres doncs ni fu ni fa. I els que ni fu ni fa, doncs acostumen a passar amb certa discreció, la resta, ufff els regalaries.

Doncs si, ja tenim al Manel Pardo a l' "atur", o no, perquè la gent de partit acostuma a utilitzar els vasos comunicants. Van d'un lloc a un altra de la forma més normal del món. A veure quant triga a tenir feina d'alt càrrec a l'administració. De tota manera, he de dir, i això no ho havia escrit mai per ningú d'aquest nivell, que en Manel Pardo és una persona que empatitza i que coneix a les persones que el rodegen. Per tant, el seu paper en aquests 3 anys pràcticament exactes de càrrec polític a Bombers, ha estat el d'escoltar i deixar-se aconsellar pels qui més hi entenen, que són els bombers. En aquests cas els Inspectors i sots-inspectors que hi ha al capdavant del Cos de Bombers. I evidentment devia (perquè ho desconec) venir amb l'encàrrec de reflotar aquesta casa del pou de misèria en que havia caigut. I, paral·lelament, es va trobar uns sindicats que li deien que mancava gent, vehicles i parcs i que anava en consonància amb el que li deia en Borrell i companyia, doncs com es sol dir... blanco y en botella, leche. Doncs això, en 3 anys s'han fet un bon grapat d'oposicions a bomber, s'han encarregat camions i vehicles 4x4 i s'ha donat llum verda a la renovació d'alguns parcs. Des d'aquest punt de vista, va encertar la recepta. Però saber si el màrit és seu o d'algú altra ho sabrem més endavant. Amb si hi ha continuïtat o no.

Els Directors Generals es reciclen. Els treuen d'un lloc i els posen a un altra.

Ara però ja no el tenim. Un altra que passa i un altra que arriba. Pel que diuen, el nou és del perfil dels "malo malote", un os dur. El temps ens dirà si les veus tenen o no raó. I si serà un os o aconseguirà fer créixer el Cos de Bombers ho escriuré quan plegui. Perquè com he dit cada cop que em posen un Director General nou, quan ell plegui, jo encara hi seré. Així que faci el que faci, la resta ens quedem.

Però això és malauradament una desgràcia. Perquè a l'empresa privada, quan tens un mal jefe i es posa en contra als treballadors, l'empresa comença a anar malament. I això a Bombers no passa. No passa en el sentit que hi ha pèrdues, però si en el sentit que els vehicles es queden amb una empresa barata i rastrera de manteniment de vehicles, que les obres de reparació dels parcs son veritables "xapuces" o que simplement els parcs es buiden de gent perquè no es cobreixen les jubilacions. Però per sort dels nostres clients, un mal Director General (i pel que diuen aquest nou apunta a ser-ho) aconsegueix posar-se en contra a la gent i potser també a la direcció tècnica de bombers, però els serveis acaben sortint. Perquè una cosa que si tenim els bombers és que els serveis els fem amb pocs o amb molts recursos.

Si l'únic que mires és el pressupost, a nivell de servei de bombers seràs un molt mal gestor. Un camió de bombers de 20 anys aparcat dins una cabana que porti 2-3 bombers vells també apaga incendis. Només  cal mirar alguns racons de la península. Però un cos que vol ser modern, ràpid, eficient, eficaç, productiu i que a més doni un valor afegit al servei, com és la previsió, la planificació i que sigui capaç d'avançar-se als grans problemes que generen les situacions de risc, no es pot fer quan qui et mana és algú que l'únic que demana és números d'estadística sense res més al darrera.

Un Bomber pot treballar en un incendi, i en un descans menjar un entrepà mal fet. Pot estar assegut en una pedra a l'ombra d'una olivera i a mig acabar li demanaràs que vagi a un altra servei sota la calor. I ho fa. Però si aquest mateix entrepà, l'han preparat amb una mica de gràcia, està acompanyat d'una mica d'amanida, llavors te'l menges d'una altra manera. I si hi sumes que t'has assegut en una taula neta, sota una carpa que t'aixopluga del sol, el fum i la pols, aquest entrepà et sentarà la mar de bé. I tenint en compte el temps que portaves al servei, doncs serà el millor entrepà del món mundial. I farà que si cal mobilitzar-te a un altra servei surtis sense pensar-t'ho. Perquè com qualsevol persona, cal estar correctament alimentat. Això ens permet mantenir-nos preparats per una altra situació fotuda, com les que acostumem a viure.

Així que ara ens toca esperar com bufa els propers mesos (perquè molts anys no duren), i en res us podré dir si ha estat dels dolents o dels molts dolents. Apa, fins al proper Director General.