dilluns, 10 de juny del 2019

Quan arriben els forestalillos

Sortim un cop i un altre, i ara si, arriben els forestalillos. I amb ells seguim apagant incendis, cremes i negligències vàries. Els helicòpters bombarders ja surten (el de Balaguer no para) i venen a tots els serveis de vegetació on l'avís és una mica sèrio.

La tàctica un any més és clara. Anar-hi amb tot i apagar-lo el més aviat possible. És igual si ens passem de rosca, l'important és ser-hi. Quan més aviat, més petit. Quant més mitjns, abans ho tindrem controlat i abans tindrem tota la infraestructura necessària per a fer-ho possible. Això que durant molt temps no ho he entès, segueixo sense entendre-ho.
Evidentment, el pobrebomber no és tonto. Tinc molt clara la intenció. Un incendi petit és fàcil i ràpid d'apagar. Si fem números, un incendi gran costa molts i molts diners. Tenir totes les dotacions en un incendi gran, desplaçaments, parcs descoberts (o molt personal fent hores per obrir parcs que han quedat descoberts), relleus, menjar, gasoil, etc. Són molts diners que es fonen per cada GIF. També són hores que has de dedicar a la premsa, crítiques, comunicats, i moltes hectàries cremades. I evidentment això no ven. No ven políticament que s'hagin cremat milers d'hectàries i que t'hagis gastat milions d'€uros per a aquest trist resultat. El resultat final, tot i la infraestructura, formació, etc seria el mateix que els de després de l'incendi del Solsonès i del Bages. Boscos cremats. I evidentment, com ja he dit, això ni ven ni és justificable.
I perquè no ho entenc? Senzill. Cada dia som menys bombers i tenim menys vehicles. Així que si anem als incendis de vegetació amb "tot", ens queda "res" per a la resta de serveis. I tampoc ens queda res per a un segon incendi amb possibilitats de fer-se GIF. Potser si l'incendi és a Girona i el segon surt a l'Ebre encara podriem donar al servei una quantitat relativament bona de recursos, però si això en passa en dos llocs propers, la veritat és que un i l'altra es queden sense reursos (perquè venen de camí) i cal diluir-los entre els dos serveis. Tant si són a prop com si són lluny un de l'altra, el que necessitem és enviar camions i personal. I com que tenim una flota de vehicles limitada i de personal tampoc anem sobrats, ens trobem que en algns serveis que potser al principi anaves sobrat, ara et treuen recursos per enviar-los al gran. El personal porta hores anant d'incendi a incendi, sense possibilitat de descans, menjant de mala manera als camions de camí a un nou servei. Això vol dir que la resposta sigui dolenta, potser és suficient, però cremes els recursos.
A zones com la RELL, on tenim pocs parcs (si compto els de bombers voluntaris que surten també seguim sent pocs) la tàctica és agoserada. Gairebé cada guàrdia ens trobem tots els parcs de la plana amb els vehicles fora del parc, De Tremp en amunt les distàncies augmenten amb escreix i les carreteres fan que sigui més fàcil l'ajuda des de les rodalies de Barcelona que des d'un parc del pre-Pirineu i impossible des del Pirineu. Així que aquí un segon servei important serà impossible de fer compatible amb la tàctica del "tot", perquè evidentment ja no et queda "res" a prop.
Evidentment la solució no és senzilla. Tenim els recursos limitats, sabem perfectament que els helicopters no apaguen els incendis (però ens ajuden molt), som conscients que apagant els incendis al primer moment tot millora, però el preu que cal pagar és molt gran. Deixem tota una gran extensió sense recursos. Els parcs grans ens quedem en parcs petits (i Lleida segueix tenint 120.000 habitants, incendis d'interior i accidents), els parcs petits es queden sense ningú més. I quan surt el servei, per petit i bulgar que sigui, hem de venir des de l'altra punta de la Regió. Els incendis d'habitatge també es fan grans, els accidents van a pitjor (les ambulàncies fan molta feina, però només son dues persones)... i tot un llarg ventall de serveis que queden a l'espera que algun vehicle quedi lliure.

El problema no el tenim apagant incendis, que d'això en sabem un colló, el problema el tenim perquè a l'estiu deixem sense recursos a la resta de serveis, i com ja sabeu Bombers no només apaguem incendis forestals. Apa, bon estiu.