dilluns, 3 de maig del 2021

mobilitzant recursos

Aquesta setmana hem pogut veure el nou desplegament que fa setmanes s'estava preparant per als incendis importants. Un incendi, a la Jonquera, en una nau que treballa amb resines i altres productes inflamables va ser el primer (això em sembla a mi) on hi ha hagut un desplegament de SISCOM 4 amb una ràpida mobilització de recursos fora de l'entorn metropolità, incloent el GROS, dos furgons de Risc Químic i l'activació de guàrdies de suport de diferents àmbits.

Sembla que ja no és únicament el Foc Forestal el gran mimat. Potser la mobilització de recursos ha arribat a la resta de serveis d'arreu de Catalunya. L'entorn de Barcelona ja està acostumat als grans serveis. Però fins fa molt poc, les comarques d'interior ens sentíem una mica de segona... que quan ens diuen d'anar a fer formació a l'ISPC abans de les 9 del matí ens cauen llàgrimes, i més si quan es queda a les 10 amb algú que ve de fora abans de les 10 és incapaç d'arribar, dient que estem molt lluny. Doncs estem igual de lluny de l'ISPC, de Cerdanyola i també del Carrer Diputació.

Per això és una gran millora operativa que els "suports" a la guàrdia arribin arreu del territori. Evidentment hi tenim menys serveis i potser veurem un desplegament de grans dimensions un cop cada 2 anys, però el veurem, que fins ara qualsevol demanda de recursos diferent a camions era pràcticament impossible fora dels incendis forestals i especialment a la campanya forestal. Per cert, Campanya Forestal que segueix sent exclusivament d'estiu, perquè la resta de l'any no hi ha presentació de recursos aeris, ni terrestres, ni presentació del conseller de torn amb tot el que disposa l'operatiu per enfrontar l'estiu. Doncs això, que la campanya forestal és de l'estiu, la resta son incendis amb més o menys risc segons episodis de sequera o vent, però poca cosa més. Sinó, on són els helicòpters distribuïts per bases no focalitzades a Sabadell?

Però no posem llenya al foc, al contrari. Per una vegada he vist com un servei important ha rebut els recursos que li tocava en un temps rècord. Camions, furgons, tècnics, especialistes i tot d'estructures de suport. I no només això, sinó que han demostrat que cal utilitzar-los més sovint. Un sostre de fibrociment caigut, resines cremades i productes químics escampats pel terra juntament amb aigües d'extinció. Són tot aspectes afegits al ja important de les flames de incendi i la devastació de les instal·lacions.

Poc a poc, en els grans incendis forestals s'ha anat millorant tota l'estructura organitzativa de l'incendi. Però això havia d'anar més enllà. Segurament la primera gran prova de foc fora de l'àmbit forestal va ser l'explosió de fa poc més d'un any al polígon de Tarragona, on el desplegament va ser encara més gran. Des de fora poques vegades tenim l'ocasió de poder veure una mobilització de recursos d'aquesta envergadura. I és que el GROS, com a "recurs" ha fet créixer molt les possibilitats de coordinació "in situ" als serveis. S'està allunyant (i ja tocava) la direcció i coordinació dels serveis de les Sales de Regió i Central, a l'estructura que es desenvolupa al propi servei. I això li dona un caràcter molt sòlid. Fins fa no tant, ser el comandament d'un servei volia dir que havies d'utilitzar l'ordinador sobre el capó d'un vehicle, dibuixar sobre un plànol en un racó del Punt de Trànsit (o d'una taula plegable sovint mig trencada).

De tota manera no tot són flors i violes. Hi ha molt camí a recórrer. GREC, GRIT, GRCR, ROMEO i d'altres que han de venir estan encara en estat embrionari. Que et vingui algú a valorar-te les esquerdes i les parets caigudes d'una estructura no té preu. Que algú només sentint el nom d'un producte ja sigui capaç d'advertir la seva perillositat tampoc té preu. Que algú et sàpiga valor i donar importància a la contaminació dels EPI i trobar recursos de com canviar tota aquesta roba i equips al mateix servei, no té preu. Disposar de gossos ensinistrats i que a més es puguin coordinar amb la UCM per tal de tenir en tot moment les àrees actualitzades, i acotar la localització de les persones perdudes, no té preu. I han de seguir creixent, han de disposar de més i millors recursos. Tots els bombers, les bomberes, els comanaments i també els nostres "clients" segur que se'n beneficiaran per la millora que hauria de venir. I que vingui només és qüestió de dues coses. De recursos econòmics i que realment la casa hi aposti, no  només tenint-ho sinó utilitzant-ho el major nombre de cops.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Amb tant grup especialitzat, creat per donar resposta a altres catástrofes fora del foc forestal, anem, tots, amb anys de retard, però esperem que la seva implantació es complementi amb una formació específica d'aquells qui l'han de gestionar, els qui l'han de sol.licitar i els qui l 'hauran de fer funcionar. I no parlo del siscom, parlo de bombers i Teocs, i aquests últims són actualment els més repudiats, maltractats i ignorats a la casa, tot i ser la peça que activa orienta i facilita la tasca als grans executors, els bombers.