dilluns, 31 de maig del 2021

Els petits canvis són poderosos

Són dies de canvis. Fa algunes setmanes ens va arribar el camió nou i ja li hem trobat tot de problemes i errors. Abans havien arribat els 4x4 Toyota Land Cruiser i les WV Caddy, també les furgonetes Ford de 9 places per als relleus de personal i també les de transport. Les empreses de vehicles, de renting i les financeres es deuen fregar les mans. I en quatre dies caldrà fer la licitació dels nous vehicles amb transformació (per a GRAF, ECO i DELTA Unitats de Comandament Mitjà, algunes especialitats i per als grups especials) i també tota la gama de vehicles urbans tipus BUL, BUP i Autoescales. Els comercials de les automobilístiques deuen estar amb els ulls fent pampallugues.

L'Escola de Bombers va boja traient noves promocions de bombers. Ara quan veus una cara nova al parc ja no saps si és de la promo 19.1, 19.2 o de la 20. Tampoc saps si ve d'un concurs de trasllats i resulta que portava 10 anys a una altra regió esperant una vacant a un parc més proper de casa. I és que després dels anys en que les jubilacions als parcs anaven a una per mes, el dia 1 de juny rebem 16 bombers de l'última promoció i els 4 dels concursos de trasllat. Tindrem 20 cares noves en un parc de 50. Algú imagina una empresa que d'un dia a l'altra canviï el 40% de la plantilla?

En els 5 mesos que portem de 2021 he viscut al meu parc més canvis que en qualsevol altra període per llarg que el vulguem fer. L'únic any comparable seria el 2009-2010 quan el daltabaix de les obres de remodelació del parc i l'estrena de les noves instal·lacions. I d'aquesta època també ve l'aterratge de la gent de la Granja a l'altra costat del nostre bancal. (Per als foranis, quan es va traslladar la RELL al costat del nostre parc). Però ara, tenim el mateix edifici (amb tots els seus defectes), els nous vehicles (amb tots els seus defectes) i els 16 bombers (amb tota la seva manca d'experiència, que no de voluntat ni coneixements).

Aquesta serà la setmana del major nombre de canvis. S'incorporen 24 bombers nous als torns, entren els Auxiliars Forestals, l'helicòpter de comandament també comença la seva aventura estival i en aquesta ocasió l'helicòpter bombarder, que tradicionalment anava a Balaguer, també tindrà la seva base a Lleida. Ole! I és que aquí no acaba tot. Balaguer està en obres des de fa molts mesos i també incorpora els seus nous bombers de la bàsica i els seus forestalillos. Em sembla que allí els barracons deuen tenir parets de titani, o sinó rebentaran amb tanta gent.

Ara seriosament. Hi ha companys que marxen a un altra parc i altres que canvien de torn. Hem de ser capaços de mirar enrere i trobar tots aquells bons moments viscuts al parc i als serveis. També els viscuts fora el parc. I cal agrair-los totes aquestes vivències, les bones i les no tant bones amb els nostres "clients", però que entre tots hem anat buscant la millor manera de fer el servei. I cal també acollir als nous integrants del parc amb la mateixa il·lusió que ells arriben. En quatre dies els explicarem les anècdotes viscudes amb els anteriors companys, que a ells se'ls faran estranyes, però que en poc temps ells també formaran part de l'anecdotari. I així, dia a dia, anirem sumant històries per al llegat no escrit del nostre parc. I potser d'aquí a 30 anys, algú recordarà que una vegada es va tirar un ninot des de la torre durant unes pràctiques, que un cop es va cremar el soterrani inundat de la torre (i que revifava a les 5 del matí), o que a algú li van clavar una bota a la cotxera i encara es veu el forat al terra... 

I és que en època de canvis, cal mirar enrere i saber mirar endavant. On es tanca un període i se n'obre un altre. On, malgrat les toies de camions que una dècada després ens segueixen arribant, i fent un símil futbolístic, partit a partit, guàrdia a guàrdia, farem que el parc de Lleida (com qualsevol altra) segueixi sent un parc on els seus bombers siguin la seva ànima.